Deurne/Venray

Nieuwsbrief april 2023

Lezing 12 april ‘Onze tuin, ons paradijs’ door Anita Nijssen

Op woensdag 12 april 2023 zal voormalig varkenshouder Anita Nijssen vertellen over haar nieuwe passie, ‘Onze tuin, ons paradijs’.
In 1997 kwam door de varkenspest een einde aan het varkensbedrijf van Anita Nijssen en haar man in Someren. Zij gingen elders aan de slag bij een boomkwekerij en in de tuinbouw. Anita leerde tuinieren en na de sloop van de stallen in 2003 heeft ze haar grote tuin van 8000 m2 helemaal zelf ontworpen en aangelegd. Het is een prachtige tuin geworden, een paradijs, waarin werken met de natuur vanzelfsprekend is.
In Ons Paradijs worden feesten georganiseerd en zijn bezoekers welkom. Het televisieprogramma “BinnensteBuiten” gaf op 15 november 2021 aandacht aan deze bijzondere tuin. Prachtige herfstkleuren in tuin Someren | BinnensteBuiten (kro-ncrv.nl)

De website www.ons-paradijs.nl
De lezing wordt gehouden in het Gerardushuis Walsberg Parkstraat 2 Deurne 20.00 uur.
 

Plantenruil 15 april 2023

Op zaterdag 15 april 2022 vanaf 10.30 uur, houden we weer onze plantenruil op het bekende adres: familie Schalk, Aarle-Rixtelseweg 10, 5761 PV Bakel. De gang van zaken is de meesten bekend: we zamelen eerst alle meegebrachte planten in om ze daarna aan de liefhebbers uit te delen. Iedereen kan op een eenvoudige manier planten inbrengen: ze hoeven niet te worden opgepot of van naam te worden voorzien. Wel is het prettig als het handzame, losse planten zijn en niet hele plaggen

Plantenmarkt-Tuinmarkt Deurne 13 mei 2023.

Onze Plantenmarkt-Tuinmarkt Deurne is al meer dan 42 jaar een begrip en gaat ook in 2023 de zaterdag voor Moederdag weer van start.
Voor zaterdag 13 mei hebben zich al veel marktaanbieders gemeld en veel daarvan zijn bekend bij onze leden. Ze staan al vermeld op onze website.

Er is nog plaats!
Heb je zelf leuke planten of tuinartikelen die je wil verkopen of ken je iemand die dat misschien zou willen doen meld je dan aan.
Aanmelden via mail bij Marja Verbaarschot groeibloeituinmarkt(at)gmail.com
 

Eendaagse Tuinreis afdeling Deurne/Venray 8 juli 2023

Zaterdag 8 juli organiseert de werkgroep tuinen een eendaagse tuinreis naar Midden-Brabant. We bezoeken drie tuinen in de driehoek Den Bosch/Tilburg/Breda.

Tuin De Dwerg te Drunen

Het zonnige zuid-terras achter het huis is in de zomer de plek voor een mooie collectie kuipplanten. Vandaaruit kun je de lange smalle tuin, verdeeld in diverse tuinkamers, gaan ontdekken. Zo kom je in de rozentuin met roze bloeiende "Bonica" rozen en vervolgens in de kleurige bloementuinkamer. Weer verderop in de tuin houdt Mijnheer Haan overzicht over zijn kippen harem. En als laatste kom je in de groenten-, fruit- en snijbloementuin. In de gehele tuin zijn bijzondere heesters en bomen geplant. Soms worden die als leiboom gevormd, want in een smalle tuin moet je je soms beperken.
Tuin De Dwerg (tuinenmiddenbrabant.nl)
 

Hof ‘t Einde te Loon op Zand

Aan het einde van de Bergstraat staat een rietgedekt huis, te herkennen aan de gigantische treurwilg ervoor. Achter het huis wacht een verrassing. Namelijk een boeiende, bloeiende bijzondere tuin met veel vaste planten, mooie heesters, geurige rozen, de vijver, een grassenborder die in het najaar voor spektakel zorgt en sinds voorjaar 2023 vindt u in het hart van onze tuin een ‘Alpaca paradijs’. De strak geknipte hagen en poorten van beuk omlijsten de diverse doorkijkjes naar een mooi tuinbeeld of het landschap. Bijzondere volwassen bomen, nog stammend uit de oude tuin, geven rust op deze 5.000 m2.
www.hofteinde.nl
 

De Tuynkamer te ’s Gravenmoer

Deze tuin is door de jaren heen van een boerderijtuin uitgegroeid naar een echte liefhebberstuin van 2700 m2 die cottage-achtig aandoet. De Tuynkamer heeft naast een lange bordertuin ook diverse tuinkamers met elk een andere sfeer. Een barok rozenprieel, een Engelse rozentuin, een vijvertuin met grassen, een blauw-gele bordertuin, een vlammende border en een rustieke tuin in sobere grijstinten.
www.tuynkamer.eu

Kosten voor deelname zijn € 30,-- per persoon. Dat is inclusief busreis en entree van de tuinen.
Voor de lunch dien je zelf te zorgen. In sommige tuinen is wel koffie/thee beschikbaar.
Een lid mag een introducee meenemen voor dezelfde prijs van € 30,-- 
Aanmelden door betaling voor 15 mei 2023.
We ontvangen graag vóór 15 mei 2023 het bedrag per deelnemer op NL88 RABO 0104 1456 25 t.n.v. KMTP afdeling Deurne met vermelding “eendaagse reis 8 juli” 
 

Geef je nog op voor de beginnerscursus Creatief met Groen 2023

We zijn gestart met een nieuwe groep instromers (beginners) en er zijn nog plekjes vrij.
In deze cursus leren we je hoe je blad op draad zet, een lineaire schikking kunt maken, biedermeier en nog veel meer leuke dingen.
We proberen zoveel mogelijk met natuurlijk materiaal te werken en groen uit de tuin.
Je kunt kiezen of je zelf voor de materialen zorgt of dat je all inclusieve wilt, dan zorgen wij voor de spullen.
Heb je zin om mee te doen geef je dan op via mail bij wnouwen(at)onsbrabantnet.nl
De beginnerscursus wordt gegeven op donderdagavond in Griendtsveen.
De datums zijn nog 30-03, 13-04 en 11-05-2023.
Voor meer info mag je Willy Nouwen altijd bellen, 06-13181873.

Radio: Deurne Media Groep

Op zaterdag om de 2 weken van 13.20 -13.30 uur geeft onze voorzitster Antoinette Knoet tuintips tijdens de radio uitzending van DMG
Zeker de moeite waard om naar te luisteren.