Deurne/Venray

Lezing 11 mei 2022, Rika Verhoef, wat doet onkruid in mijn tuin

Rika Verhoef over tuinieren met kruiden:
Als meesterherborist en voedingsadviseur ben ik natuurlijk veel met kruiden bezig in de keuken. Het zijn grandioze smaakmakers die ook nog een aantal gezondheidsvoordelen aan de voeding toevoegen. Ik zie kruiden overigens veel breder dan de algemeen bekende keukenkruiden. Ook wilde planten en planten die een ander soms onkruid noemt, zijn voor mij waardevol. Ik gebruik de term ‘onkruid’ dan ook liever niet.

We hebben een ecologische nutstuin van 800 m² met groenten, fruitbomen, kleinfruit, kruiden, eetbare bloemen, noten en er staan bijenkasten. Daar ben ik in de weer met mijn kruiden, maar zeker niet alleen voor keukengebruik, ik gebruik de kruiden ook in cosmetica en als zelfzorgmiddel bij kleine kwaaltjes.

Daarnaast tuinieren wij MET (on)kruiden. Dat wil zeggen dat we kruiden gebruiken om insecten te weren of juist om insecten en vogels te lokken, die ons dan weer helpen om plaagdieren te bestrijden. We gebruiken kruiden ook om de bodemgesteldheid af te lezen, om plantenziektes te bestrijden, om te mulchen, om plantengier en compost te maken die dient als voeding voor de andere gewassen en als nectar- of stuifmeelplanten voor onze bijen, die in ruil daarvoor onze gewassen bestuiven.

De mogelijkheden om te tuinieren MET kruiden wil ik graag met jullie bespreken.

Rika Verhoef, Meesterherborist en voedingsadviseur, lesgever bij Velt, meer info op haar website: herborika.nl