Deurne/Venray

Na-lezing, handige tips en informatie van de lezingen van 2018 op een rij.

Ongetwijfeld herken je het wel. Tijdens een lezing wordt een website genoemd en je neemt je voor om die thuis na te kijken. Of na een tijdje denkt je: “Hoe zat dat ook weer met die lezing laatst?”. Meestal kun je het dan niet meer in je geheugen terugvinden, we hebben ook zoveel aan ons hoofd. Daarom op deze pagina de informatie over de lezingen op een rij. Overzichtelijk bij elkaar.
 

Lezing 10 januari 2018

Lezing ‘Tuinen in Noord-Engeland en Schotland’ door Hanneke van Dijk, aansluitend Nieuwjaarsborrel

In januari begonnen we met een gezellige ledenavond: eerst een lezing en aansluitend onze traditionele aangeklede Nieuwjaarsborrel. 
Voor de lezing hadden we Hanneke van Dijk uitgenodigd. Zij is auteur van groenboeken die erg de moeite waard zijn, omdat ze zowel van een hoog wetenschappelijk niveau zijn als ook vol staan met weetjes die aan het leven van een tuinliefhebber kleur geven. Daarnaast reist ze veel en houdt zich bezig met fotograferen. Meer info op haar website www.groenpublicaties.nl
Ze kwam ons vertellen over tuinen in Noord-Engeland en Schotland, ook een beetje bedoeld als lekkermakertje voor de 6-daagse tuinenreis die later in het jaar gaan maken.

Bijna niemand weet dat daar zoveel mooie tuinen te zien zijn. Er zijn veelal grote, ommuurde tuinen waar je soms wel vier tuinlieden voor nodig hebt. In een informatieve en onderhoudende lezing voerde Hanneke van Dijk ons mee langs al die tuinen. De foto’s van de lezing staan op de fotopagina…
Het getoonde maakt ons erg nieuwsgierig naar de tuinenreis, er zijn nog plaatsen beschikbaar. Meer info over de tuinenreis…

Na de lezing nodigden we iedereen uit om met ons een glas te drinken op het nieuwe jaar en te genieten van onze lekkere hapjes. 
 

Jaarvergadering 14 februari, aansluitend film over ijsvogels

Op woensdag 14 februari hielden we onze jaarvergadering, deze keer (na de pauze) gevolgd door mooie beelden van ijsvogels.
Het programma voor het eerste gedeelte van deze avond zag er als volgt uit: 
•    Opening
•    Verslag van de penningmeester over het jaar 2017 en het verslag van de kascontrolecommissie; benoeming nieuwe kascontrolecommissie
•    Verslagen van onze activiteiten binnen de afdeling (deze verslagen vind je op de site als pdf’s)
•    Rondvraag

Na de pauze vertoonde de heer Lambert Cox prachtige beelden en films over ijsvogels in onze omgeving, met name in een apart natuurgebied bij de kanaalomleiding, zuidelijk van Helmond. Naast het unieke beeldmateriaal wist hij ook veel te vertellen ook over deze bijzonder kleurrijke vogels.
Lambert brengt via Natuurkanaal de mens dichter bij de natuur. Via de webcams van dit kanaal kun je live de natuur volgen. Zo zijn bijvoorbeeld Helmondse ijsvogeltjes te bekijken via een speciaal geïnstalleerde nestcam met beelden van 2015.
 

Lezing 14 maart 2018

Lezing ‘Mooie plekjes in Nederland’ door Henny van der Wilt 

Op woensdag 14 maart stond de lezing “Kriskras door Nederland, mooie plekjes” van mevrouw Henny van der Wilt op het programma. Ze kwam al voor de derde keer naar Deurne om voor onze vereniging lezingen te houden. We kennen haar als een boeiende vertelster en ook deze keer maakte zij haar faam meer dan waar.

In de woorden van Henny Van den Wilt:
We fietsen, varen, vliegen en wandelen door en langs prachtige streken van ons land. We gaan naar de Ooypolder bij Nijmegen, waar in de uiterwaarden wilde runderen en paarden lopen. We gaan naar de oudste eik, die staat op de Fleringer Es bij Tubbergen. We bezoeken kasteel Twickel in Delden en gaan langs vele landgoederen in oosten des lands. Het rivierengebied en de duinen van Oost Voorne, De Weerribben, het Vechtplassengebied, de Waddeneilanden en nog veel meer. Overal zoeken wij naar bijzondere bomen, bloemen en vooral orchideeën. Ons landje mag dan klein zijn, maar de verscheidenheid is enorm!
 

Lezing 11 april 2018

Lezing ‘Weg met de buren!’ door Cor van Gelderen

Voor onze lezing op woensdag 11 april hadden wij de heer Cor van Gelderen uitgenodigd. De heer van Gelderen is een plantenkenner en verbonden aan de bekende Plantentuin Esveld in Boskoop. In de afgelopen jaren heeft hij een enorme ervaring opgebouwd in het realiseren van tuinprojecten, van hele parken tot stadstuinen.

In de lezing “Weg met de buren! Of hoe je de buren op een vriendelijke manier uit het zicht krijgt” liet hij op een enthousiaste manier zien welke mogelijkheden er met bomen en stuiken zijn om de buren op een ‘groene manier’ een beetje uit het zicht te krijgen.
Denk bijvoorbeeld aan slank opgaande bomen die voor weinig ruimteverlies zorgen of klimplanten die een ideale zichtbreker kunnen zijn, maar ook een lelijke gevel eenvoudig kunnen wegtoveren. Het werd een lezing met een knipoog, maar zeker ook met veel praktische informatie.

Op de informatieve site van Esveld (www.esveld.nl) vind je heel veel praktisch informatie, waaronder een overzicht van door Cor van Gelderen ontworpen tuinen en een zeer uitgebreide zoekmachine. Echt een aanrader!
 

Lezing 9 mei 2018

Lezing ‘Kleine diertjes, echte wilde beesten’, door Ger Eikholt

Voor onze laatste ledenavond voor de zomer hadden we de heer Ger Eikholt uit Mook uitgenodigd voor de lezing. 
De lezing ging over die duizenden echte wilde dieren die iedereen in zijn tuin heeft. Sommige zijn gehaat, andere geliefd, maar van de meeste weet je niet dat ze er zijn.
In een boeiende (en ook amusante) lezing liet Ger Eikholt ons zien hoe elk leventje op zich de moeite waard is om te bekijken. Hij drukte ons vooral op het hart om goed te kijken en te beseffen dat er in de natuur geen goed en slecht is, dat ieder organisme er mag zijn zoals het is. De lezing was een mooie afsluiting van het seizoen.
 

Lezing 12 september 2018

Lezing ‘Europese wilde planten’ door Leo Brand

Aan de hand van prachtige foto’s vertelt veldbioloog Leo Brand op een bijzonder enthousiaste wijze in de lezing op 12 september 2018 over wilde planten in Europa.

Hij nam ons mee op een denkbeeldige reis door België, Duitsland, Frankrijk, Portugal, Griekenland en Italië en liet ons zien hoe je met goed kijken (en rustig lopen door de natuur) een enorme verscheidenheid aan wilde planten kunt zien. Soorten die algemeen voorkomen (maar zeker in detail wel heel bijzonder zijn) met daar tussendoor regelmatig soorten die wel heel erg bijzonder c.q. zeldzaam zijn en die je maar sporadisch vindt.
Een lezing die door de combinatie van deskundigheid, humor en enthousiasme zorgde voor een bijzonder aangename avond. 
 

Lezing 10 oktober 2018

Lezing ‘Zachte winters, nieuwe kansen’ door Hans Kramer 

Voor onze lezing van 10 oktober 2018 hadden we Hans Kramer van de biologische kwekerij De Hessenhof uit Ede uitgenodigd. 

Als onderwerp voor de lezing hadden we gekozen voor " Zachte winters, nieuwe kansen, gemakkelijk genieten van exotische planten." 
Elk jaar probeert Hans Kramer met zijn team wel een paar honderd nieuwe planten en variëteiten uit. Veel van deze planten komen uit streken als Zuid-Afrika, Zuid-Amerika, Californië, India, Zuidoost-China en Taiwan. Gebieden die een veel warmer klimaat hebben dan het onze.
In een boeiende lezing deelde Hans Kramer zijn ervaringen van de laatste tien jaar; het is verbazingwekkend te zien welke van deze planten er allemaal op de kwekerij overleven. Het is niet zozeer de warme zomer die daarbij de doorslag geeft, maar vooral de milde winter, die het voor veel planten mogelijk maakt om in het voorjaar zonder beschadigingen weer uit te lopen. Vaak scheelt het ook om juist niet zoveel aan de grond te doen, deze aan de schrale kant te houden om de planten veel beter te laten overwinteren.
In de lezing werden veel van deze planten getoond met tips hoe je ze vaak met een klein beetje hulp toch door een strengere winter heen helpt.
Een aantal van de besproken planten had Hans Kramer voor de verkoop meegenomen.
Voorafgaand aan de lezing deelde hij een overzicht uit van de besproken en getoonde planten, die vind je hieronder als pdf.

Lezing 14 november 2018

Lezing ‘Bollen en knollen van Zuid-Afrika’ door Hans Huizing

Voor de ledenavond van 14 november 2018 hadden we Hans Huizing met zijn lezing ‘Bollen en knollen van Zuid-Afrika’ uitgenodigd. 

We kregen tijdens de lezing een mooie selectie uit de enorme hoeveelheid soorten bolgewassen uit Zuidelijk Afrika te zien. Waarschijnlijk is dat het gebied met de grootste verscheidenheid aan bolgewassen op aarde.
De meeste planten zijn gefotografeerd op hun natuurlijke standplaats in de Oost-Kaap provincie tijdens botanische reizen in februari 2010, 2014 en 2017 in het zomerregengebied tussen Port Elizabeth en de grens met Lesotho. 

Een groot aantal van de getoonde soorten kan met de juiste behandeling ook gemakkelijk in Nederland gekweekt worden. Een aantal soorten kan met wat winterbedekking in strengere winters hier gemakkelijk overleven. Maar met het veranderende klimaat is dat eigenlijk nog nauwelijks nodig.
De meeste bollen bij hem in de tuin komen op eigen kracht de winter door. En de wat gevoeliger soorten kunnen vanaf eind april/begin mei gewoon buiten in de pot of ingegraven in de tuin gekweekt worden.

Als je een paar foto’s van de lezing terug wilt zien, kijk bij de fotopagina’s.
En natuurlijk kun je ook op zijn uitgebreide website kijken: www.hanshuizing.nl