Deurne/Venray

Nieuwsbrief juni/juli 2023

Tuinbezoek, ByLoes 3 juni 2023 (gewijzigde datum)

Op zaterdag 3 juni (let op! dit is een gewijzigde datum) brengen we een bezoek aan een prachtige tuin in Deurne (Kuilvenweg 6 5752 RR Deurne Walsberg), de voormalige Blauwe Tuin. In 2015 is het exclusieve tuincentrum de Blauwe Tuin aangekocht en de afgelopen jaren omgetoverd tot een mooie groene locatie voor luxe events.

Het tuinbezoek begin 3 juni om 14.00 uur met ongeveer 30 min. uitleg onder genot van koffie en gebak. Daarna rondgang door de tuin met Piet de tuinman, Arne de tuinontwerper en Loes de eigenaresse. Entree bedraagt € 2,00 (voor koffie en gebak).
Voor meer gegevens over de tuin (en de luxe mogelijkheden in de tuin) zie de website: https://byloes.com/venue/
Graag opgeven voor 27 mei bij Hettie van Beek Email adres hettievanbeek(at)gmail.com of telefonisch 0493-313352.
 

Zaterdag 24 & zondag 25 juni, Appeltern Plantenfestijn

Een weekend waarbij het plantenrijk van De Tuinen van Appeltern en planten van gespecialiseerde kwekers centraal staan. Nog nooit waren er in Appeltern zoveel planten te zien en te koop!
Het G&B Tiny House dat op de Floriade te zien was, is verplaatst naar Appeltern en wordt tijdens het weekend geopend. Ter viering organiseert Groei & Bloei o.a. een Bloem Challenge. Op zaterdag 24 juni tussen 10-15.00 uur maken 10 verschillende G&B teams bloemarrangementen op het terrein. Onze bloemschikdocent Willy Nouwen gaat er schikken met haar groep.
Uiteraard mag het publiek stemmen op haar favoriet.
Op zondag 25 juni (14.00-16.00 uur) wordt de landelijke finale bloemschikken gehouden. Ina Doornbos die het Zuid-Nederlands kampioenschap (in Deurne) heeft gewonnen staat in de finale van de professionals.
 

Nationale Opentuinendag 25 juni 2023, 6 tuinen rondom Venray

In de Nationale Tuinenweek organiseert Groei & Bloei afdeling Deurne/Venray op zondag 25 juni 2023 van 10.00 tot 16.00 uur een ‘Opentuinendag’.
In de ruime omgeving van Venray kunnen 6 tuinen bezocht worden. Het zijn tuinen van particulieren en een zorgboerderij. Iedereen is welkom. De toegang is gratis. Aanmelden vooraf is (uiteraard) niet nodig. De tuinen zijn via een fietsroute of met de auto te bereiken, maar er is geen vaste volgorde en bezoekers kunnen er natuurlijk ook voor kiezen om een deel van de zes tuinen te bezoeken.

1. Theo en Wilhelmien v. d. Werken, Gunhoek 3 5803 AP Oirlo. Tuineigenaren zijn doeners. Tuin is aangelegd met veelal gerecyclede materialen in ronde vormen met veel vormsnoei, diverse vijvers, zitjes. Vooral blauwe bloemen zoals lavendel. Tuin is ongeveer 3000 m2.

2. Fam. Brons, Horsterweg 5 5809 ER Leunen. Mooie wintergroene Japans-ogende tuin met diverse knipvormen. Grootte ca 300 m2 met enkele terrassen, mooie vijver vol goudvissen. De bloemen staan veelal in potten op de terrassen. Deze tuin is voorzien van een zelfaangelegde automatische sproei installatie.

3. Ger en Ria Flinsenberg, Molenhof 1 5809 EZ Leunen. Grote voortuin met allemaal vaste planten die zelf vermeerderd zijn, diverse kuipplanten en bij iedere plant wel een verhaal. Achter het huis ligt een grote Koi-vijver met een zelfgemaakt filtersysteem.

4. Maurice Janssen Tuinen, Heideweg 59 5812 AA Heide. Maurice is hovenier met een kwekerij in vaste planten. De mooie tuin is onder architectuur aangelegd, met een mooi groot grasveld, vele vaste planten en heesters en een vijver met waterloop. Diverse zitjes en kunst verspreid over de tuin.

5. Zorgboerderij de Lor, Heidseschoolweg 5a 5812 AK Heide. Op deze tuin wordt gewerkt met hulpboeren, met als uitgangspunt dagopvang. De tuin is ongeveer 1 ha en verdeeld in mooi aangelegde plantenbedden. Groente-, fruit- en bloementuin.

6. Familie van Dijck, Kleindorp 28 5815 CL Merselo. Tuingrootte van ongeveer 4000 m2 met een gedeelte siertuin, Koi-vijver, overdekt terras en diverse grote bomen zoals een mooie Eucalyptusboom. Je wandelt door een mooi doolhof. Er staat veel leifruit en er is een grote pluktuin. In het seizoen worden er ook pompoenen verkocht.
 

Eendaagse tuinreis afdeling Deurne/Venray 8 juli 2023

Zaterdag 8 juli organiseert de werkgroep tuinen een eendaagse tuinreis naar Midden-Brabant. We bezoeken drie tuinen in de driehoek Den Bosch/Tilburg/Breda.

Degenen die zich hiervoor aangemeld hebben dienen om 8.45 uur op de parkeerplaats voor De Ossenbeemd (Haageind 31) te zijn, zodat we om 9.00 uur kunnen vertrekken.
We willen rond 18.00 uur weer in Deurne terug zijn.

Voor de lunch dien je zelf te zorgen. In sommige tuinen is wel koffie/thee beschikbaar.

Meer info over de tuinen die we bezoeken vind je op de pagina Tuinreizen.
 

Bomenexcursie door Deurne, Rien Erkelens 26 augustus

Op zaterdag 26 augustus zal van 14.00 - 16.00 uur een bomenexcursie door Deurne plaatsvinden onder begeleiding van Rien Erkelens.
Houd deze zaterdag dus vrij in je agenda. Verdere info volgt.
 

Oproep, Bloemschikken kerk St. Josef

Al jaren schik ik de bloemen in de kerk van de St. Jozef. Maar we hebben nu een groot probleem met het vinden van enkele nieuwe vrijwilligers om te helpen. Nu is mijn vraag of er binnen uw vereniging mensen zijn die het leuk vinden om ons te komen helpen? We draaien tot nu per toerbeurt om de maand met twee of drie mensen.
Meestal gaat het om wat vazen vullen en een altaarstuk maken. Je koopt zelf de bloemen en aan het einde van de maand declareer je de bonnen bij de pastorie.
Met de kerkfeesten zoals Kerst en Pasen doen we het samen met de twee groepen.
Heeft u vragen, dan kunt u me bellen, 0493 317676
Met vriendelijke groet en hoop dat U wat voor ons kunt betekenen.

Toos Schrama