Deurne/Venray

Nieuwsbrief april 2022

De jaarvergadering van 9 maart 2022

In de jaarvergadering werden de reguliere punten afgehandeld en werd er nog uitleg gegeven over de werkgroepenstructuur.
Door de leden werden alle punten van de jaarvergadering goedgekeurd en werd ook het besluit genomen tot overgang naar de nieuwe werkgroepenstructuur.

Na afloop van de jaarvergadering werd er uitgebreid stilgestaan bij het afscheid van voorzitter Francien Koolen
Door het bestuur en de leden werd Francien bedankt voor haar werk in de vereniging. Francien werd 8 jaar geleden tijdens een tuinreis door België “gestrikt” en heeft de vereniging op voortreffelijke wijze geleid. Onder haar leiding zijn alle activiteiten die traditiegetrouw bij Groei & Bloei horen voortgezet, zoals maandelijkse lezingen, planten- en tuinmarkt, cursussen bloemschikken, tuinreizen en de plantenruil. Francien heeft daarnaast steeds aandacht gevraagd en zich ingezet voor de werving van nieuwe leden. Dat het niet gemakkelijk is jonge leden te werven baart haar zorgen. 
Antoinette Knoet-Michels bedankte haar namens ieder met het overhandigen van een mooi boeket en Het grote Vrouwen Kunstboek: een cadeau voor een grote vrouw die de kunst van het voorzitten verstaat. 
Francien laat een vacature achter in het bestuur. Leden die met het bestuur willen kennis maken en het voorzitterschap overwegen worden van harte uitgenodigd contact op te nemen met het secretariaat. 

Na afloop van de jaarvergadering werden verder 3 leden gehuldigd die 25 jaar lid zijn van de vereniging en 1 lid dat 40-jarig lid is van de vereniging. 
 

Lezing 13 april 2022, Vera Greutink, Permacultuur in de moestuin

Vera vertelt hoe je door permacultuur in de moestuin toe te passen met minder werk toch mooie oogsten kunt halen en tegelijkertijd een gezonde bodem creëert. Ze licht de drie belangrijkste principes van permacultuur tuinieren toe: rust voor de bodem (niet spitten), de bodem beschermen door te mulchen en diversiteit. Ze zal ons voorbeelden geven van mooie, productieve teelten.
Vera Greutink is moestuinier, groenschrijver en ontwerper van eetbare tuinen. Ze schrijft voor verschillende Nederlandse en Engelse tuintijdschriften, onder andere Groei & Bloei, De Tuin op Tafel, Tuinseizoen, Buitenleven en Permaculture Magazine. Haar eerste boek 'Tuin smakelijk!' over permacultuur in de praktijk verscheen in november 2015.
Meer info op haar site: www.tuinsmakelijk.nl
 

Tuinbezoek Theo Wijnhoven Wanssum zaterdag 9 april

Op zaterdagmiddag 9 april willen we het bedrijf van Theo Wijnhoven in Wanssum aan de Blitterwijckseweg 3a gaan bezoeken. We verwachten jullie om 14.00 uur.
Dit bedrijf is gespecialiseerd in het enten van fruitbomen en ook in het enten van oude rassen.
We krijgen vanaf 14.00 uur een rondleiding in het bedrijf en een demonstratie van verschillende manieren van enten.
Het is de bedoeling om je hiervoor ook op te geven voor woensdag 6 april bij Hettie van Beek.
Bij voorkeur via de mail: hettievanbeek(at)gmail.com of telefonisch 0493-313352.
Het is ook hier de bedoeling dat iedereen op eigen gelegenheid naar Hegelsom gaat, natuurlijk kun je onderling wel vervoer regelen.
 

Plantenruil 16 april

Op zaterdag 16 april 2022 vanaf 10.30 uur houden we weer onze plantenruil op het bekende adres: familie Schalk, Aarle-Rixtelseweg 10, Bakel. De gang van zaken is de meesten bekend: we zamelen eerst alle meegebrachte planten in om ze daarna aan de liefhebbers uit te delen. Iedereen kan op een eenvoudige manier planten inbrengen: ze hoeven niet te worden opgepot of van naam te worden voorzien. Wel is het prettig als het handzame, losse planten zijn en niet hele plaggen. 

Excursie naar Gardenista op 27 mei

Op vrijdag 27 mei krijgen jullie een uitstapje aangeboden door het bestuur van Groei & Bloei Deurne / Venray (busvervoer en entree) 
We gaan naar Gardenista: het groenfestival van Groei & Bloei. Dit vindt plaats in Park Alerdinck te Laag Zuthem. Kijk voor het programma en de locatie op de site www.gardenista.nl.
Het vertrek is rond 9 uur en we willen om 18.00 uur weer terug zijn in Deurne. De reisdetails krijg je begin mei.
Opgave graag via info(at)deurne.groei.nl of 06-44267277.
Per ledenpas kunnen 2 personen mee. Opgave voor 1 mei 2022.
 

Gratis online lezingen op 28 maart en 4 april

Om het 150-jarig jubileum van Groei&Bloei te vieren, worden ook dit jaar weer online lezingen georganiseerd.
Dit keer zal kweker en ontwerper Cor van Gelderen ons inspireren met een lezing over 'Bomen voor een kleine tuin'. Ontwerper Harry Pierik geeft zijn visie op 'Vormgeven in het groen'.
Beide lezingen kun je gratis bijwonen via deze link:https://tv.elba-rec.nl/uitzending/groei-bloei.
Klik op de betreffende avond om half 8 op de link en je kunt genieten van deze twee groene experts.
Na afloop is er uiteraard gelegenheid om al je vragen te stellen!
Maandag 28 maart, 19.30 uur - Bomen voor een kleine tuin - Cor van Gelderen
Maandag 4 april, 19.30 uur - Vormgeving in het groen: een artistieke uitdaging - Harry Pierik
 

Tuinenreis 5 dagen naar Hertfordshire van 17 t/m 21 juni 2022

Zoals al in een eerdere nieuwsbrief vermeld is, gaat onze buitenlandse tuinreis dit jaar naar Hertfordshire, een gebied vlak boven Londen, zodat je geen uren in de bus zitten na aankomst met de boot in Harwich.
We hebben intussen in de persoon van Piet Boersma een bijzondere reisleider bereid gevonden om ons te begeleiden. Piet Boersma is een enthousiaste tuinontwerper uit de Noordoostpolder/Emmeloord. Hij heeft ruim 30 jaar ervaring met het ontwerpen van tuinen en het geven van advies over diverse tuinproblemen. Het werken met en het maken van combinaties van planten is zijn grote hobby. Met hem zijn we superblij: weet echt alles van Engelse tuinen; niet alleen van de beplanting, de geschiedenis en zo, maar hij weet er ook heel enthousiast over te vertellen. Op zijn advies hebben we het oorspronkelijke programma wat aangepast. We denken nu een afwisselend programma te hebben samengesteld met mooie tuinen, een bezichtiging van een prachtig kasteel (Hatfield House) en een wandeling door Cambridge waar hij ons plekjes laat zien, die niet voor iedereen zo voor de hand liggen.
Wij verheugen ons erop en nodigen iedereen van harte uit om mee te gaan.
Opgave voor 1 mei 2022 bij Mieke van Stratum, Tel: 06-19622242.

De pdf met het aangepaste programma vind je op de pagina Tuinreizen