Deurne/Venray

Bezoektips, een (willekeurige) verzameling tips met open tuinen, beurzen en plantenmarkten.

Genieten van je eigen tuin is natuurlijk heerlijk, maar het is ook leuk om af en toe ergens ideeën op te doen. Op deze pagina een (willekeurige) verzameling tips met open tuinen, beurzen en plantenmarkten.

Zelf speuren naar mooie tuinen

Al speurend naar interessante bezoektips kwamen we de sites

www.bezoekmijntuin.nl en www.opentuinagenda.nl tegen.

U kunt hier zelf struinen naar mooie tuinen.
 

The Lost Garden of Heligan

Nu we niet feitelijk op reis kunnen naar mooie tuinen, hier een tip over een bijzondere tuin die je virtueel kunt bezoeken.
De geschiedenis van The Lost Garden of Heligan gaat terug tot in 1600. Door de verschillende bewoners van het landgoed werden er zaken aan de tuin toegevoegd of werden er de nodige veranderingen aangebracht, zo ging dat eenmaal met verschillende generaties die op een dergelijke estate woonden. Arbeid was in lang vervlogen tijden voor de upperclass geen probleem, geld was er voldoende om een hele reeks tuinlieden in leven te houden.

Meer info op: www.gardentours.nl/tuinen/the-lost-garden-of-heligan
De site van de tuin met veel foto’s: www.heligan.com

De oudste tuin van Nederland bij Kasteel Huis Bergh

De paden op, de lanen in.
Wandel nu met een gids door de oudste tuin van Nederland.

Huis Bergh in ’s-Heerenberg staat bekend als een van de grotere en beter bewaarde middeleeuwse kastelen van Nederland. Wat minder mensen weten is dat bij dit kasteel de oudst bekende gedocumenteerde tuin van Nederland ligt. Wij bieden u de kans de tuin deze zomer te ontdekken aan de hand van een gids die u er alles over kan vertellen! 

De eerste vermelding van een tuinaanleg op deze plek stamt maar liefst uit 1461. Het unieke en opmerkelijk complete archief van Huis Bergh biedt een schat aan informatie met betrekking tot de ontwikkeling van de tuin, zoals vermeldingen van uitgevoerde werkzaamheden en besteld plantmateriaal. Hiermee kan het onderhoud van de tuin op de voet worden gevolgd.

In 2016 is deze tuin gerestaureerd en heringericht. Het ontwerp daarvoor is geïnspireerd op een kaart van cartograaf Theodor Bucker uit 1727, waarop het complex van Huis Bergh, inclusief tuin, voor het eerst gedetailleerd werd weergegeven. Er werd dan ook gekozen voor elementen die terugverwijzen naar de tuin uit 1727: oude fruitrassen, een fontein en speelse bakstenen paadjes. Bijzonder in het ontwerp zijn de twee laat zeventiende-eeuwse zuilen die oorspronkelijk bij de ingangspartij van het kasteel hoorden. Nu de beplanting flink gegroeid is en de tuin dus op zijn mooist is, is de tijd gekomen om te starten met tuinrondleidingen.

De rondleiding start op de voorburcht van Huis Bergh die aansluitend in 2017 is heringericht en ook is teruggebracht in een meer oorspronkelijke staat. Vandaar leidt de gids u naar de kasteeltuin en brengt met alle extra informatie over de geschiedenis en de ontwikkeling de tuin van Huis Bergh nog meer tot leven!                                                      

Iedere zondag start om 11.00 uur in juli en augustus een tuinwandeling door de Nieuwe Gaarde en het Sterrebos met een gids. Duur 75 minuten. 
Entreeprijs: € 5,--p.p.) inclusief het boek: De oudste tuin van Nederland 
Entreeprijs jongeren (4 t/m 12 jaar € 2,50. Kaartverkoop via de website. 
Start op de voorburcht van het kasteel. 

Voor groepen is de tuinrondleiding met gids het gehele jaar te boeken op aanvraag.
Kosten: € 5,-- p.p. met als minimumbedrag € 80,-- 
Combineer deze tuinrondleiding met een bezoek aan het kasteel en het Kasteelcafé, dan heb je een heerlijk dagje uit. 

Kasteel Huis Bergh  
Hof van Bergh 8 ’s-Heerenberg 
info@huisbergh.nl - www.huisbergh.nl
Tel. 0314-661281