Deurne/Venray

Nieuwsbrief november 2022

36e Zuid Nederlands Kampioenschap Bloemschikken in Deurne

Nog even en dan is het zover: de Zuid Nederlandse kampioenschappen bloemschikken.
Zondag 6 november van 11-17 uur in het Hub van Doorne College Vloeiendsedreef 1 Deurne.

Samen met (de leerlingen van) het Hub van Doorne College organiseert onze afdeling dit evenement. Vrijwilligers van onze afdeling krijgen afzonderlijk bericht over de indeling en de gevraagde werkzaamheden.

Het belooft een mooi programma te worden.
Iedereen is welkom vanaf 11 uur. De entree is gratis voor iedereen. Je hoeft dus geen lid te zijn van de vereniging (mag natuurlijk wel!).

Wat is er te beleven voor het publiek:
- Vanaf 11 uur kan publiek komen kijken naar de manier waarop de diverse wedstrijddeelnemers hun kunststukken maken. Professionals, amateurs en studenten strijden in verschillende klassen om de prijzen.
- Een gezellige marktplaats waar in kraampjes streekproducten, leuke hebbedingetjes en tuinartikelen worden verkocht.
- Winkeltje van de leerlingen van het Hub van Doorne waar de hele dag koffie, thee, frisdrank, versnaperingen en de door de leerlingen gemaakt werkstukken te koop zijn.
- Bloemschikdemonstraties
Om 13.30 verzorgt Mandy Nelemans Mandy's Bloemenhuis - Bloemenwinkel Deurne (mandysbloemenhuis.nl) een demonstratie en om 14.30 uur Jacqueline de Wit  Studio Bloem Groen & Styling (studiobloemgroenstyling.nl). Zij maken ieder 4 bloemstukken.
- Loterij. De bloemstukken die gemaakt worden tijdens de beide demonstraties worden na afloop verloot. Loten zijn in het winkeltje en bij de kraam van Groei & Bloei te koop voor 50 cent; 5 loten 2 euro. 
- Prijsuitreiking ca 16.30 uur 

N.B. pinnen is meestal niet mogelijk, dus denk aan voldoende contant geld.

Nadere info wedstrijd: de pagina op deze site over het ZNKB   znkbloemschikken(at)gmail.com 
Facebook: Groei & Bloei ZNK Bloemschikken 
Voor info of aanmelding deelname markt door hobbyisten en bedrijven: groeibloeituinmarkt(at)gmail.com 
 

Lezing 9 november

Dichter bij de natuur door “Aardman” Aard van Otterdijk

Aard is tuinontwerper en hovenier in Vlierden. Hij maakt ontwerpen, realiseert de aanleg en draagt zorg voor het onderhoud. Zijn inspiratie haalt hij uit allerlei mooie dingen om ons heen: een tuin, park of landschap, een kwekerij, een galerie, boek of gewoon iemand met een verhaal. Hij deelt dit graag met ons.
Zijn specialisatie is het ontwerpen van natuurlijke borders die in elk seizoen de moeite van het bekijken waard zijn. Alle zintuigen worden geprikkeld. Het oog, het oor, maar ook de geur en de tastzin zijn in zijn ontwerpen belangrijke aspecten.
Aard is ook liefhebber van natuurlijke tuinen die aantrekkelijk zijn voor allerlei kleine dieren zoals egeltjes, eekhoorns, vogels, bijen en vlinders. En hoe klein de tuin ook is, er is altijd plaats voor een fruitboom, kruidenhoekje en/of snijbloemenborder.

Laat je inspireren door Aardman: dichter bij de natuur.
De lezing wordt gehouden woensdag 9 november 2022 in het Gerardushuis Parkstraat 2 (Walsberg) Deurne 20.00 uur. De bijeenkomst is gratis voor leden, niet-leden betalen 4 euro.
 

Aard van Otterdijk was al heel jong bezig met tuinen en ‘grondwerk’, Hier een leuke foto van Aard in zijn jonge jaren, je ziet de gedrevenheid in zijn gezicht!

Rabo Club Support

Dank aan alle leden die dit jaar weer op ons hebben gestemd bij de Rabo Club Support actie. We mochten het mooie bedrag van € 252,42 ontvangen.

Apps lezing 12 oktober

Tijdens de lezing van 12 oktober, Onze vogels en klimaatverandering door Henk Sierdsema, werden een 2-tal app’s benoemd waarmee je vogelherkenning kunt doen op basis van geluid.
1. BirdNET
2. Merlin Bird ID (Merlin is in het Engels, maar bij de instellingen ('settings') kun je Nederlandse soortnamen instellen bij 'Common name language')