Deurne/Venray

De Planten van de Maand 2016

Op de verschillende bijeenkomsten in 2016 krijgen de leden een Plant van de Maand. Bij de plant wordt steeds een briefje met een korte beschrijving gegeven, maar het kan natuurlijk dat je die in de loop van de tijd kwijtraakt. Daarom hier alle beschrijvingen van 2016 plus een foto van de plant.

Lychnis yunnanensis

(uitgedeeld op 10-02-2016)

Lychnis yunnanensis komt van nature voor in Zuidwest-China. Deze lage soort heeft donkergroene, langwerpige bladeren. De plant heeft roze bloemen. Mooi slanke stengels met tere bloemen boven een rozet met smalle bladeren. 
Planten in goede tuingrond op zonnige tot half beschaduwde, matig vochtige en goed doorlatende plaatsen, in de winter is te veel vocht nadelig. 
Hoogte: 30 - 50 cm, bloei: mei-juni
 

Carex morrowii ‘Variegata’ (Japanse zegge)

(uitgedeeld op 9-03-2016)

Groenblijvende pol van omgebogen fijn gepunt wit-gestreept loof. Vaste, winterharde plant. Liefst zonnig of lichte schaduw. Bloeit in april/mei met onopvallende kleine bloempjes aan korte stengels. Hoogte tot 50 cm. Snoei in het voorjaar, na de vorst, vóór het uitlopen. In het voorjaar organische basisbemesting is voldoende. Na juli niet meer mesten. Vermeerderen uit zaad of door scheuren.

Agastache mexicana

(uitgedeeld op 13-04-2016)

Agastache mexicana (Dropplant of Anijsplant) is een langbloeiende plant (juli tot september) met rozerode bloemen, die zeer aantrekkelijk zijn voor bijen. Dus mag deze plant zeker niet ontbreken in een diervriendelijke tuin. De bladverliezende vaste plant wordt ongeveer 70 cm hoog en heeft een opgaande groei. Staat graag in de volle zon op een warme plek. Het groene blad geeft bij kneuzen een drop/ anijsgeur af.
 

Stachys grandiflora

(uitgedeeld op 11-05-2016)

Mooie compacte plant die niet al te hoog wordt (ongeveer 30-40 cm). Bloeit in juli-augustus met roze-paarse bloeiaren, die ook uitgebloeid nog decoratief zijn.
Standplaats zon of lichte halfschaduw, kan best wat droogte hebben.
De planten maken mooie pollen met karakteristiek gerimpeld blad. Vermeerderen door delen in het voorjaar (gaat gemakkelijk) of door zaaien.
 

Dictamnus albus var purpureus (vuurwerkplant)

(uitgedeeld 14-09-2016)

De naam “albus” heeft te maken met de witte, houtige wortelstok. Deze wat kleverig behaarde plant bloeit met trossen bloemen op stevige 60-100 cm hoge stengels. De bloemkleur is purperroze met donkere aders, de bloeitijd is mei - juni. De etherische olie, waar deze plant zeer rijk aan is, geurt naar kaneel. Op een warme zomeravond kan zoveel olie verdampen, dat je het kunt laten ontvlammen! Na de bloei ontwikkelen zich zaden in markante zaaddozen met vrij grote zwarte zaden. Bij het rijpen 'ploffen' de zaden met een geweldige knal uit de onder spanning staande zaaddozen; het zaad wordt weggeschoten.
 

Sisyrinchium striatum (Bieslelie)

(uitgedeeld 12-10-2016)

Winterharde semi groenblijvende vaste plant. Verlangt goede doorlatende matig vruchtbare grond die wel wat aan de droge kant mag zijn (vooral ’s winters). Heeft sterke voorkeur voor een zonnige standplaats.

Blad is grasachtig. Hoogte 50 cm. Bloeit in mei-juni met cremegele bloempjes. De bloemetjes groeien boven elkaar in kleine onderlinge trosjes. Binnen het trosje is opvolgende bloei, zodat het leuke effect van knopjes, bloemen en zaaddoosjes ontstaat. Ze staan lang op de vaas (elke dag water verversen).
De plant is goed winterhard (mits hij droog staat). Vermeerderen door zaaien en scheuren.
 

Verbena bonariensis

(uitgedeeld 9-11-2016)

Verbena bonariensis is een vaste plant die heel vaak als tweejarige wordt gekweekt, maar onze winters wel degelijk kan overleven als er voor goede winterbescherming wordt gezorgd. Zij zaaien zichzelf sterk uit, zodat er in het voorjaar meestal wel zaailingen zijn die weer kunnen bloeien. Het is een plant die zich gemakkelijk laat 'doorweven' (tussen de andere planten verspreiden) door het losse karakter. De bloemen van Verbena bonariensis verschijnen in de periode juli-september. De hoogte bedraagt 100-140 cm. Verbena bonariensis staat het liefst in de volle zon. Goede tuingrond is gewenst. Dit is een van de populairste vlinderplanten.