Deurne/Venray

De Planten van de Maand 2024

Op de bijeenkomsten in 2024 kregen de leden een Plant van de Maand.

Bij de plant wordt steeds een briefje met een korte beschrijving gegeven, maar het kan natuurlijk dat je die in de loop van de tijd kwijtraakt. Daarom hier de beschrijvingen van 2024 plus een foto van de plant.

 

Arum italicum of Italiaanse aronskelk

Uitgedeeld 13-03-2024

Arum italicum of Italiaanse aronskelk is te herkennen aan het geaderde pijlvormige blad en de oranje bloeikolven die in het najaar verschijnen. Bij de Italiaanse Aronskelk verschijnen in de herfst de bladeren waarna zij wintergroen de winter in gaat.
De bloei van Arum italicum valt in de periode april-mei. Arum italicum bloeit met een witgroene bloeiwijze die lijkt op een opstaande zakdoek met daarin verdikte gele bloeikolf. Na de bloei verschijnt de stengel met (giftige) oranje bessen.
De hoogte van Arum italicum bedraagt circa 20 tot 30 cm.
Arum italicum staat graag op een vochtige humeuze grond in de schaduw. U kunt deze plant groepsgewijs aanplanten op een schaduwrijke plaats. Soms is de plant wat enthousiast, maar eenvoudig uit te trekken. Arum italicum is goed te combineren met allerlei soorten varens, klimop en hosta's.
 

Carex Testacea Prairie Fire (Oranjezegge)

Uitgedeeld 10-04-2024

Carex testacea 'Prairie Fire' is een laagblijvend groenblijvend siergras met opgaande groei. De 'Prairie Fire' kan tot 60 cm hoog worden en bloeit in juni en juli met roodbruine pluimen. 'Prairie Fire' is een gewaardeerde plant vanwege de vele kleurschakeringen van zijn blad: olijfgroen, oranje, bruin rood. In het voorjaar lopen de bladeren nog frisgroen uit, maar al snel kleuren ze door naar bronsachtig. De bladpunten kleuren door tot fel oranje 'vlammetjes'. In het najaar komt de kleur van deze Zegge nog extra mooi uit.
Hoe meer zon de plant krijgt, hoe oranjer het blad wordt.
De plant beslist niet voor de winter terugknippen. In het voorjaar kan de plant op 5 cm boven de grond worden afgeknipt.
Winterhard (tot -20 graden Celsius), Carex testacea 'Prairie Fire' gedijt het beste op droge tot vochthoudende grond in de halfschaduw of volle zon.