Deurne/Venray

Tuinbezoeken aan tuinen van leden, aparte tuinen en kwekerijen.

Groei&Bloei Deurne/Venray is een actieve vereniging met verschillende activiteiten.
Zo bezoeken we in het tuinseizoen regelmatig tuinen. Soms zijn dat tuinen van leden (het is altijd leuk, leerzaam en vooral gezellig om bij andere tuiniers te kijken), soms ook andere tuinen in de omgeving of een kwekerij.
Alle leden van Groei&Bloei Deurne/Venray kunnen de tuinen bezoeken, maar het is wel nodig om je daar steeds apart voor aan te melden. De tuineigenaren hebben dan van tevoren een idee op hoeveel mensen ze kunnen rekenen. Het is voor jou een kleine moeite om je aan te melden en voor de organisatoren een hele hulp. In de nieuwsbrief staat steeds hoe je je aan moet melden.
Eventuele kosten voor entrees en de kosten voor het vervoer (we gaan voornamelijk met eigen auto’s) worden hoofdelijk omgeslagen.
 

25 maart zaterdagmiddag bezoek Dahliakwekerij in Zeilberg

Op zaterdag 25 maart (14.00 uur) brachten we een bezoek aan Dahliakwekerij Berkvens, Kulertseweg 14 in Zeilberg/Deurne.
We kregen (onder het genot van koffie/thee en gebak) een uitgebreide uitleg van het ontstaan van het bedrijf en de verschillende werkzaamheden het jaar rond. Daarna brachten we een bezoek aan de kwekerij zelf.
Er vinden op het bedrijf een tweetal (opvolgende) activiteiten plaats. In het vroege voorjaar (rondom februari/maart) worden Dahliaknollen op bedden met champignonmest gelegd waarna ze, onder invloed van warmte, scheuten maken. Deze scheuten worden geoogst en in kistjes met metselzand gestoken om te laten wortelen. Deze gewortelde stekken gebruiken ze op hun eigen bedrijf, maar worden ook aan andere kwekers geleverd.
Na half mei worden de bewortelde stekken uitgeplant zodat eind van het jaar Dahliaknollen geoogst kunnen worden.

Als je een indruk wilt krijgen van de variëteit aan Dahlia’s kijk dan op hun site: www.dahliashop.nl wat voor mooie Dahliasoorten ze er allemaal kweken. Via deze site kan ook de particulieren tuinbezitter Dahlia’s bestellen.

De foto's van het bezoek staan op de fotopagina.

Tuinbezoek aan voormalige Blauwe Tuin in Deurne, zaterdag 3 juni

Op zaterdag 3 juni brachten we een bezoek aan een prachtige tuin in Deurne (Kuilvenweg 6 5752 RR Deurne Walsberg), de voormalige Blauwe Tuin. In 2015 is het exclusieve tuincentrum de Blauwe Tuin aangekocht en de afgelopen jaren omgetoverd tot een mooie groene locatie voor luxe events.

Het tuinbezoek begon om 14.00 uur met een hartelijke ontvangst, daarna een uitleg over de ontstaansgeschiedenis van de tuin onder genot van koffie en gebak.
Vervolgens was er een rondgang door de tuin met Piet de tuinman en Loes de eigenaresse. Mooi om al de verschillende elementen te zien, de bijentuin, de fruittuin, de bloementuin en de vijvertuin met kikkers en salamanders.
Het bezoek werd afgesloten met een drankje en een plantje. Een heel verrassend bezoek!
Voor meer gegevens over de tuin (en de luxe mogelijkheden in de tuin) zie de website: https://byloes.com/venue/

De foto's van het gezellige bezoek staan op de fotopagina.
 

Nationale Opentuinendag 25 juni 2023, 6 tuinen rondom Venray.

In de Nationale Tuinenweek organiseerde Groei & Bloei afdeling Deurne/Venray op zondag 25 juni 2023 van 10.00 tot 16.00 uur een “Opentuinendag”. In de ruime omgeving van Venray konden 6 tuinen bezocht worden. Het zijn tuinen van particulieren en een zorgboerderij. Iedereen was welkom De toegang was (uiteraard) gratis.
Onder aan de pagina vind je een verslag van Martien van Loon die, samen met Leendert Brouwer, de Opentuinendag organiseerde.
De foto’s van de Opentuinendag staan op de fotopagina.

1. Theo en Wilhelmien v. d. Werken
Gunhoek 3 5803 AP Oirlo
Tuineigenaren zijn doeners. Tuin is aangelegd met veelal gerecyclede materialen in ronde vormen met veel vormsnoei, diverse vijvers, zitjes. Vooral blauwe bloemen zoals lavendel. 
Tuin is ongeveer 3000 m2.

2. Fam. Brons
Horsterweg 5 5809 ER Leunen
Mooie wintergroene Japans-ogende tuin met diverse knipvormen. Grootte ca 300 m2 met enkele terrassen, mooie vijver vol goudvissen. De bloemen staan veelal in potten op de terrassen. Deze tuin is voorzien van een zelfaangelegde automatische sproei installatie.

3. Ger en Ria Flinsenberg
Molenhof 1 5809 EZ Leunen
Grote voortuin met allemaal vaste planten die zelf vermeerderd zijn, diverse kuipplanten en bij iedere plant wel een verhaal. Achter het huis ligt een grote Koi-vijver met een zelfgemaakt filtersysteem.

4. Maurice Janssen Tuinen
Heideweg 59 5812 AA Heide
Maurice is hovenier met een kwekerij in vaste planten. De mooie tuin is onder architectuur aangelegd, met een mooi groot grasveld, vele vaste planten en heesters en een vijver met waterloop. Diverse zitjes en kunst verspreid over de tuin.

5. Zorgboerderij de Lor
Heidseschoolweg 5a 5812 AK Heide 
Op deze tuin wordt gewerkt met hulpboeren, met als uitgangspunt dagopvang. De tuin is ongeveer 1 ha en verdeeld in mooi aangelegde plantenbedden. Groente-, fruit- en bloementuin.

6. Familie van Dijck
Kleindorp 28 5815 CL Merselo
Tuingrootte van ongeveer 4000 m2 met een gedeelte siertuin, Koi-vijver, overdekt terras en diverse grote bomen zoals een mooie Eucalyptusboom. Je wandelt door een mooi doolhof. Er staat veel leifruit en er is een grote pluktuin. In het seizoen worden er ook pompoenen verkocht.

Het verslag van de Opentuinendag door Martien van Loon:

Opentuinendag 25 juni 2023 omgeving Venray.

We hebben ’n zeer geslaagde Opentuinendag mogen beleven in de omgeving van Venray.
Ondanks het zeer warme weer, boven verwachting veel bezoekers.
Bij de fam.v.d.Werken boven de 200 bezoekers, dankzij 14 (!) zelfgebakken cakes  en de nodige koffie hebben zowel de tuineigenaren en de bezoekers genoten.

Bij fam. Brons boven de 150 bezoekers, in deze tuin hebben 4 personen zich aangemeld voor Groei en Bloei. De tuineigenaren wisten niet wat ze mochten verwachten, maar hebben het als heel fijn ervaren. Ze hebben zich ook aangemeld als Groei en Bloei lid.

In de tuin van de fam. Flinsenberg zijn ook veel bezoekers geweest, ong.180. Ria was trots op haar bananenboom met kleine banaantjes.

In de pluk/siertuin van de fam. v. Dijck waren meer dan 200 bezoekers geweest die de uitgezette route konden volgen. Deze enthousiaste 85-jarige tuineigenaren hebben genoten van de opentuinendag.

Bij hovenier Maurice Janssen in Heide ook ongeveer 200 bezoekers die genoten hebben van deze mooi aangelegde tuin en kwekerij.

Bij Zorgboerderij De Lor ongeveer 150 bezoekers. Deze mooie groente-, fruit- en bloementuin was de moeite waard voor de bezoekers.

Op 1-7-2023 ben ik met de tuineigenaren ’n rondje wezen maken door de 6 tuinen.
Om 13.00 uur begonnen we bij fam. v.d.Werken. Willemien had weer voor koffie met cake gezorgd. Iedereen stelde zich aan elkaar voor en er werd meteen over hun Opentuinendag-ervaring gesproken. Groei en Bloei Deurne/ Venray en ik werden door alle tuineigenaren bedankt voor de organisatie. Ook deze rondgang werd zeer op prijs gesteld.
Alle mensen vonden het bloemstuk dat Henriette, als bedankje, voor ze gemaakt had prachtig en het stond ook nog overal in de tuinen. Na een uitloop van meer dan een uur werden we getrakteerd op soep bij De Lor, met groenten uit eigen tuin.
Om 19.00 uur heb ik de tuineigenaren bedankt voor hun gastvrijheid bij de Opentuinendag en bij de eigen rondgang. Ik ben tevreden naar huis gereden, terugkijkend op fijne tuindagen.

Tuingroet, Martien van Loon.

Deze Opentuinendag maakt deel uit van de Open Tuinen Estafette Oost-Brabant, waarbij je ook tuinen kunt bezoeken van de afdeling Gemert (16 juli), de afdeling Meierijstand (20 augustus) en de afdeling Helmond (3 september). Hieronder vind je een uitgebreide pdf met info over alle tuinen. 
 

Bomen excursie door Deurne, Rien Erkelens 26 augustus

Op zaterdag 26 augustus zal van 14.00 - 16.00 uur een bomenexcursie door Deurne plaatsvinden onder begeleiding van Rien Erkelens. We starten om 14.00 uur bij de Ossenbeemd en maken een korte wandeling door de kasteeltuin en het Heiakkerpark.
Rien Erkelens is bomendeskundige bij uitstek en hij kan ons veel wetenswaardigheden over de bijzondere bomen in Deurne vertellen.
 

Tuinenbezoek zaterdag 23 september 2023

Op 23 september om 14.00 uur organiseerde onze werkgroep Tuinbezoeken een bezoek aan de tuin van Riek en Ruud Reijnders, Eind 81 6034 SM in Nederweert-Eind.
Een mooi grote tuin rondom een oude boerderij. Met een grote binnenplaats, een mooie vijver, omgeven door beukenhagen met diverse zitjes.
Ruud is ook ontwerper van boomhutten.

Foto’s van het leuke tuinbezoek staan op de fotopagina.