Deurne/Venray

Nieuwsbrief mei 2023

Lezing, woensdag 10 mei 2023 ‘Meer vogels in en om de tuin’ door Koos Dansen

Bijna iedereen vindt het leuk om vogels in zijn of haar tuin te zien en te horen, maar welke kunnen we verwachten en wat kunnen we doen om ze te lokken en uit te nodigen?
Zowel de tuin zelf als de omgeving daarvan spelen hierbij een rol. Hoe gevarieerder des te meer vogels. Op een landgoed of in een flink park met oud en jong bos, bloemrijk grasland, waterpartijen en wat agrarische activiteiten broeden al gauw 60 tot 70 soorten.

Heel wat daarvan komen ook in tuinen. Hoeveel en welke hangt af van de ligging, de grootte, inrichting en het onderhoud. Zo spelen de aanwezigheid van bomen, besdragende struiken, beschutting zoals een met klimop begroeide schutting of schuurtje, water in de vorm van een vijver(tje), nestkasten en een gevulde voertafel of vetbollen een rol. In een gemiddelde tuin zijn 10 tot wel 25 en in een grotere bos- of landgoedtuin wel 30 tot 60 vogelsoorten haalbaar. En wie mussen, mezen en merels aantrekt met voer, lokt ook de sperwer die op zijn beurt van zangvogels leeft.

Koos Dansen was voorlichter en redacteur bij Geldersch Landschap & Kasteelen. Nu geniet hij van zijn tuin en de natuur dichtbij, fotografeert vogels in en om zijn stadstuin en vanuit een boshut met drink- en voerplek. Hij geeft regelmatig natuurlezingen.
De lezing wordt gehouden in het Gerardushuis Walsberg Parkstraat 2 Deurne, aanvang 20.00 uur. De avond is gratis voor leden van Groei & Bloei Deurne/Venray, niet-leden 4 euro.
 

Plantenmarkt-Tuinmarkt Deurne, zaterdag 13 mei 2023

Groei & Bloei afdeling Deurne/Venray organiseert daags voor Moederdag op zaterdag 13 mei 2023 van 10.00 tot 16.00 uur een Plantenmarkt-Tuinmarkt op de Markt in het centrum van Deurne. Toegang is gratis.

Er is een uitgebreid en gevarieerd aanbod aan bloemen en planten van (hobby)kwekers uit Nederland en België. Ook tuindecoraties en aanverwante artikelen ontbreken niet. Een totaaloverzicht van alle deelnemers is te vinden op de pagina met de deelnemers.

Onze bloemschikclub verzorgt op de markt weer een kinderkraam. Kinderen kunnen onder begeleiding aan de slag om voor Moederdag van bloemen en plantjes een groene creatie te maken. Ook hier zijn geen kosten aan verbonden. We vragen een vrijwillige bijdrage.
In de speciaal ingerichte marktkraam van Groei en Bloei Deurne / Venray is ook volop informatiemateriaal van de afdeling zelf te krijgen.
 

Tuinbezoek, ByLoes zaterdag 3 juni 2023

Op zaterdag 3 juni brengen we een bezoek aan een prachtige tuin in Deurne (Kuilvenweg 6 5752 RR Deurne Walsberg), de voormalige Blauwe Tuin. In 2015 is het exclusieve tuincentrum de Blauwe Tuin aangekocht en de afgelopen jaren omgetoverd tot een mooie groene locatie voor luxe events, ByLoes.

Eigenaresse Loes Damen:
“In 2015 hebben wij als jong gezin onze droomplek in Deurne gevonden. Kuilvenweg 6 dat bekend stond als het exclusieve tuincentrum de Blauwe Tuin, gaf voor ons ook al meteen veel inspiratie en kansen. De blauwdruk van deze prachtige plek in de Walsberg hebben wij de afgelopen jaren omgetoverd tot een mooie groene locatie die we graag met anderen willen delen.”

We worden op zaterdag 3 juni om 14.00 uur verwacht.
Onder het genot van koffie en gebak krijgen we een uitleg van ongeveer 30 minuten.
Daarna krijgen we een rondgang door de tuin met Piet de tuinman, Arne de tuinontwerper en Loes de eigenaresse.

De tuin is op adres Kuilvenweg 6 5752 RR Deurne Walsberg.
Entree bedraagt €2.00 (voor koffie en gebak)
Graag opgeven voor 27 mei bij Hettie van Beek
Email adres hettievanbeek@gmail.com of telefonisch 0493-313352.

Neem alvast een kijkje op de website: byloes.com
De eigenaresse Loes Damen is sinds enkele jaren lid van onze afdeling.

Tuinenbezoekdag zondag 25 juni 2023

Tijdens de Nationale Tuinenweek organiseert onze werkgroep Tuinbezoeken een tuinenbezoekdag in de omgeving Venray. Houd deze zondag dus vrij in je agenda.
Een overzicht van de te bezoeken tuinen staat op de site.
 

Eendaagse tuinreis afdeling Deurne/Venray 8 juli 2023

Zaterdag 8 juli organiseert de werkgroep tuinen een eendaagse tuinreis naar Midden-Brabant.
We bezoeken drie tuinen (zie verder) in de driehoek Den Bosch/Tilburg/Breda.
Kosten voor deelname zijn € 30,-- per persoon. Dat is inclusief busreis en entree van de tuinen.
Voor de lunch dien je zelf te zorgen. In sommige tuinen is wel koffie/thee beschikbaar. Een lid mag een introducee meenemen voor dezelfde prijs van € 30,-- 
Aanmelden door betaling voor 15 mei 2023.
We ontvangen graag vóór 15 mei 2023 het bedrag per deelnemer op NL88 RABO 0104 1456 25 t.n.v. KMTP afdeling Deurne met vermelding “eendaagse reis 8 juli” 

We krijgen de aanmelding graag zo snel mogelijk. 
Tijdens de lezing van 10 mei kun je je aanmelden en direct contant betalen. Dat is de laatste kans!!!!!
 

Tuin De Dwerg te Drunen

Het zonnige zuid-terras achter het huis is in de zomer de plek voor een mooie collectie kuipplanten. Vandaaruit kun je de lange smalle tuin, verdeeld in diverse tuinkamers, gaan ontdekken. Zo kom je in de rozentuin met roze bloeiende "Bonica" rozen en vervolgens in de kleurige bloementuinkamer. Weer verderop in de tuin houdt Mijnheer Haan overzicht over zijn kippen harem. En als laatste kom je in de groenten-, fruit- en snijbloementuin. In de gehele tuin zijn bijzondere heesters en bomen geplant. Soms worden die als leiboom gevormd, want in een smalle tuin moet je je soms beperken.
Tuin De Dwerg (tuinenmiddenbrabant.nl)
 

Hof ‘t Einde te Loon op Zand

Aan het einde van de Bergstraat staat een riet gedekt huis, te herkennen aan de gigantische treurwilg ervoor. Achter het huis wacht een verrassing. Namelijk een boeiende, bloeiende bijzondere tuin met veel vaste planten, mooie heesters, geurige rozen, de vijver, een grassenborder die in het najaar voor spektakel zorgt en sinds voorjaar 2023 vindt u in het hart van onze tuin een "Alpaca paradijs". De strak geknipte hagen en poorten van beuk omlijsten de diverse doorkijkjes naar een mooi tuinbeeld of het landschap. Bijzondere volwassen bomen, nog stammend uit de oude tuin, geven rust op deze 5.000 m2.
www.hofteinde.nl
 

De Tuynkamer te ’s Gravenmoer

Deze tuin is door de jaren heen van een boerderijtuin uitgegroeid naar een echte liefhebberstuin van 2700 m2 die cottage-achtig aandoet. De Tuynkamer heeft naast een lange bordertuin ook diverse tuinkamers met elk een andere sfeer. Een barok rozenprieel, een Engelse rozentuin, een vijvertuin met grassen, een blauw-gele bordertuin, een vlammende border en een rustieke tuin in sobere grijstinten.
www.tuynkamer.eu