Deurne/Venray

De Planten van de Maand 2022

Op de bijeenkomsten in 2022 kregen de leden een Plant van de Maand. De eerste twee bijeenkomsten werden geannuleerd wegen de lockdown. En in een paar bijeenkomsten daarna hebben we restanten van eerder uitdelingen uitgedeeld omdat de nieuwe Plant-van-de-Maand-groep nog niet voldoende nieuwe planten had. Maar vanaf april waren er nieuwe planten.
Bij de plant wordt steeds een briefje met een korte beschrijving gegeven, maar het kan natuurlijk dat je die in de loop van de tijd kwijtraakt. Daarom hier de beschrijvingen van 2022 plus een foto van de plant.
 

Campanula thyrsoides (Klokje)

Uitgedeeld 13 april 2022

Deze plant is geschikt voor liefhebbers van een 'echte rotstuin', omdat ze nogal kieskeurig is qua verzorging, standplaats en grondsoort. Verlangt een zonnige plek en een matig voedselrijke bodem. In de winter moet de grond vrij droog zijn. Daarnaast moet de bodem kalkvrij en stenig zijn (kalkvrij split door de bodem werken).
De bloemkleur is cremekleurig en de bloeitijd is van ca. juli tot en met augustus. De hoogte van deze vaste plant is ca. 30 cm. Verdraagt een temperatuur tot -25 gr. C. 
 

Dahlia variabilis 'Dandy Improved Mixed

Uitgedeeld 11 mei 2022

Deze vrolijke, laagblijvende Dahlia’s zijn perfect voor bloembakken, potten en vooraan in de border. Dahlia variabilis 'Dandy Improved Mixed' is het resultaat van jarenlang selecteren met als resultaat een prachtige mix aan kleuren en bloemvormen. Deze compacte Dahlia’s bloeien lang door (de uitgebloeide bloemen tijdig verwijderen). Hoogte max. 60 cm.
Overigens, alle Dahlia bloemen zijn eetbaar, een extra feestelijk gezicht in de salade!

Asclepias incarnata 'Soulmate'

Uitgedeeld 14 september 2022

Asclepias incarnata 'Soulmate' is een hoge rechtopgaande plant met langwerpige groene bladeren. 
De stevige stengels zijn bezet met langwerpig donkergroen blad wat er altijd gezond uitziet. Vanaf het midden van de zomer openen de kersrode, licht vertakte schermen zich. Als je goed kijkt zie je in ieder bloemetje een klein wit hartje. De bloemen zijn intenser van kleur als bij de gewone soort. Het zijn uitstekende snijbloemen. Groeit van nature op vochtige grond in de volle zon (verdraagt lichte schaduw), maar kan de droogte op onze zandgrond uitstekend aan.
De plant loopt vrij laat uit. Wordt niet graag verplant.
Na de bloei verschijnen de decoratieve zaaddozen die openspringen om hun zijdeachtige harige zaden vrij te geven. Deze zaaddozen kunnen gebruikt worden in droogboeketten.

Leucanthemum vulgare (Margriet)

Uitgedeeld 12 oktober 2022

Aan de tamelijk grote hoofdjes met witte lintbloemen aan de rand en gele buisbloemen in het midden is Margriet, Leucanthemum vulgare, die van mei tot augustus in onze graslanden staat te bloeien gemakkelijk te herkennen. Op de hoge steel staat steeds maar één hoofdje, net als bij het Madeliefje. Het is een robuuste vaste plant, daardoor geschikt als snijbloem. Ze hebben een hekel aan natte voeten in de winter.
Regelmatig de plant verjongen door deling, doet dit vroeg in het voorjaar.
Uitgebloeide bloemen met stengel verwijderen tot de grond verlengt de bloei.
 

Echinacea purpurea ‘Paradiso Tall mix’ (Zonnehoed)

Uitgedeeld 9 november 2022

Echinacea (Zonnehoed) is een geliefde plant die in de tweede helft van de zomer bloeit. In deze gezaaide ‘Paradiso’ mix zitten allerlei kleuren van de regenboog, je kunt er dus veel van knippen voor in je boeketten. Deze gezaaide planten zijn sterk vertakkend en leveren vaak meer op (meer bloemen) dan de gestekte soorten!
Hoogte 80 cm, standplaats volle zon, ook geschikt voor pot of balkon.
Echinacea staat graag een beetje vrij, als ze te veel concurrentie van andere planten hebben, kwijnen ze weg. Geef ze dus wat ruimte.