Deurne/Venray

De Planten van de Maand 2013

Op de verschillende bijeenkomsten in 2013 hebben de leden een Plant van de Maand gekregen. Bij de plant is steeds een briefje met een korte beschrijving gegeven, maar het kan natuurlijk dat je die in de loop van de tijd kwijt bent geraakt. Daarom hier alle beschrijvingen van 2013 plus een foto van de plant.

Polemonium caeruleum (Jacobsladder, blauw)

(uitgedeeld op 9-1-2013)
Polvormende goed winterharde vaste plant. Voorkeur voor zonnige plaats op een vruchtbare, goed doorlatende grond. In de zomer trossen met lavendelblauwe bloemen met oranje/gele meeldraden tussen het fijn samengestelde blad. Hoogte 45 tot 60 cm. Vermeerderen uit zaad in de herfst of delen in het voorjaar.
 

Lathyrus latifolius (vaste Lathyrus)

(uitgedeeld op 13-3-2013)
De meerjarige siererwt (Lathyrus latifolius) is een sterke en winterharde klimplant. U kunt deze klimmer het beste regelmatig mest geven, want de plant groeit het best in vruchtbare grond. De plant bloeit van mei tot augustus, maar geurt niet. De bloemen groeien met vijf tot vijftien stuks in trossen. Als snijbloem is hij niet geschikt, omdat de bloemen in een vaas te snel verwelken. Is soms een beetje te enthousiast in de tuin, dus in de gaten houden!
 

Primula (Sleutelbloem)

(uitgedeeld op 10-4-2013)
Plantengroep met ca. 400 soorten. Meestal getande bladeren in een dicht wortelrozet. Bloemen op korte stelen bij elkaar. Volledig winterhard tot -10°C. Heeft graag een vruchtbare, goed doorlatende grond. Zon tot halfschaduw en veel water. Verwelkte bloemen en oude bladeren weghalen. Vermeerderen door zaaien of scheuren.
De aangeboden plant bloeit blauw/paars, hoogte 10-15 cm.
 

Veratrum nigrum (Nieswortel, zwart)

(uitgedeeld op 8-5-2013)
Goed winterharde, behoorlijk giftige plant. Liefst licht beschaduwde standplaats met goede tuingroen, niet te droog. Beschermen tegen felle zon. Het is aan te bevelen de plant ’s winters af te dekken. Bloei: juni-augustus met zwart-purperen aren, het kan enkele jaren duren voordat de plant gaat bloeien.
Hoogte ca. 150 cm (tijdens de bloei. Gevoelig voor slakkenvraat.
 

Nepeta ssp ‘Grand view’ (kattenkruid)

(uitgedeeld op 11-9-2013)
Vaste plant die soms het eerste jaar al bloeit (hang van tijdstip van zaaien af). Het blad ruikt aromatisch. Staat het liefst in de zon of halfschaduw Bloeit van juni tot september met blauwe tot roze bloemen, bijen en vlinders zin er gek op. Hoogte 40-60 cm. Vermeerderen kan door zaaien in maart tot juni, kiemtemperatuur 18-20 graden.
 

Lychnis viscaria (Pekanjer rood)

(uitgedeeld op 9-10-2013)
Polvormige, volledig winterharde vaste plant. Verlang zon en een goed doorlatende bodem. Bloeit de eerste helft van de zomer met roodachtige, kleverige bloemen. Hoogte (en breedte) ca. 45 cm. Vermeerderen door delen of zaaien in de herfst of voorjaar.

Foeniculum vulgare ‘Bronze giant’ (Venkel)

(uitgedeeld op 9-10-2013)
Gracieuze vaste winterharde plant tot 200 cm hoog. Heeft dikke, holle stengels met fijn bronzig blad. In de zomer platte schermen met gele bloemen. Blad en bloemen hebben een anijssmaak en zijn eetbaar (keukenkruid). Graag volle zon en een vruchtbare, vochtig doorlatende grond. Uitzaai voorkomen door uitgebloeide bloemschermen tijdig te verwijderen.
 

Dianthus carthusianorum (Karthuizer anjer)

(uitgedeeld op 13-11-2013)
Deze winterharde vaste plant staat op de Nederlandse Rode Lijst van planten die zeer zeldzaam zijn en sterk zijn afgenomen. De bladeren zijn langwerpige (grasachtig), bloeitijd juni – augustus met rode 2 cm grote bloemen. Hoogte 30-45 cm.