Deurne/Venray

De Planten van de Maand 2021

Op (door de Coronamaatregelen) enkele bijeenkomsten in 2021 kregen de leden een Plant van de Maand. Bij de plant wordt steeds een briefje met een korte beschrijving gegeven, maar het kan natuurlijk dat je die in de loop van de tijd kwijtraakt. Daarom hier de beschrijvingen van 2021 plus een foto van de plant.

Kirengeshoma palmata

(uitgedeeld 8 september 2021)

Japanse wasbloem, hoogte ongeveer 1 meter, standplaats schaduw.
Kirengeshoma palmata is in 1888 ontdekt op het Japanse eiland Sjikokoe in open bossen op een berghelling op 1500 m hoogte. De ideale standplaats is dan ook op een koele plaats in de schaduw of halfschaduw, voldoende vochtig en in humeuze grond. Vooral felle middagzon moet u vermijden en zorg er voor dat de planten nooit helemaal uitdrogen, anders beschadigt het blad snel.
De planten lopen in de loop van april uit met mooi ingevouwen bladeren (zoals sommige varens) en groeien in de loop van de zomer tot ruim 1 meter met blad wat een beetje aan esdoorns doet denken. Tegen het einde van de zomer, begin augustus, komen de bloemknoppen die steeds verder opzwellen tot grote, dikke wasachtige gele knoppen. De planten zijn volkomen winterhard.

Astilbe chinensis pumila roze

(uitgedeeld 13 oktober 20210)

Een roze vorm van de Astilbe. De plant breidt zich mooi uit (zonder te woekeren) waardoor hij prima te gebruiken is als bodembedekker. Hoogte 25-30 cm, bloeitijd juli-augustus. Astilbes staan graag een beetje vochtig of anders in de halfschaduw. Bij droogte verbrandt het blad anders snel. Een gemakkelijke plant die verder weinig eisen stelt.
Een leuk detail: deze planten komen nog uit de tuin van Marietje van de Wetering.
 

Helleborus orientalis hybride, Kerstroos

(uitgedeeld 10 november 2021)

Zaailingen van de Helleborus orientalis hybride, de kerstroos.
Prachtige bloemen (wit, roze, donkerroze, bordeaux, met vlekjes etc.) in het hele vroege voorjaar als nog bijna niets bloeit. De orientalis hybriden (max. 40 cm hoog) worden uit zaad vermenigvuldigd en soms komen er spontane variaties voor met bijvoorbeeld mooie vlekstructuurtjes, aparte kleuren, streepjes, maar altijd wondermooi. Het zijn wat langzame planten, het duurt eventjes voordat ze volop gaan bloeien.
Bij strenge vorst licht afdekken. Aan het begin van de bloei (tweede helft januari) het oude blad als het wat vlekken heeft wegknippen, de plant vormt zelf na de bloei nieuw blad. In het voorjaar mesten met een handje kalk, in het najaar wat Thomaskali of slakkenmeel.
Sterke plant voor zon en halfschaduw waar u jarenlang plezier van hebt en die steeds mooier wordt.