Deurne/Venray

Nieuwsbrief april 2024

Gratis bloemzaad

Ook dit jaar is er weer gratis bloemzaad beschikbaar voor alle inwoners van de gemeente Deurne. De actie is opgezet door de vrijwilligers van de agrarische natuurvereniging sPeelslandschap en wordt ondersteund door de gemeente Deurne. Het eenjarig bloemzaad kan worden ingezaaid in tuinen, openbare ruimtes en agrarische percelen. Wie interesse heeft kan zich aanmelden t/m 31 maart via speelslandschap.nl
Het bloemzaad kan op 6 april afgehaald worden bij de Ossenbeemd.
 

Zaterdag 6 april, Plantenruil-Zadenruil

Op zaterdag 6 april houden we weer onze Plantenruil-Zadenruil op het bekende adres: familie Schalk, Aarle-Rixtelseweg 10, 5761 PV Bakel. We verzamelen om 10.30 uur eerst alle meegebrachte planten en zaden, om ze daarna vanaf ongeveer 11 uur aan de liefhebbers uit te delen. Alle planten zijn welkom, maar het is belangrijk dat er geen woekeraars (zoals bijvoorbeeld. Zevenblad) tussen zit.
Graag de zaden al in kleine zakjes doen met de naam erop
Ook als je geen planten of zaden inbrengt ben je toch welkom. Er zijn altijd planten en zaden genoeg.
 

Woensdag 10 april, Lezing door Piet Boersma “3-D Lezing Tuinen in Nederland”

Deze avond vertoont Piet Boersma een driedimensionale (3-D) fotoserie van Tuinen in Nederland.
De foto’s zijn tegelijk met 2 camera’s gemaakt. Met een polariserende bril zien de aanwezigen de beide foto’s tegelijk waardoor je diepte waarneemt en het lijkt alsof je zelf door de tuinen loopt.

Piet Boersma laat tuinen zien uit de omgeving van Amersfoort, Lottum, Utrecht, Friesland en de Ooipolder bij Nijmegen. De Vlindertuin in Emmeloord wordt ook bezocht.
De serie geeft een goede indruk van diverse Nederlandse tuinen, zowel de architectuur als de hierin voorkomende planten.

Piet Boersma is geboren in Leeuwarden en woont tegenwoordig in Emmeloord. Hij is gestart als hovenier, tuinontwerper en was vervolgens 42 jaar werkzaam bij de dienst Plantenziekten, tegenwoordig de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit in Wageningen.
Sinds zijn pensionering is hij reisleider voor tuinreizen naar Engeland, Schotland & Ierland en docent aan de Ontwerp Academie in Boskoop. 

Zijn passie voor fotografie betreft vooral het maken van landschap- en tuinfoto’s in 3-D (driedimensionaal).
De lezing wordt gehouden in het Gerardushuis Walsberg Parkstraat 2 Deurne 20.00 uur. De avond is gratis voor leden van Groei & Bloei Deurne/Venray, niet-leden 4 euro.

 

Zaterdag 20 april, Eendaagse tuinreis, tuinen in de Noordoost Polder

Zaterdag 20 april organiseert Groei & Bloei Deurne/Venray de eendaagse tuinreis naar de Noordoost Polder.
Degenen die zich hiervoor aangemeld hebben dienen om 7.45 uur op de parkeerplaats voor De Ossenbeemd (Haageind 31) te zijn, zodat we om 8.00 uur kunnen vertrekken.
We willen rond 18.00 uur weer in Deurne terug zijn.
Voor de lunch dien je zelf te zorgen.
 

Zaterdag 11 mei, Plantenmarkt - Tuinmarkt in het centrum van Deurne

Groei & Bloei afdeling Deurne/Venray organiseert daags voor Moederdag op zaterdag 11 mei 2024 van 10.00 tot 16.00 uur een Plantenmarkt - Tuinmarkt op de Markt in het centrum van Deurne. Toegang is gratis.
Er is een uitgebreid en gevarieerd aanbod aan bloemen en planten van (hobby)kwekers uit Nederland en België. Ook tuindecoraties en aanverwante artikelen ontbreken niet. Een totaaloverzicht van alle deelnemers is te vinden op de pagina Deelnemers Plantenmarkt - Tuinmarkt.

Onze bloemschikclub verzorgt op de markt weer een kinderkraam. Kinderen kunnen onder begeleiding aan de slag om voor Moederdag van bloemen en plantjes een groene creatie te maken. Ook hier zijn geen kosten aan verbonden. We vragen een vrijwillige bijdrage.
In de speciaal hiervoor ingerichte marktkraam is ook volop informatiemateriaal van de afdeling zelf te krijgen.
Vrijwilligers gevraagd!
Voor in de Groei en Bloei kraam. Loten verkoop voor de loterij. Graag opgeven bij aknoetmichels(at)gmail.com en de tijd die je beschikbaar bent tussen 10 en 16 uur.
 

Zondag 21 april, Boerenmarkt ORO Rijtven

Vrijwilligers gevraagd!
Zondag 21 april van 11-16 uur organiseert ORO voor haar bewoners, familie en iedereen die het gezellig vindt een boerenmarkt.
Er zijn machines, tractoren, pony’s en er worden pannenkoeken gebakken (Holtens molen) etc. Gevraagd is of Groei & Bloei een kraam wil bemensen om leden te werven en om een activiteit te laten uitvoeren.

Het bestuur denkt dat het bijvoorbeeld passend is om bezoekers in potjes te laten zaaien om mee te nemen naar huis. Voor deze materialen wordt gezorgd. We hebben wel vrijwilligers nodig om de kraam te bezetten. We denken aan tenminste 6 mensen waardoor in duo’s gewerkt kan worden en niemand persé de hele dag beschikbaar hoeft te zijn. We hebben toegezegd onder voorwaarden dat we vrijwilligers kunnen vinden.
Graag melden voor 1 april bij Antoinette Knoet-Michels aknoetmichels@gmail.com of telefoon 06 15077493
 

Weekend, 8 en 9 juni Plantenfestijn Appeltern

(50% korting voor max. 2 personen op vertoon van ledenpas)

Het hele jaar door is er in Appeltern volop aandacht voor het ontwerp en de inrichting van tuinen. De meer dan 200 verschillende voorbeeldtuinen spelen daarbij een grote rol. Tijdens het Plantenfestival staan de planten van diverse gespecialiseerde en bevriende kwekers twee dagen lang extra in de schijnwerpers!

De Planten Promenade
Elke van de 200 tuinen in Appeltern heeft een ander beplantingsplan. Daarnaast is er de 10.000 vierkante meter grote Nationale Vaste Plantentuin. In elk hoekje van het park zijn dus al ontelbare plantcombinaties en plantconcepten te zien. Maar tijdens het Plantenfestijn komen er nog heel veel soorten bij. De centrale Lindenlaan wordt omgetoverd tot een feestelijke Planten Promenade. Tientallen kwekers zijn te gast om hun mooiste plantencollecties te laten zien en te koop aan te bieden.

Er is een tijdelijke Noviteiten Border waar alle nieuwe soorten gecombineerd gerangschikt zijn. De noviteiten zijn natuurlijk te koop bij stands van de kwekers.

GROEI & BLOEI
Vorig jaar werd het Groei&Bloei paviljoen wat op De Floriade stond, herbouwd in Appeltern. Er werd ook een echte Groei & Bloei tuin bij aangelegd. De 'eigen' plek op Bloemenpark Appeltern wordt nu gebruikt om activiteiten te organiseren. Die dagen is er ook een wedstrijd voor bloemschikkers waar onze club aan deelneemt o.l.v. Willy Nouwen.

Programma Appeltern Plantenfestijn 2024, zie: website appeltern.nl
 

Tuindagen van Beervelde in België.

Zaterdag 11 mei bezoekt de afdeling Helmond per bus de Tuindagen van Beervelde en ook leden van andere afdelingen kunnen mee.

De Tuindagen in het Park van Beervelde zijn met 240 deelnemers en meer dan 20.000 bezoekers op Europees niveau een begrip geworden voor de liefhebbers van tuinbeurzen. Drie dagen lang, half mei, is het Park een schatkamer voor de meest veeleisende plantenliefhebber. Tevens biedt dit evenement aan zijn bezoekers, samen met een muzikale omlijsting, een ruime keuze op gebied van decoratie en antiek voor de tuin en zijn omgeving, ambachten, kinderanimatie, workshops en culinaire streekproducten die voor een harmonieuze totaalbeleving zorgen. Beervelde: een atmosfeer, een gezellige uitstap met vrienden of familie, een plaats waar twee keer per jaar tuinvrienden elkaar in een natuurlijke omgeving ontmoeten. En wij nodigen u uit daar met de afdeling Helmond naar toe te gaan!

Het vertrek per bus is om 8.30 uur vanaf de parkeerplaats bij voormalig zwembad De Wissen, Keizerin Marialaan te Helmond. We zullen om 18.00 uur weer terug zijn in Helmond.
Op het terrein is volop mogelijkheid voor koffie/thee of lunch maar u kunt natuurlijk ook zelf een lunch meebrengen of iets om in de bus te gebruiken.
Leden van andere Groei & Bloei afdelingen betalen voor vervoer en ticket € 36,-
Niet-leden kunnen ook mee maar betalen voor vervoer en ticket € 41,-

U kunt zich aanmelden door uiterlijk 11 april een mail te sturen naar info(at)helmond.groei.nl o.v.v. “Beervelde”. Meer informatie: https://www.parkvanbeervelde.be/nl/de-tuindagen/de-tuindagen-mei-2024/tuindagen