Deurne/Venray

Na-lezing, handige tips en informatie van de lezingen van 2023 op een rij.

Ongetwijfeld herken je het wel. Tijdens een lezing wordt een website genoemd en je neemt je voor om die thuis na te kijken. Of na een tijdje denkt je: “Hoe zat dat ook weer met die lezing laatst?”. Meestal kun je het dan niet meer in je geheugen terugvinden, we hebben ook zoveel aan ons hoofd. Daarom op deze pagina de informatie over de lezingen op een rij. Overzichtelijk bij elkaar.
 

Lezing 11 januari 2023

Lezing Jos Swanenberg “Wezen en waarde van het dialect”, aansluitend nieuwjaarsbijeenkomst

Op woensdag 11 januari, voorafgaande aan de nieuwjaarsbijeenkomst, nam Deurnenaar Jos Swanenberg ons mee in een boeiende lezing over “Wezen en waarde van het dialect”.
Jos Swanenberg is werkzaam bij het Meertens Instituut en als hoogleraar Diversiteit in Taal en Cultuur aan de Universiteit van Tilburg. Daarvoor was hij samensteller van het Woordenboek van de Brabantse Dialecten (Radboud Universiteit Nijmegen). Hij publiceerde diverse boeken en artikelen over taal, cultuur en identiteit.
De lezing begon met een gedachtegang over het wezen en de waarde van het dialect. Daarbij ginhg Jos in op enkele algemene verschillen en overeenkomsten tussen taal en dialect, en vervolgens op het Nederlandse dialectlandschap met bijzondere aandacht voor de dialecten in het zuiden van het land. Aan de hand van informatieve kaartje sliet hij zien waar de dialectgrenzen liggen en benoemde welke oorzaken (landschap, politiek) daar aan ten grondslag ligt.
Al meer dan honderd jaar constateren onderzoekers dat onze dialecten met uitsterven worden bedreigd. Al die tijd waarschuwt men al voor dialectverlies en taalschaamte. Anderzijds is er nog nooit zoveel in het dialect geschreven en gezongen als in de laatste decennia. Ook daaraan besteedde Jos aandacht in de informatieve lezing.

Heel informatief is ook de website van het Meertensinstituut: https://meertens.knaw.nl/

Na de lezing nodigde het bestuur de aanwezigen uit om samen het glas te heffen op het nieuwe jaar 2023.
 

Lezing 8 februari 2023

Lezing Noël van Mierlo ‘Verbinding Mens, Natuur & Architectuur’.

Op woensdag 8 februari 2023 verzorgde tuinarchitect Noël van Mierlo een lezing bij Groei & Bloei afdeling Deurne Venray met het thema “Verbinding Mens, Natuur & Architectuur”.

Van Mierlo Tuinen is een specialist in luxe natuurtuinen. Het ontwerpbureau uit Deurne creëert avontuurlijke, groene buitenruimtes waar je als mens in verbinding staat met natuur en architectuur. Het bureau heeft al veel prijzen gewonnen. Zo ontving hij als eerste Nederlandse tuinarchitect in Engeland de Best International Garden- prijs voor zijn Japanse watertuin (zie foto).
Noël van Mierlo nam ons in zijn lezing mee op zijn kijk op natuur, de waarde van wabi-sabi en de hedendaagse Nederlandse tuinen. Hierna vertelde hij over zijn persoonlijke reis en liet hij aan de hand van veel foto’s en films zien hoe hij de natuur omarmt in zijn werk. Een uiterst boeiende lezing die duidelijk maakte hoe hij in zijn ontwerpen de mens, de natuur en de architectuur verbindt. Hieronder nog wat beelden uit de lezing.

Als je meer wilt lezen en zien, op zijn website staat veel info.
 

Lezing 8 maart 2023

Lezing ‘Dieren in en rondom de vijver’ door Jan Kersten.

Op woensdag 8 maart deelde Jan Kersten met ons zijn ervaringen met dieren in en rondom de vijver.
In Ommel heeft Jan in zijn tuin al werkend veel geleerd over het aanleggen en onderhouden van vijvers. Hij is enthousiast over de vele libellen, salamanders en kikkers die zijn vijvers aantrekken. En dat hoeven zeker niet grote vijvers te zijn. Ook een vijver met een klein oppervalk biedt al snel leefruimte aan allerlei soorten insecten en amfibieën en krijgt vaak bezoek van kleine zoogdieren.
Jan heeft het leven in en rondom de vijver in zijn tuin vastgelegd op mooie foto’s en hij liet ons er 8 maart in een boeiende en heel persoonlijke lezing van meegenieten.

Lezing 12 april 2023

Lezing ‘Onze tuin, ons paradijs’ door Anita Nijssen

Op woensdag 12 april 2023 kwam voormalig varkenshouder Anita Nijssen vertellen over haar nieuwe passie ‘Onze tuin, ons paradijs’. In een uiterst boeiende lezing (haar eerste lezing!) vertelde ze vol bevlogenheid en humor over de transformatie van een varkensbedrijf tot een schitterende tuin.
In 1997 kwam door de varkenspest een einde aan het varkensbedrijf van Anita Nijssen en haar man in Someren. Zij gingen elders aan de slag bij een boomkwekerij en in de tuinbouw. Anita leerde tuinieren en na de sloop van de stallen in 2003 heeft ze haar grote tuin van 8000 m2 helemaal zelf ontworpen en aangelegd. Het is een prachtige tuin geworden, een paradijs, waarin werken met de natuur vanzelfsprekend is.
Heel mooi om te zien en te horen hoe twee gepassioneerde mensen geen uitdaging uit de weg gingen (en gaan) en op een duurzame manier een tuin gerealiseerd hebben.

Het televisieprogramma “BinnensteBuiten” gaf op 15 november 2021 aandacht aan deze bijzondere tuin. Prachtige herfstkleuren in tuin Someren | BinnensteBuiten (kro-ncrv.nl)

De website www.ons-paradijs.nl
 

Lezing 10 mei 2023

Lezing ‘Meer vogels in en om de tuin’ door Koos Dansen

Bijna iedereen vindt het leuk om vogels in zijn of haar tuin te zien en te horen, maar welke kunnen we verwachten en wat kunnen we doen om ze te lokken en uit te nodigen?
Zo spelen de aanwezigheid van bomen, besdragende struiken, beschutting zoals een met klimop begroeide schutting of schuurtje, water in de vorm van een vijver(tje), nestkasten en een gevulde voertafel of vetbollen een rol. In een gemiddelde tuin zijn 10 tot wel 25 en in een grotere bos- of landgoedtuin wel 30 tot 60 vogelsoorten haalbaar. En wie mussen, mezen en merels aantrekt met voer, lokt ook de sperwer die op zijn beurt van zangvogels leeft.
In een leuke lezing liet Koos Dansen ons kennis maken met vogels (maar ook verschillende andere dieren en planten) in zijn omgeving. Te beginnen in zijn tuin in Arnhem om vervolgens uit te zwermen over de mooie omgeving van Arnhem, zowel het rivierengebied als de bosrijke omgeving tot aan de Veluwe.
Koos Dansen was voorlichter en redacteur bij Geldersch Landschap & Kasteelen. Nu geniet hij van zijn tuin en de natuur dichtbij, fotografeert vogels in en om zijn stadstuin en vanuit een boshut met drink- en voerplek. Hij geeft regelmatig natuurlezingen.