Op de verschillende bijeenkomsten in 2017 krijgen de leden een Plant van de Maand. Bij de plant wordt steeds een briefje met een korte beschrijving gegeven, maar het kan natuurlijk dat je die in de loop van de tijd kwijtraakt. Daarom hier alle beschrijvingen van 2017 plus een foto van de plant.
(uitgedeeld op 12-04-2017)
Een langlevend vingerhoedskruid die probleemloos meer dan 5 jaar bloeit en steeds groter wordt. Hoeft dus niet, zoals de meeste tweejarige vingerhoedskruiden, steeds opnieuw gezaaid te worden. Wordt niet al te hoog, blijft praktisch altijd lager dan 1 meter. Mooie lichtgele bloemen in mei, juni, juli waarvan u er elk jaar meer van krijgt. Heeft, als alle Digitalissen, graag wat schaduw. Van oorsprong is het een plant voor de bosrand. Vermeerderen door te zaaien.
(uitgedeeld op 12-04-2017)
Ornithogalums zijn uitstekende verwilderaars voor op zonnige en halfschaduw plekjes. Elke lente verrast dit bolgewas je met opvallende 5 cm grote groene, witte, tot zilverachtige bloemen! Een prachtig bolgewas.
De plant bloeit in mei en juni en tijdens die bloei beginnen de grasachtige bladeren al te verdorren. Tegen de tijd dat de plant zaad heeft gezet gaan ook de bloemen verdorren en dan de steeltjes. Dit gaat door totdat bovengronds niet meer te zien is dat de plant ergens staat. Ondergronds daarentegen is de plant nog wel degelijk aanwezig, en levend. De Gewone vogelmelk maakt ook nevenbolletjes aan. Die nevenbolletjes dienen niet zo zeer als reservevoedsel voor de moederplant, maar ze zijn vooral van belang voor vegetatieve voortplanting. Uit zo’n nevenbol groeit weer een nieuwe plant.
(uitgedeeld op 10-05-2017)
Cephalaria gigantea is een mooie langbloeiende vaste plant voor een grote gele themaborder of om te combineren met bijvoorbeeld siergrassen.De lichtgele bloemen van Cephalaria gigantea, schoepkruid, lijken op de bloemen van Scabiosa (schurftkruid) en verschijnen in de periode juli-augustus. De plant wordt maar liefst 250 tot 300 cm hoog. Cephalaria gigantea staat graag op een zonnige plaats in de border. Oorspronkelijk komt de plant uit het gebied tussen de Kaukasus en Siberië waar ze vooral op vochtige gronden zijn te vinden. Gele reuzenscabiosa is een belangrijke waardplant voor insecten. De bloemen kunnen in vaas worden gezet.
(uitgedeeld op 13-9-2017)
Het is eigenlijk een Aziatisch keukenkruid ook al zou je dat niet zeggen oordelend naar het diep donker chocoladebruine blad van deze vorm. Maar de sierwaarde van het blad is belangrijker dan het eventuele keukengebruik. Hoogte: 75 - 100 cm, kleur blad: purper tot bruinbladig, de (onopvallende bloemen zijn zachtroze en bloeien in augustus. Zaait zich rijkelijk uit.
(uitgedeeld op 11-10-2017)
De Nederlandse naam van Tricyrtis is Armeluisorchidee. Tricyrtis bloeit in de periode juli-oktober, wordt ongeveer 60-80 cm hoog en bloeit met opvallende lelie-achtige paarse bloemen.
Het liefst staat Tricyrtis in de halfschaduw op een humeuze vochthoudende grond. De plant is redelijk winterhard maar kan strenge vorst slecht verdragen.
(uitgedeeld op 08-11-2017)
Japanse wasbloem, hoogte ongeveer 1 meter, standplaats schaduw.
Kirengeshoma palmata is in 1888 ontdekt op het Japanse eiland Sjikokoe in open bossen op een berghelling op 1500 m hoogte. De ideale standplaats is dan ook op een koele plaats in de schaduw of halfschaduw, voldoende vochtig en in humeuze grond. Vooral felle middagzon moet u vermijden en zorg er voor dat de planten nooit helemaal uitdrogen, anders beschadigt het blad snel.
De planten lopen in de loop van april uit met mooi ingevouwen bladeren (zoals sommige varens) en groeien in de loop van de zomer tot ruim 1 meter met blad wat een beetje aan esdoorns doet denken. Tegen het einde van de zomer, begin augustus, komen de bloemknoppen die steeds verder opzwellen tot grote, dikke wasachtige gele knoppen. De planten zijn volkomen winterhard.