Deurne/Venray

Nieuwsbrief september 2023

Rabo ClubSupport

Ook dit jaar kunnen rekeninghouders en leden van de Rabobank Peelland Zuid weer hun stem uitbrengen in de actie Rabo ClubSupport. Met het landelijk initiatief Rabo ClubSupport steunt de Rabobank lokale clubs. Meer informatie vindt u op de website van de Rabobank Peelland Zuid. Ben je lid van de Rabobank Peelland Zuid dan kun je vanaf 4 september t/m 26 september 2023 je stem uitbrengen op Groei & Bloei Deurne/Venray. Stemmen kan via de app of als je bent ingelogd via de website van de Rabobank Peelland Zuid. Wij rekenen op de medewerking van alle Rabobank/leden/rekeninghouders. Namens bestuur van Afd. Groei & Bloei Deurne/Venray bedankt voor uw steun.

Lezing 13 september 2023 The Dutch Wave, tuinieren in de geest van tuinarchitect Piet Oudolf, door Hub Driessen

We starten na de zomer op 13 september de maandelijkse lezingencyclus weer op. Ons oud-bestuurslid Hub Driessen verzorgt dan een lezing over tuinarchitectuur en in het bijzonder het werk en de natuurlijke werkwijze van Piet Oudolf.
Hub Driessen beschrijft het als volgt: “Door de eeuwen heen heeft de mens geprobeerd om de natuur naar haar hand te zetten. In de tuinen was het al niet anders. Hoewel er altijd al mensen zijn geweest die met de natuur wilden tuinieren, bleef dat toch beperkt tot enkelingen.
Tot in de jaren 70 van de vorige eeuw, toen vormde zich wereldwijd een groep tuinarchitecten, hoveniers en plantenkwekers die van het pompeuze af wilde en weer tuinen wilde aanleggen zoals de natuur zelf dat bedoeld had. Deze groep noemde zich Perennial Perspectives. In deze groep zaten een paar Nederlandse idealisten die een zodanige invloed op de groep hadden dat zij de naam Dutch Wave kregen. De bekendste en wereldwijd als een van de grootste tuinarchitecten van deze tijd gezien is Piet Oudolf. In deze lezing ga ik, na een heel kort historisch overzicht, in op het ontstaan van de Dutch Wave en haar Nederlandse deelnemers. Meer uitgebreid vertel ik over Piet Oudolf, zijn werken en werkwijze. 
Na de pauze bespreek ik, aan de hand van een plantenlijst, de planten die Piet Oudolf veel gebruikt voor zijn ontwerpen.”

Hub Driessen is al ongeveer 40 jaar lid van onze G&B afd. Deurne en was 16 jaar lid van het bestuur. Hij geeft ook al 40 jaar lezingen over tuinen, borders, bloemen en planten. Niet vanuit professie, maar als een - uit de hand gelopen- hobby. Na 47 jaar in Deurne gewoond te hebben, is hij 9 jaar geleden met zijn vrouw naar hun “roots” in Venlo verhuisd.
De lezing wordt gehouden in het Gerardushuis Walsberg Parkstraat 2 Deurne 20.00 uur. De avond is gratis voor leden van Groei & Bloei Deurne/Venray, niet-leden 4 euro.
 

Tuinenbezoek zaterdag 23 september 2023

Op 23 september om 14.00 uur organiseert onze werkgroep Tuinbezoeken een bezoek aan de tuin van Riek en Ruud Reijnders, Eind 81 6034 SM in Nederweert-Eind.
Een mooi grote tuin rondom een oude boerderij. Met een grote binnenplaats, een mooie vijver, omgeven van beukenhagen met diverse zitjes.
Ruud is ook ontwerper van boomhutten.
Houd deze zaterdag dus vrij in je agenda.

Vertrek: parkeerplaats Ossenbeemd Deurne voor gezamenlijk vervoer.
Vertrektijd: 13.15 uur.
Opgeven voor dit tuinbezoek bij Hettie van Beek voor 16 september 2023.
Email: hettievanbeek@gmail.com, telefoon: 0493-313352.
 

Plantenruil en zadenruil zaterdag 7 oktober 2023

Op zaterdag 7 oktober 2023 vanaf 10.30 uur, houden we weer onze plantenruil en zadenruil op het bekende adres: familie Schalk, Aarle-Rixtelseweg 10, 5761 PV Bakel. We verzamelen eerst alle meegebrachte planten en zaden in, om ze daarna aan de liefhebbers uit te delen. Alle planten zijn welkom, maar het is belangrijk dat er geen woekeraars bv. zevenblad tussen zit.
Graag de zaden al in klein zakjes met naam doen, dat is wel zo handig bij het uitdelen.
Ook als je geen planten of zaden inbrengt ben je toch welkom.
Er zijn altijd planten en zaden genoeg.
 

Cursus Creatief met Groen najaar 2023, voor beginners en gevorderden

Groei & Bloei afdeling Deurne/Venray start na de zomervakantie weer met de cursus Creatief met Groen. De cursus wordt verzorgd door Willy Nouwen. Zij heeft jarenlange ervaring in het geven van deze schikcursussen.
Beginners: We starten in de herfst met een nieuwe groep beginnende bloemschikkers. In 5 avonden leer je de basisbeginselen en de fijne kneepjes kennen om van natuurlijke materialen mooie boeketten en stijlvolle bloemstukken te maken. We werken veel met natuurlijk materiaal en groen uit de tuin.
De cursus wordt gegeven op donderdagavond 20 uur in Griendtsveen. Data: 12-10, 26-10, 16-11, 30-11 en 14-12-2023. Bij deze groep zijn nog een paar plaatsjes vrij. Opgave kan via mail: wnouwen(at)onsbrabantnet.nl

De gevorderdengroepen zitten vol.

Kosten: Voor leden van Groei & Bloei zijn de kosten voor 5 avonden 82,50 euro en voor niet leden 100,- euro. In deze prijs zitten alle materialen, vaasjes, bakjes, bloemen etc. De prijs is dus volledig all inclusive. Je kunt er eventueel ook voor kiezen om zelf steeds voor de materialen te zorgen. De prijs voor de cursus exclusief materiaal is voor leden 45,- euro en voor niet-leden 57,50 euro.

Bezoektips

Markt Groen Deurne: 10 september van 13 tot 17 uur. 
Elk jaar organiseert de Ossenbeemd op de 2e zondag van september de ‘Markt Groen Deurne’ op het eigen terrein aan het Haageind 31. Bedrijven en organisaties op het gebied van duurzaamheid en energie presenteren zich op deze gezellige kleinschalige markt. Daarnaast vinden bezoekers streek-, fairtrade- en gezondheidsproducten en zijn er meerdere activiteiten voor kinderen. Tijdens de Markt Groen Deurne zijn medewerkers van het EnergieHuis Slim Wonen bij het Energieloket aanwezig om vragen te beantwoorden over energie.
 

Bloemenkracht, tentoonstelling in de Wieger, nog te zien tot 19 november
Weelderige boeketten, gestileerde stukken of een vaas met een enkele bloem. In Bloemenkracht staan 20ste-eeuwse bloemstillevens van onder meer Lou Loeber, Jan Sluijters, Louis Saalborn, Leo Gestel en Piet van Wijngaerdt uit de collectie van Museum De Wieger centraal. Door ook werk uit eerdere eeuwen en van hedendaagse kunstenaars te laten zien, komt de rijke geschiedenis van het onderwerp naar voren en wordt duidelijk hoe het geliefde genre zich door de eeuwen heen ontwikkelde en aanpaste aan de heersende smaak.
De Wieger, Oude Liesselseweg 29, 5751 WN Deurne, https://dewieger.nl/tentoonstelling/bloemenkracht/
 

Nog even nagenieten

Werkgroep: Creatief met Groen
Zaterdag 24 juni hebben 8 dames meegedaan met de teamchallenge tijdens het Appeltern Plantenfestijn.
We hadden als opdracht “de Tempeltuin”
We zijn om 7.30 vertrokken met een volle bus dames en materialen.
De bloemen werden gesponsord en er was een heel groot assortiment.
Vol enthousiasme zijn we op deze hele warme zaterdag aan de slag gegaan, superhard gewerkt, zeer moe, maar zeker ook heel erg tevreden met het resultaat kijken we terug op een geweldig geslaagde maar zeker gezellige dag.
Zie ook de foto’s op de site.
 

Werkgroep Tuinen, eendaagse tuinreis naar Midden-Brabant.
Zaterdag 8 juli organiseerde de werkgroep Tuinen een eendaagse tuinreis naar Midden-Brabant. We bezochten drie tuinen in de driehoek Den Bosch/Tilburg/Breda. Ondanks het zeer warme weer, hebben de deelnemers volop genoten van de 3 prachtige tuinen (maar soms waren de stoelen in de schaduw ook heel uitnodigend). Zie foto’s op de site
 

Werkgroep Tuinen een Opentuinendag omgeving Venray
Zaterdag 25 juni organiseerde de werkgroep Tuinen een Opentuinendag omgeving Venray 
Verslag van de Opentuinendag door Martien van Loon:
We hebben ’n zeer geslaagde Opentuinendag mogen beleven in de omgeving van Venray.
Ondanks het zeer warme weer, boven verwachting veel bezoekers. Zie ook de foto’s op de site.

Bij de fam.v.d.Werken boven de 200 bezoekers, dankzij 14 (!) zelfgebakken cakes  en de nodige koffie hebben zowel de tuineigenaren en de bezoekers genoten.

Bij fam. Brons boven de 150 bezoekers, in deze tuin hebben 4 personen zich aangemeld voor Groei en Bloei. De tuineigenaren wisten niet wat ze mochten verwachten, maar hebben het als heel fijn ervaren. Ze hebben zich ook aangemeld als Groei en Bloei lid.

In de tuin van de fam. Flinsenberg zijn ook veel bezoekers geweest, ong.180. Ria was trots op haar bananenboom met kleine banaantjes.

In de pluk/siertuin van de fam. v. Dijck waren meer dan 200 bezoekers geweest die de uitgezette route konden volgen. Deze enthousiaste 85-jarige tuineigenaren hebben genoten van de opentuinendag.

Bij hovenier Maurice Janssen in Heide ook ongeveer 200 bezoekers die genoten hebben van deze mooi aangelegde tuin en kwekerij.

Bij Zorgboerderij De Lor ongeveer 150 bezoekers. Deze mooie groente-, fruit- en bloementuin was de moeite waard voor de bezoekers.

Op 1-7-2023 ben ik met de tuineigenaren ’n rondje wezen maken door de 6 tuinen.
Om 13.00 uur begonnen we bij fam. v.d.Werken. Willemien had weer voor koffie met cake gezorgd. Iedereen stelde zich aan elkaar voor en er werd meteen over hun Opentuinendag-ervaring gesproken. Groei en Bloei Deurne/ Venray en ik werden door alle tuineigenaren bedankt voor de organisatie. Ook deze rondgang werd zeer op prijs gesteld.
Alle mensen vonden het bloemstuk dat Henriette, als bedankje, voor ze gemaakt had prachtig en het stond ook nog overal in de tuinen. Na een uitloop van meer dan een uur werden we getrakteerd op soep bij De Lor, met groenten uit eigen tuin.
Om 19.00 uur heb ik de tuineigenaren bedankt voor hun gastvrijheid bij de Opentuinendag en bij de eigen rondgang. Ik ben tevreden naar huis gereden, terugkijkend op fijne tuindagen.

Tuingroet, Martien van Loon.