Deurne/Venray

Nieuwsbrief mei 2024

Woensdag 8 mei, Lezing ‘Aanleg en onderhoud vijver’ door Theo van Meegen

Een vijver verrijkt de tuin. Prachtige planten, bloeiwijzen en de vele dieren die de vijver bezoeken maken het aantrekkelijk. Bij de aanleg van een vijver zijn er veel vragen. Hoe groot, diep, veel of weinig zon? Moet het altijd een grote vijver zijn? Wat te doen in lente, zomer, herfst en winter? Welke planten breng ik in en hoe plant je de eerste groep? Kortom allemaal vragen die Theo van Meegen op woensdag 8 mei gaat beantwoorden. Hij richt zich op aanleg en onderhoud in de verschillende seizoenen.

Theo van Meegen is geboren in Eindhoven en zijn hele leven al geïnteresseerd in aquariums terrariums en vijvers. Hij verzorgt sinds 15 jaar diverse lezingen voor tuinverenigingen en afdelingen van de Nederlandse Bond Aqua Terra.

De lezing wordt gehouden in het Gerardushuis Parkstraat 2 (Walsberg) Deurne 20.00 uur. De avond is gratis voor leden van Groei & Bloei Deurne/Venray, niet-leden 4 euro.
 

Zaterdag 11 mei, Plantenmarkt - Tuinmarkt in het centrum van Deurne

Groei & Bloei afdeling Deurne/Venray organiseert daags voor Moederdag op zaterdag 11 mei 2024 van 10.00 tot 16.00 uur een plantenmarkt - tuinmarkt op de Markt in het centrum van Deurne. Toegang is gratis. 
Er is een uitgebreid en gevarieerd aanbod aan bloemen en planten van (hobby)kwekers uit Nederland en België. Ook tuindecoraties en aanverwante artikelen ontbreken niet. Een totaaloverzicht van alle deelnemers is te hier vinden.

Onze bloemschikclub verzorgt op de markt weer een kinderkraam. Kinderen kunnen onder begeleiding aan de slag om voor Moederdag van bloemen en plantjes een groene creatie te maken. Ook hier zijn geen kosten aan verbonden. We vragen een vrijwillige bijdrage. 
In de speciaal hiervoor ingerichte marktkraam is ook volop informatiemateriaal van de afdeling zelf te krijgen.

Vrijwilligers gevraagd!
Voor in de Groei & Bloei kraam. Loten verkoop voor de loterij. Graag opgeven bij aknoetmichels(at)gmail.com en de tijd die je beschikbaar bent tussen 10 en 16 uur
 

Weekend, 8 en 9 juni Plantenfestijn Appeltern

(50% korting voor max. 2 personen op vertoon van ledenpas)

Het hele jaar door is er in Appeltern volop aandacht voor het ontwerp en de inrichting van tuinen. De meer dan 200 verschillende voorbeeldtuinen spelen daarbij een grote rol. Tijdens het Plantenfestival staan de planten van diverse gespecialiseerde en bevriende kwekers twee dagen lang extra in de schijnwerpers!

De Planten Promenade
Elke van de 200 tuinen in Appeltern heeft een ander beplantingsplan. Daarnaast is er de 10.000 vierkante meter grote Nationale Vaste Plantentuin. In elk hoekje van het park zijn dus al ontelbare plantcombinaties en plantconcepten te zien. Maar tijdens het Plantenfestijn komen er nog heel veel soorten bij. De centrale Lindenlaan wordt omgetoverd tot een feestelijke Planten Promenade. Tientallen kwekers zijn te gast om hun mooiste plantencollecties te laten zien en te koop aan te bieden.

Er is een tijdelijke Noviteiten Border waar alle nieuwe soorten gecombineerd gerangschikt zijn. De noviteiten zijn natuurlijk te koop bij stands van de kwekers.

GROEI & BLOEI paviljoen
Vorig jaar werd het Groei&Bloei paviljoen wat op De Floriade stond, herbouwd in Appeltern. Er werd ook een echte Groei & Bloei tuin bij aangelegd. De 'eigen' plek op Bloemenpark Appeltern wordt nu gebruikt om activiteiten te organiseren. Die dagen is er ook een wedstrijd voor bloemschikkers waar onze club aan deelneemt o.l.v. Willy Nouwen 

Programma Appeltern Plantenfestijn 2024, zie: website appeltern.nl
 

Woensdagavond 19 juni Bijeenkomst voor nieuwe leden

Bijeenkomst voor leden die in 2022, 2023 of 2024 lid zijn geworden van de vereniging.
Onze afdeling Deurne/Venray heeft ca 120 leden en een kwart daarvan is de afgelopen 3 jaar lid geworden. Het bestuur wil graag met hen kennis maken en gelegenheid geven om ook elkaar te leren kennen. Deze jonge leden zijn met introducé van harte welkom op woensdagavond 19.30 uur voor een tuinbezoek in Vlierden. De leden die het betreft zullen een persoonlijke uitnodiging ontvangen.
 

Zondag 23 juni, Opentuinendag van 11-17 uur in Deurne en Vlierden

Tijdens de Nationale Tuinenweek organiseert onze werkgroep Tuinbezoeken een tuinenbezoekdag in de omgeving Deurne en Vlierden. Houd deze zondag dus vrij in je agenda. Een overzicht van de te bezoeken tuinen staat op de pagina Tuinbezoeken 2024.