Op de bijeenkomsten in 2023 kregen de leden een Plant van de Maand.
Bij de plant wordt steeds een briefje met een korte beschrijving gegeven, maar het kan natuurlijk dat je die in de loop van de tijd kwijtraakt. Daarom hier de beschrijvingen van 2023 plus een foto van de plant.
Uitgedeeld 8 maart 2023
Ornithogalums zijn uitstekende verwilderaars voor op halfschaduw- en schaduwplekjes. Elke lente verrast dit bolgewas je met opvallende 5 cm grote groene, witte, tot zilverachtige bloemen! Een prachtig bolgewas, 20 tot 30 cm hoog.
De plant bloeit in april-mei en tijdens die bloei beginnen de grasachtige bladeren al te verdorren. Tegen de tijd dat de plant zaad heeft gezet gaan ook de bloemen verdorren en dan de steeltjes. Dit gaat door totdat bovengronds niet meer te zien is dat de plant ergens staat. Ondergronds daarentegen is de plant nog wel degelijk aanwezig, en levend. De Knikkende vogelmelk maakt ook nevenbolletjes aan. Die nevenbolletjes dienen niet zo zeer als reservevoedsel voor de moederplant, maar ze zijn vooral van belang voor vegetatieve voortplanting. Uit zo’n nevenbol groeit weer een nieuwe plant.
Uitgedeeld 12 april 2023
De bloemen van deze inheemse bodembedekker (maximaal 20/30 cm hoog) zijn wit. De bloeiperiode duurt van ca. april tot en met mei. De eetbare bladeren zijn ongeveer 15 cm groot en bladverliezend in de winter. De ui-achtige geur van het blad wordt veel gebruikt in salades, soepen, marinades en pesto. Deze bodembedekker verlangt een licht beschaduwde plek nabij bomen en struiken. De bodem moet voedselrijk, doorlatend en vochthoudend zijn, al wordt een droge standplaats ook goed verdragen. Deze bodemplant woekert niet of nauwelijks, is prima wintervast en laat zich goed combineren met andere planten.
Uitgedeeld 12 april 2023
Zeer snelgroeiende eenjarige plant (kan tot 2 m hoog worden) met vingervormige, grote bladeren. Vult een beschutte plaats geheel op! Bloeit in de zomer met dikke bloei-aren van mannelijke en vrouwelijke bloemen; de laatste groeien uit tot ronde, stekelige bolletjes met de prachtige zaden. Deze zaden zijn erg giftig, dus kijk uit met kleine kinderen en huisdieren. Begin mei buiten uitplanten.
Ook geschikt als kuipplant, planten eventueel binnen overwinteren.
Deze variëteit heeft groene bladeren volgens de afbeelding op het zakje, dus niet rood.
Uitgedeeld 10 mei 2023
Een opmerkelijke, beeldbepalende tuinplant: 100-120 cm hoogte, mooi vertakkend. In een goede zomer verschijnen van juli tot en met oktober onophoudelijk scharlakenrode bloemen. Dit zijn mooie open bloemen met 12 lintbloemen en stuifmeelrijke hartbloemen, dus veel insectenbezoek: bijen, vlinders etc.
Kan droogte redelijk goed verdragen. Zonnige standplaats.
Eenjarig. Dus zelf zaad verzamelen voor volgend jaar!
Uitgedeeld 13 september 2023
De plant wordt nog veel aangeboden als Belamcanda chinensis.
De plant bloeit in de tweede helft van augustus en vormt daarmee een waardevolle aanvulling op de vaste planten die de latere zomer boeiend en bloeiend houden. De bloemen van de Iris domestica zijn oranjerood gespikkeld gevolgd door zwarte zaaddozen in de herfst, deze kunnen dan in droogboeket gebruikt worden
Het blad lijkt erg op het blad van de gladiool.
Hoewel het bloempje er heel teer uitziet, vraagt Iris domestica niet veel zorg. Een plaatsje in de zon en een bodem die goed doorlaatbaar is. Het loof van de Iris domestica wordt ongeveer veertig centimeter hoog. De bloemstengels steken daar met hun zestig centimeter mooi bovenuit.
Bij strenge winters is het veiliger de plant te beschermen tegen vorst.
Uitgedeeld 11 oktober 2023
Deze Aster is een gestekte plant van een bijzonder fraaie zaailing die gevonden werd op een kwekerij. De relatief grote lichtroze bloemetjes hebben een donkerrood hartje en lijken lange tijd in knop te blijven. Een prachtige hybride met A. lateriflorus met dezelfde dichte bossige vertakking. Standplaats zon, bloeitijd eind augustus – oktober, hoogte 70 cm. Een hele fraaie Aster die mooi bossig wordt.