Deurne/Venray

De Planten van de Maand 2014

Op de verschillende bijeenkomsten in 2014 krijgen de leden een Plant van de Maand gekregen. Bij de plant wordt steeds een briefje met een korte beschrijving gegeven, maar het kan natuurlijk dat je die in de loop van de tijd kwijt raakt. Daarom hier alle beschrijvingen van 2014 plus een foto van de plant.

Sisyrinchium angustifolium (syn.graminoides) Graslelie of bieslelie of mini iris

(uitgedeeld 12-3-2014)

Winterharde semi groenblijvende vaste plant. Verlangt goede doorlatende matig vruchtbare grond.
Houdt niet van natte voetjes. Heeft sterke voorkeur voor een zonnige standplaats.
Blad is grasachtig. Hoogte: 20 tot 25 cm. Bloeit in april-juni met paarsblauwe bloempjes met een geel hartje, die zich sluiten bij donker en regenachtig weer.
Vermeerderen door zaaien en scheuren.
 

Acer hybride (shirawasanum x palmatum disectum)

(uitgedeeld 9-4-2014)

Beschrijving van de hand van Hub Driessen (de peetvader):

Het “trouwboekje” van de familie Acer. In de buurt beter bekend als Fam. Esdoorn.

De moeder (bovenste foto) is zeer waarschijnlijk Acer shirawasanum. Deze struik is na 10 jaar ong. 1,5 meter hoog en kan volwassen ongeveer 3 meter hoog worden. Blad: Geelgroen met mooie rode zaden die goed afsteken tegen het lichte blad. Mooie herfstkleur.

Papa (onderste foto) komt uit buurmanstuin en vindt waarschijnlijk het gras van de buurvrouw ook groener.
Vader heet Acer palmatum disectum en heeft fijnverdeeld donkerrood blad.

De kindertjes kunnen allerhande verschillende eigenschappen van vader en moeder hebben.
 

Tanacetum coccineum ‘Robinson Giant’ (wormkruid)

(uitgedeeld op 14-5-2014)

Winterharde vaste plant, verwant aan chrysanthemum, voorkeur voor volle zon en een goed doorlatende vrij droge grond. Verwant aan de Tanacetum die op 11-4-2012 is uitgedeeld. Deze variatie heeft grote, rode bloemen in mei-juni. Goede snijbloem. Onder controle houden wegens snelle uitbreiding. Deling in het voorjaar of zaaien einde winter – begin voorjaar. Hoogte 60-90 cm, breedte 45 cm.
 

Codonopsis tangshen

(uitgedeeld op 10-09-2014)

De Nederlandse naam is Dang shen, familie van de Campanulaceae.
Vaste winterharde bosplant, verlangt vochthoudende-humusrijke grond.
Bloeitijd: ca juni-juli met groen + purper gekleurde bloemen
Klimplant tot 2 m hoog
Deze plant is zeer geschikt voor tuinen met meerdere (vrijwel) volwassen bomen en heesters. Verlangt een plekje in de halfschaduw en een humusrijke bodem met weinig boomwortels in haar nabijheid. Direct zonlicht op het blad kan voor problemen zorgen. Zorg dus voor gefilterd licht door haar in de schaduw van bomen of heesters te plaatsen, maar niet te dicht erop. Daarnaast moet de bodem vochthoudend zijn. Het is een opvallende plant, die ook als solitair te gebruiken is.
 

Verbascum blattaria (Mottenkruid)

(uitgedeeld op 10-09-2014)

Mottenkruid (Verbascum blattaria) is een tweejarige plant die behoort tot de helmkruidfamilie (Scrophulariaceae). De soortaanduiding blattaria is afgeleid van het Latijn voor "mot". Het is een plant van droge, matig voedselrijke grond. De plant komt van nature voor in Eurazië. Hoogte: 60 tot 120 cm
Mottenkruid bloeit van juni tot augustus met gele of soms witte, tot 2,5 cm grote bloemen. De basis van de helmdraden heeft een violette beharing.

Belamcanda chinensis (luipaardbloem)

(uitgedeeld op 8-10-2014)
Belamcanda is een plant die wel voor een Iris wordt aangezien. Het blad lijkt er dan ook zeer op. Het vormt een waaier en is zwaardvormig. Deze plant behoort dan ook tot dezelfde familie, de Iridaceae.

De bloem is oranje-goud-geel met donkere vlekjes en uitstekende meeldraden. 
De plant bloeit in de tweede helft van augustus en vormt daarmee een waardevolle aanvulling op de vaste planten die de latere zomer boeiend en bloeiend houden.
Na de bloei krult het bloemetje zich op en ontstaat er een grote groene bol. Daarin worden de bijzondere bessen gevormd. Deze zitten als een trosje bijeen en drukken de bol na verloop van tijd open.  Ze zijn glanzend zwart. Ze zijn heel decoratief en blijven erg lang mooi, tot ver in de winter.

Hoewel de plant vorstbestendig is, zal ze een strenge winter niet makkelijk overleven. Afdekken dus!
Hoewel het bloempje er heel teer uitziet, vraagt Belamcanda niet veel zorg. Een plaatsje in de zon en een bodem die goed doorlaatbaar is. Het loof van Belamcanda chinensis wordt ongeveer veertig centimeter hoog. De bloemstengels steken daar met hun zestig centimeter mooi boven uit.
 

Thalictrum aquilegifolium (akeleiruit)

(uitgedeeld op 12-11-2014)

Winterharde (tot -25°C.) vaste plant.
Verkiest vochthoudende humusrijke grond op een liefst halfschaduw of zonnige standplaats.
Is niet wintergroen. Bloeit in mei t/m juni en heeft crème tot lila achtige bloempjes.
Hoogte 40 cm. maar kan als volwassen plant tot een meter hoog worden. Maar volgens Marietje van de Wetering blijft deze plant juist laag.
Vermeerderen uit zaad in de herfst of deling in het najaar.
Opmerking: over de tweede benaming bestaat enige twijfel. We houden ons graag aanbevolen voor correctie.