Deurne/Venray

De Planten van de Maand 2023

Op de bijeenkomsten in 2023 kregen de leden een Plant van de Maand. 
Bij de plant wordt steeds een briefje met een korte beschrijving gegeven, maar het kan natuurlijk dat je die in de loop van de tijd kwijtraakt. Daarom hier de beschrijvingen van 2023 plus een foto van de plant.
 

Ornithogalum nutans (Knikkende vogelmelk)

Uitgedeeld 8 maart 2023

Ornithogalums zijn uitstekende verwilderaars voor op halfschaduw- en schaduwplekjes. Elke lente verrast dit bolgewas je met opvallende 5 cm grote groene, witte, tot zilverachtige bloemen! Een prachtig bolgewas, 20 tot 30 cm hoog.
De plant bloeit in april-mei en tijdens die bloei beginnen de grasachtige bladeren al te verdorren. Tegen de tijd dat de plant zaad heeft gezet gaan ook de bloemen verdorren en dan de steeltjes. Dit gaat door totdat bovengronds niet meer te zien is dat de plant ergens staat. Ondergronds daarentegen is de plant nog wel degelijk aanwezig, en levend. De Knikkende vogelmelk maakt ook nevenbolletjes aan. Die nevenbolletjes dienen niet zo zeer als reservevoedsel voor de moederplant, maar ze zijn vooral van belang voor vegetatieve voortplanting. Uit zo’n nevenbol groeit weer een nieuwe plant.