Deurne/Venray

De Planten van de Maand 2015

Op de verschillende bijeenkomsten in 2015 krijgen de leden een Plant van de Maand. Bij de plant wordt steeds een briefje met een korte beschrijving gegeven, maar het kan natuurlijk dat je die in de loop van de tijd kwijt raakt. Daarom hier alle beschrijvingen van 2015 plus een foto van de plant.

Alchemilla mollis (Vrouwenmantel)

(uitgedeeld op 11-2-2015)

De Vrouwenmantel is een dankbare en erg gemakkelijke tuinplant. Golvend heldergroen blad waar na een regen- (of sproei-)buitje waterdruppels als parels op blijven liggen. Als na de bloei de bloemen uitgeknipt worden, volgt soms een tweede bloei. Na een paar jaar de planten in maart, begin april opnemen en scheuren. De jongste buitenste gedeelten terugplanten. Verder probleemloze planten, niet te droog laten worden. Bloeitijd mei-september, hoogte 30-50 cm.

Lavandula angustifolia (lavendel)

(uitgedeeld op 11-3-2015)

De blaadjes van de ‘echte’ lavendel, Lavandula angustifolia, zijn eerst grijzig, maar worden steeds groener. De bloemetjes zijn donkerblauw en bloeien in juni en juli.
De bloemen geuren verrukkelijk en wordt intensief bezocht door bijen, hommels en vlinders. Vanwege de geur is lavendelolie een belangrijke grondstof voor zeep, parfum en eau de cologne. Daarnaast heeft dit welriekende struikje decoratieve, groengrijze bladeren die het behoudt gedurende de winter. Het is erg mooi in borders, rotstuinen en zelfs als haagje.
Lavendel is geschikt voor droge, maar humusrijke grond. Voor een rijke bloei zet je lavendel in de zon. Knip uitgebloeide aren direct weg. In het voorjaar kun je scheuten die het jaar ervoor hebben gebloeid, snoeien. Knip echter nooit te diep in de struik. Een beetje kalk in de bodem is optimaal voor lavendel.
 

Cheiranthus (Erysimum) cheiri (Muurbloem)

(uitgedeeld 8-4-2015)

Kortlevende, heerlijk geurende, vaste plant die zich vaak als tweejarige gedraagt. Staat nu bekend onder de (nieuwe en juiste) naam Erysimum cheiri. Bijzonder dankbare zomerbloeier voor perken. Muurbloemen danken hun naam aan de spontane ontkieming op afbrokkelende (sloop)muren en/of de veelvuldige aanplant aan de voet van een zonnige muur. Ze houden dus van zon en vooral niet te nat! Op zo’n plek zaaien ze zich uit, de oude planten op tijd terug knippen en iets aanaarden geeft ook vaak hergroei. 
Bloemkleur: geel, tweekleurig, rood, oranje. Bloeiperiode: April - Juli
Bijzonder rijkbloeiend. Staan makkelijk 8 weken mooi. Geurend.
 

Penstemon Hirsutus (Slangekop)

(uitgedeeld 13-5-2015)

Een prachtige, verfijnde borderplant met kleverige stengels en kleine, lichtpaars-blauwe bloemen in losse aren. De binnenkant van de bloem is wit. Volle zon, 25-50 cm, bloeit juni – augustus. Planten in goed doorlatende tuingrond, vooral 's winters niet te nat. Eén der beste botanische soorten voor ons klimaat, de planten gaan jaren mee en zaaien zich zelfs uit. Uit rozetten rijzen de bloemstengels die zich los vertakken, zodat de lilablauwe bloemen met een witte onderlip allemaal hun plaats krijgen. Zeer rijkbloeiend.
 

Tricyrtis hirta

(uitgedeeld op 9-9-2015)

De Nederlandse naam van Tricyrtis is Armeluisorchidee. Tricyrtis bloeit in de periode juli-oktober, wordt ongeveer 60-80 cm hoog en bloeit met opvallende lelie-achtige paarse bloemen.
Het liefst staat Tricyrtis in de halfschaduw op een humeuze vochthoudende grond. De plant is redelijk winterhard maar kan strenge vorst slecht verdragen.
 

Cryptotaenia japonica 'Atropurpurea' - (Japanse Peterselie)

(uitgedeeld op 9-9-2015)

Het is eigenlijk een Aziatisch keukenkruid ook al zou je dat niet zeggen oordelend naar het diep donker chocoladebruine blad van deze vorm. Maar de sierwaarde van het blad is belangrijker dan het eventuele keukengebruik. Hoogte: 75 - 100 cm, kleur blad: purper tot bruinbladig, de (onopvallende bloemen zijn zachtroze en bloeien in augustus. Zaait zich rijkelijk uit.
 

Lychnis chalcedonica carnea

(uitgedeeld op 14-10-2015)

Deze keer een mooie variant van een bekende plant, Lychnis chalcedonica carnea.
Een Brandende Liefde in een mooie, zachtroze kleur, die vaak veel beter in de border past dan de meer bekende felrode. Een gemakkelijke plant die lang zijn bloemen houdt, stevig rechtop blijft staan en alleen in het eerste jaar een beetje steun nodig heeft. Vorm op den duur mooie pollen. Hoogte 80 cm, bloeit in juni/juli. Staat graag een beetje zonnig.
 

Anthericum liliago (graslelie)

(uitgedeeld op 14-10-2015)

Winterharde polvormige plant. Bloeit midden in de zomer met dunne bloeistengels met kleine stervormige zestallige witte bloemen (2,5 cm). Voorkeur voor vochtige, goed doorlatende grond in de volle zon of ochtendschaduw. Vermeerderen uit zaad of door scheuren van de pol.
 

Linaria purpurea 'Canon J. Went' (Vlasleeuwebek)

(uitgedeeld op 11-11-2015)

Linaria purpurea 'Canon J. Went', een vlasleeuwebek, bloeit met lichtroze bloemen in de periode juni-september. De bloemen steken ver boven het blad uit. de hoogte van Linaria purpurea 'Canon J. Went' bedraagt tijdens de bloei 60-80 cm. Het blad heeft een hoogte van 20-30 cm. Deze plant is goed winterhard en kan zich soms behoorlijk uitzaaien.
Linaria purpurea 'Canon J. Went' staat het liefst op een zandige, waterdoorlatende bodem.