Deurne/Venray

Na-lezing, handige tips en informatie van de lezingen van 2022 op een rij.

Ongetwijfeld herken je het wel. Tijdens een lezing wordt een website genoemd en je neemt je voor om die thuis na te kijken. Of na een tijdje denkt je: “Hoe zat dat ook weer met die lezing laatst?”. Meestal kun je het dan niet meer in je geheugen terugvinden, we hebben ook zoveel aan ons hoofd. Daarom op deze pagina de informatie over de lezingen op een rij. Overzichtelijk bij elkaar.

Lezing 9 maart 2022

Lezing van Dina Deferme, 1001 tuintips van Dina

De lezing werd verzorgd door de Belgische tuin- en landschapsarchitecte Dina Deferme.
Dina Deferme ontwerpt tuinen in binnen- en buitenland. Zo is ze o.a. voor haar ontwerpen bekroond in Shanghai. Ze schreef diverse tuinboeken en presenteerde enkele jaren het Belgische tv-programma “Groene Vingers”.
In een zeer boeiende lezing nam Dina Deferme ons mee lang de verschillende tuinen die ze ontworpen heeft. Zowel aan de hand van de verschillende tuinelementen (structuur, paden, terrassen, vijvers, bomen, planten) als ook de verschillende seizoenen, liet ze zien hoe een gestructureerde aanpak (en oog voor detail) aan de basis staat van een prachtige tuin.
Haar privétuin is een Engels getinte tuin met een oppervlakte van 4 ha en wordt bezocht door mensen van over heel de wereld. De romantische tuin met enorme weelderige bloemenzee spreekt de bezoekers bijzonder aan. Dina zelf: 'Mijn tuin zit vol verrassingen, waar elk deel pure rust uitstraalt en boeit door een unieke sfeer. De indrukwekkende borders veranderen elke maand van kleur.'
Haar ontwerpen zijn te zien op haar website: www.deferme.be

Overigens is haar eigen fantastische tuin te bezoeken (zie de site voor tijden), alleen moet je niet te lang wachten, omdat het huis met tuin te koop staat, kan dat alleen nog in 2022.

Lezing 13 april 2022

Lezing Vera Greutink, Permacultuur in de moestuin

In een drukbezochte lezing (met ook veel bezoekers van buiten de vereniging) vertelde Vera Greutink hoe je door permacultuur in de moestuin toe te passen met minder werk toch mooie oogsten kunt halen en tegelijkertijd een gezonde bodem creëert. Ze lichtte de drie belangrijkste principes van permacultuur tuinieren toe: rust voor de bodem (niet spitten), de bodem beschermen door te mulchen en diversiteit. Ze gaf voorbeelden van mooie, productieve teelten.
Vera Greutink is moestuinier, groenschrijver en ontwerper van eetbare tuinen. Ze schrijft voor verschillende Nederlandse en Engelse tuintijdschriften, onder andere Groei & Bloei, De Tuin op Tafel, Tuinseizoen, Buitenleven en Permaculture Magazine. Haar eerste boek 'Tuin smakelijk!' over permacultuur in de praktijk verscheen in november 2015.

Voor wie later alle info nog een keertje na wil lezen, zie haar website: www.tuinsmakelijk.nl
 

Lezing 11 mei 2022

Lezing Rika Verhoef, wat doet onkruid in mijn tuin

In een boeiende lezing (voor de afwisseling eens een keertje zonder projecties van bloemen en planten) nam Rika Verhoef de ruim gevulde zaal mee op ontdekkingstocht door de wereld van de (on)kruiden. Door een levendige interactie met de zaal werd het een verrassende lezing.
Een gedeelte uit haar eigen statement: “Als meesterherborist en voedingsadviseur ben ik natuurlijk veel met kruiden bezig in de keuken. Het zijn grandioze smaakmakers die ook nog een aantal gezondheidsvoordelen aan de voeding toevoegen. Ik zie kruiden overigens veel breder dan de algemeen bekende keukenkruiden. Ook wilde planten en planten die een ander soms onkruid noemt, zijn voor mij waardevol. Ik gebruik de term ‘onkruid’ dan ook liever niet.”

Ze vertelde over haar ecologische nutstuin van 800 m² met groenten, fruitbomen, kleinfruit, kruiden, eetbare bloemen, noten en er staan bijenkasten. Daar is ze in de weer met haar kruiden, maar zeker niet alleen voor keukengebruik, ze gebruikt de kruiden ook in cosmetica en als zelfzorgmiddel bij kleine kwaaltjes.

Rika Verhoef, Meesterherborist en voedingsadviseur, lesgever bij Velt, meer info op haar website: herborika.nl

Hieronder een pdf met een samenvatting van de boeiende lezing.
 

Lezing 14 september 2022

Lezing Marianne Meijboom ‘Hulp voor bijen’

In deze lezing over ‘Hulp voor bijen ging Marianne Meijboom dieper in op de verschillende bijen die in Nederland voorkomen en hoe deze bijen geholpen kunnen worden. Wat zijn de verschillen tussen honingbijen en wilde bijen? Welke planten kunnen helpen bij het vergroten van het voedselaanbod van nectar en stuifmeel en welke planten niet? Hoe nestelen bijen en hoe kun je nestgelegenheid creëren? Wat is een goed bijenhotel en waaraan moet je denken bij het plaatsen van een bijenhotel? Hoe kun je soorten helpen die in de grond nestelen? Al deze vragen kwamen tijdens deze boeiende lezing aan bod.

Marianne is sinds 2015 imker en voorzitter van de imkersvereniging in Wageningen. Naast honingbijen heeft zij een grote voorliefde voor wilde bijen. Zij is werkzaam bij de Nederlandse Bijenhouders Vereniging op de thema’s biodiversiteit en bijengezondheid. 

Hierbij de websites die Marianne Meijboom nog zou doorgeven:
www.denederlandsebijen.nl

www.hulpvoorbestuivers.nl

bloeibogen.nl

waarneming.nl

Verder was er nog een vraag over welke bedrijf inheemse zaden verkoopt. Dat is bijvoorbeeld Cruydthoeck: www.cruydthoeck.nl
 Eigenlijk is het beter om niet te zaaien en gewoon op te laten komen wat er in de zaadbank zit. Een mooie publicatie hierover is van het themanummer over inzaaien van Floron: www.floron.nl/Portals/1/Downloads/PLANTEN%20tijdschrift/PLANTEN15.pdf

Lezing 12 oktober 2022

Lezing Henk Sierdsema ‘Klimaatverandering en vogels’

De geplande lezing ‘Meer vogels in en om de tuin’ ging wegens ziekte van Koos Dansen niet door. In plaats daarvan gaf Henk Sierdsema een mooie en interessante lezing over klimaatverandering en vogels.
Deze lezing liet zien welke gevolgen klimaatveranderingen hebben voor onze vogelpopulaties. Alle aspecten passeerden daarbij de revue, van veranderingen in de fysiologie van vogels, via veranderingen in fenologie (zoals timing van eileg en trekpatronen) tot veranderingen in verspreiding en populatiegroottes: welke soorten gaan we in de toekomst verliezen, en welke soorten kunnen we juist verwelkomen als gevolg van de opwarmende omstandigheden? Tenslotte werd er ingegaan op veranderde relaties tussen soorten: wat gebeurt er als de activiteitspatronen van vogels en hun insectenvoedsel met elkaar uit de pas gaan lopen? En welke gevolgen heeft dit voor de toekomst van de Nederlandse vogels? En kunnen we hier al de voortekenen van zien in de monitoringprogramma’s en de resultaten van het recente atlasproject?

Henk Sierdsema is voorzitter van Stichting Vogels in Brabant. Op de website van de stichting staat veel info over vogels (in het bijzonder in Brabant): http://www.brabantsevogels.nl/index.php

Tijdens de lezing van 12 oktober, Onze vogels en klimaatverandering door Henk Sierdsema, werden een 2-tal app’s benoemd waarmee je vogelherkenning kunt doen op basis van geluid.
1. BirdNET
2. Merlin Bird ID (Merlin is in het Engels, maar bij de instellingen ('settings') kun je Nederlandse soortnamen instellen bij 'Common name language')
 

Lezing 9 november 2022

Lezing “Aardman” Aard van Otterdijk ‘Dichter bij de natuur’

Aard van Otterdijk verzorgde woensdag 9 november een interessante, persoonlijke lezing bij Groei & Bloei afdeling Deurne/ Venray.
Aard is tuinontwerper en hovenier in Vlierden. Hij maakt ontwerpen, realiseert de aanleg en draagt zorg voor het onderhoud. Zijn inspiratie haalt hij uit allerlei mooie dingen om ons heen: een tuin, park of landschap, een kwekerij, een galerie, boek of gewoon iemand met een verhaal. Hij deelde dit graag met ons.
Zijn specialisatie is het ontwerpen van natuurlijke borders die in elk seizoen de moeite van het bekijken waard zijn. Alle zintuigen worden geprikkeld. Het oog, het oor, maar ook de geur en de tastzin zijn in zijn ontwerpen belangrijke aspecten.
Aard is ook liefhebber van natuurlijke tuinen die aantrekkelijk zijn voor allerlei kleine dieren zoals egeltjes, eekhoorns, vogels, bijen en vlinders. En hoe klein de tuin ook is, er is altijd plaats voor een fruitboom, kruidenhoekje en/of snijbloemenborder.