Deurne/Venray

De Planten van de Maand 2019

Op de verschillende bijeenkomsten in 2019 krijgen de leden een Plant van de Maand. Bij de plant wordt steeds een briefje met een korte beschrijving gegeven, maar het kan natuurlijk dat je die in de loop van de tijd kwijtraakt. Daarom hier alle beschrijvingen van 2019 plus een foto van de plant.

Hyacinthoides hispanica (Spaanse boshyacint)

(uitgedeeld 13-02-2019)

Hyacinthoides hispanica of Spaanse boshyacint is een in mei-juni bloeiend bolgewas dat geschikt is voor verwildering. De bloemen van Hyacinthoides hispanica geuren niet. Meestal zijn de bloemen blauw, maar er komen ook witte en roze exemplaren voor. Hyacinthoides hispanica bloeit met stevige rechtopstaande stengels en wordt circa 35 tot 40 cm hoog.
De standplaats van Hyacinthoides hispanica mag schaduwrijk zijn want van nature komt Hyacinthoides hispanica voor als begroeiing onder bomen.
De bloemen van Hyacinthoides hispanica zijn ook geschikt als snijbloem voor de vaas.
Na de bloei verwelkt het blad en verdwijnt de plant om het volgende voorjaar weer te verschijnen.
 

Penstemon Hirsutus

(uitgedeeld 13-03-2019)

Een prachtige, verfijnde borderplant met kleverige stengels en kleine, lichtpaars-blauwe bloemen in losse aren. De binnenkant van de bloem is wit. Het blad verkleurt in de winter rood. Kan ook in de rotstuin. Volle zon, 25-50 cm, bloeit juni – augustus. Planten in goed doorlatende tuingrond, vooral 's winters niet te nat. Eén der beste botanische soorten voor ons klimaat, de planten gaan jaren mee en zaaien zich zelfs uit. Uit rozetten rijzen de bloemstengels die zich los vertakken, zodat de lilablauwe bloemen met een witte onderlip allemaal hun plaats krijgen. Zeer rijkbloeiend.
 

Zantedeschia aethiopica (witte aronskelk)

(uitgedeeld 10-04-2019

Zantedeschia aethiopica is tijdens de bloei een zeer opvallende tuinplant. De karakteristieke witte bloemen verschijnen in de periode juni-juli en staan op lange stelen. De hoogte van de witte aronskelk bedraagt tussen de 120 en 150 cm.
Zantedeschia aethiopica houdt van een goede tuingrond en staat graag op een vochthoudende bodem bijvoorbeeld langs de rand van een (natuurlijke) vijver. Ook in een mooie grote pot komt Zantedeschia aethiopica goed tot z'n recht.
 

Trifolium rubens (sierklaver)

(uitgedeeld 08-05-2019)

Trifolium rubens is een winterharde, bladverliezende vast plant met een voorkeur voor zon of halfschaduw, geschikt voor de border en gemakkelijk te combineren met andere planten. De bloemen (roze of paars) bloeien van juni t/m augustus en trekken bijen aan.
Hoogte plant 50-70 cm, vermeerderen in de herfst uit zaad of in het voorjaar door deling.

Agastache foeniculum (Dropplant)

(uitgedeeld 11-09-2019)

Agastache foeniculum (Dropplant of Anijsplant) is een langbloeiende plant (juli tot september) met lilablauw/paarse bloemen, die zeer aantrekkelijk zijn voor bijen. Dus mag deze plant zeker niet ontbreken in een diervriendelijke tuin. De bladverliezende vaste plant wordt ongeveer 80 cm hoog en heeft een opgaande groei. Staat graag in de volle zon op een warme plek. Het groene blad geeft bij kneuzen een drop/ anijsgeur af.
 

Saponaria sicula intermedia 'Sigurd' – Zeepkruid

(uitgedeeld 9-10-2019)

Deze uit de Anjerfamilie afkomstige planten zijn vooral bekend als rotsplant, maar er zijn ook hogere soorten die vooral voor in de border goed tot hun recht komen. 
Saponaria sicula intermedia 'Sigurd' is eén van de beste nieuwe introducties met een onwaarschijnlijk lange bloeitijd. Deze selectie zet geen zaad en bloeit alsmaar door met massa's helderroze schaaltjes die de plant geheel overdekken. Knip hem na de eerste bloei iets terug, dan krijgt U een volledige tweede bloei terug.
Zon en niet te natte grond zijn de weinige eisen die ze stellen en daarmee houden ze het jaren vol.

Hieracium maculatum 'Leopard'

(uitgedeeld 13-11-2019)

Gevlekt (of bochtig) Havikskruid. Een mooie variant van wat eigenlijk een wilde plant is met mooi getekend blad en rijk en lang bloeiende gele straalbloemen, die al vroeg de bijen en hommels naar de tuin lokken. Sommige tuiniers vinden de bloemen niet bijzonder genoeg en knippen die er uit (ook om uitzaaien te voorkomen). Hoogte 25 - 60 cm bloeitijd april tot juli. Volle zon tot halfschaduw, kan goed tegen droogte.
Eenvoudig vermeerderen door zaaien of scheuren.