Deurne/Venray

Nieuwsbrief november 2023

Rabo Club Support

Ook dit jaar konden rekeninghouders en leden van de Rabobank Peelland Zuid weer hun stem uitbrengen in de actie Rabo ClubSupport. Leden van Peelland Zuid hebben tijdens de stemperiode bepaald welke financiële bijdrage de deelnemende clubs en verenigingen ontvangen.
Ons bestedingsdoel was meer bekendheid geven aan klimaatvriendelijke tuinieren.
We hebben het mooie bedrag mogen ontvangen van € 250,59

Bedankt voor jullie deelname aan de Rabo ClubSupport stemcampagne!
 

5 november ZNK Bloemschikken 2023, wedstrijd en workshop in Someren-Heide

Het aftellen kan beginnen over bijna 2 weken vindt dit fantastische, creatieve groen- en bloemevenement plaats.
Vanuit onze afdeling Groei en Bloei Deurne/ Venray zullen 8 deelnemers meedoen.
Kom kijken, bezoekers zijn welkom van 11.00 tot 17.00 uur in Gemeenschapshuis De Bunt, Graathof 9 te Someren-Heide. En uiteraard kun je daar ook iets bestellen als je trek of dorst hebt.

Ook is er een creatieve workshop, ideaal als je nog nooit aan een kampioenschap hebt deelgenomen. Doe mee met de workshop voor de introductieklassen en maak een prachtige creatie!
Mail voor meer informatie naar znkbloemschikken(at)gmail.com
 

8 november 2023 lezing ‘Besdragende planten’ door Frans de Graaf

Woensdagavond 8 november 2023 verzorgt Frans van der Graaf een lezing over besdragende planten.
We kennen allemaal wel wat planten waar in het najaar bessen aan groeien. Hele bekende zijn natuurlijk Hulst, Vlierbes, Skimmia en Vuurdoorn. Maar er is meer!
Volgens Frans van der Graaf maken we in onze tuinen nog vaak te weinig gebruik van besdragende planten.
Doordat er na de bloei dikwijls prachtige bessen aan de plant verschijnen met een groot verloop in kleur van groen, geel, oranje, rood naar paarsblauw, zwart of wit, kunnen we het tuinseizoen tot ver in het najaar verlengen.
Bij sommige planten blijven de bessen zelfs de hele winter aan de plant hangen. Pas als de plant in het voorjaar uit gaat lopen vallen de bessen eraf of worden door de vogels opgegeten.

Er zal tijdens de lezing een hele verzameling planten met bessen de revue passeren. De ene meer bekend dan de ander, maar stuk voor stuk de moeite waard in de tuin. Op een interactieve manier gaan we er doelgericht naar kijken. Er zullen deze avond veel takken met bessen in de zaal aanwezig zijn, zodat de bessen van heel dichtbij te bekijken, voelen en ruiken zijn. Frans: “Kortom een avond waar bessen volop aandacht krijgen en waar ik u zal aansporen om meer bessen te ontdekken in uw eigen tuin, uw wijk en uw woonplaats”.

Frans van der Graaf is 40 jaar lid van Groei & Bloei bij de afdeling Alblasserwaard en was tevens jarenlang bestuurslid. Hij werkte op een vasteplantenkwekerij en was brandweerman. Na zijn pensionering werd hij samen met zijn vrouw eigenaar van een nieuwe tuin in Brabant. Vanaf 2020 hebben ze deze tuin hersteld en vernieuwd. Hun tuin “De Wildert” in Oud-Gastel is van april tot september maandelijks te bezoeken, zie ook www.de-wildert.nl

Foto: de tuin ‘De Wildert’ en enkele bedragende planten

De lezing wordt gehouden in het Gerardushuis Parkstraat 2 (Walsberg) Deurne en start om 20.00 uur.
De avond is gratis voor leden van Groei & Bloei Deurne/Venray, niet-leden 4 euro.
 

Kerstdemo 13 december 2023 door Wim Sonnemans

Woensdag 13 december zal Wim Sonnemans een demonstratie bloemsierkunst verzorgen en laten zien op welke wijze mooie Kerststukken gemaakt kunnen worden van natuurlijke materialen.
Wim zal tijdens de demonstratie bij Groei & Bloei in totaal 6 stukken maken die op het einde van de avond verloot worden.
Noteer alvast de datum, het zal een gezellige avond in kerstsfeer worden.

Zaden verzamelen a.u.b. voor de plantenruil-zadenruil

Op zaterdag 6 april 2024 is er opnieuw een plantenruil en zadenruil.
We willen jullie graag aansporen om meer zaden met elkaar te ruilen.
En dan is het nu de tijd om te verzamelen. Zaden van vaste planten en vooral eenjarigen kunnen goed verzameld worden.

Stap 1: Voorbereiding
Niet alle bloemen wegknippen. Kies een gezonde, niet door ziektes of schimmels aangetaste plant. Markeer de gewenste plant en laat de bloemen hiervan zitten, ook als ze verdorren.

Stap 2: Zaad herkennen
Sommige zaden zijn amper groter dan een zandkorrel, andere, zoals bonen, zijn vele malen groter. Voor allemaal geldt dat ze op de plek komen van de bloem, of net eronder.

Stap 3: Oogsten
Voor vrijwel alle zaden geldt dat ze helemaal rijp en droog geoogst moeten worden. Omdat planten op verschillende manieren zaad maken, oogst je op de manier die bij de plant past.

  • Bij bijvoorbeeld lupine en stokrozen haal je de rijpe zaaddozen van onder aan de stengel eerst van de plant en laat je de hogere, niet rijpe zaaddozen zitten.
  • Bij veel andere soorten, als leeuwenbekje, cosmos, korenbloem, klaproos en goudsbloem, kun je de hele bloemstengel afknippen. Doe ze in een ruime emmer of pot en de zaadjes die afvallen komen onderin de pot terecht. Je kunt ook een papieren zak om de zaaddozen binden en de plant op de kop verder te drogen hangen.
  • Er zijn soorten die hun zaad zo makkelijk loslaten, dat je het beste in de tuin kunt oogsten. Houd een paraplu op de kop onder de plant en tik zachtjes tegen de stengels. Het zaad komt in de paraplu terecht.

Stap 4: Drogen
Om zaad te kunnen bewaren tot je het volgend jaar gaat gebruiken, is nadrogen heel belangrijk. Spreid de zaden uit op een krant/keukenpapier en leg ze in een open bakje of op een dienblad. Merk de zaden direct met een label met de plantennaam. Leg dit op een droge, niet te warme plek uit de zon in huis. Droog liever te lang dan te kort.

Stap 5: Schonen
Het gedroogde zaad maak je eerst zo goed mogelijk schoon. Schoon zaad is makkelijker te herkennen en beter precies te zaaien, en neemt minder ruimte in. Zeef het zaad (bijvoorbeeld door een theezeefje) om de zaadhulzen en kleine plantenresten kwijt te raken.

Stap 6: Bewaren
Als het zaad schoon is, verpak je het in een zakje (koffiefilter bv) waar je de naam van de plant op vermeldt. Bewaar de volle zaadzakjes vervolgens droog, donker en koel. De allerbeste plek voor zaad is een Tupperware bak in de groentelade van de koelkast. Hierin kan zaad jarenlang kiemkrachtig blijven.