Ongetwijfeld herken je het wel. Tijdens een lezing wordt een website genoemd en je neemt je voor om die thuis na te kijken. Of na een tijdje denkt je: “Hoe zat dat ook weer met die lezing laatst?”. Meestal kun je het dan niet meer in je geheugen terugvinden, we hebben ook zoveel aan ons hoofd. Daarom op deze pagina de informatie over de lezingen op een rij. Overzichtelijk bij elkaar.
Lezing natuurlijk snoeien door Tinka Chabot
Tinka Chabot heeft zich gespecialiseerd in het esthetisch, natuurlijk snoeien van heesters en bomen in de tuin. Zij is vakbekwaam hovenier, heeft de opleiding Bosbouw gedaan en heeft een jarenlange ervaring. Met haar bedrijf S-Kwadraat ontwerpt en onderhoudt ze tuinen en geeft ze cursussen 'Snoeien voor Biodiversiteit'. Tinka is in 2020 verkozen tot Duurzaamste Hovenier van Nederland!
In de informatieve lezing gaf Tinka Chabot een overzicht van de diverse redenen om te snoeien, de methoden en vooral veel tips voor een succesvolle snoeibeurt.
Snoeien is haar passie: zij geniet van het resultaat als ze een struik of boom op de juiste manier onder handen heeft genomen. Ze probeert een tuin zo lang mogelijk in de benen te houden.
Op haar site vind je veel informatie over het snoeien van bomen en struiken. Hier kun je alle informatie van de lezing nog een keertje nakijken
Lezing Kansen en bedreigingen van klimaatverandering op bomen
Deze lezing werd verzorgd door de boomspecialist Henry Kuppen en liet beeldend de gevolgen op bomen zien die eenieder waar kan nemen en vaak herkent van bomen in zijn eigen omgeving.
Vanwege klimaatverandering ontstaan steeds meer zomerstormen, hevige buien én droogte. Het wordt een uitdaging om water in de stedelijke omgeving te houden om de momenten van droogte op te kunnen vangen. Daarnaast zijn de laatste jaren veel nieuwe boomziekten en aantastingen geïntroduceerd zodat er bijna geen geschikte boomsoort meer over lijkt te blijven. De manier waarop we hiermee omgaan lijkt fundamenteel onvoldoende.
In een boeiende lezing liet Henry Kuppen al deze aspecten de revue passeren, maar let hij tevens zien hoe op verschillende plaatsen hier al oplossingen voor gevonden is. Met vaak een bijzonder fraai resultaat!
Henry Kuppen is senior adviseur en directeur van boomonderzoek en adviesbureau Terra Nostra. Dit bureau houdt zich bezig met vraagstukken rondom bomen in de openbare ruimte. Hij is regelmatig in het nieuws als deskundige rondom de eikenprocessierups en wordt nationaal en internationaal ingehuurd om overheden en instanties van advies te voorzien en spreekt wereldwijd op congressen en seminars met passie over bomen.
Website: www.terranostra.nu
Lezing: Bladeffecten, kleur en contrasten zonder bloemen
John en Joyce Ramsbotham over schaduwplanten en planten voor de toekomst
John en Joyce Ramsbotham zijn gepensioneerde wetenschappelijk onderzoekers. Ze kwamen na hun studie in Engeland in 1971 naar Nederland "voor een paar jaren" maar dat lijkt nu voor altijd te zijn! Ze hebben beiden een grote belangstelling voor planten. Sinds 1991 zijn ze bezig met het creëren van een tuin midden in Het Hoevelakense Bos. "Op de Haar" is vooral bekend om zijn verzameling schaduwplanten die vormen een onderbeplanting onder de bomen langs de 18 rabbatensloten (drainage sloten daterend uit de 14de eeuw).
John en Joyce namen ons in een boeiende lezing mee voor een snelle wandeling door de 7 tuingebieden van hun 2 ha landgoed en lieten ons zien hoe dat hele wisselende blikken door de seizoenen heen oplevert en vertelden iets van de geschiedenis van het landgoed. Er was speciaal aandacht voor het gebruik van bladkleur en vorm in de planten om deze wandeling extra interessant te maken.
Na de pauze werd de aandacht gericht op "planten voor de toekomst"- nieuwe ontdekkingen en hybriden en bijzondere planten die nog niet in de meeste tuincentra voorkomen.
De Kerstontmoeting, walk-in, op 18 december was een groot succes. Het was een gezellig samenzijn met koffie/thee, kersbrood en glühwein. Bij het verlaten van de walk-in kreeg iedereen een tasje groen, een potje en mooie anthuriums mee naar huis, om thuis zelf aan de slag te gaan.