Deurne/Venray

Tuinbezoeken aan tuinen van leden, aparte tuinen en kwekerijen.

Groei&Bloei Deurne/Venray is een actieve vereniging met verschillende activiteiten.
Zo bezoeken we in het tuinseizoen regelmatig tuinen. Soms zijn dat tuinen van leden (het is altijd leuk, leerzaam en vooral gezellig om bij andere tuiniers te kijken), soms ook andere tuinen in de omgeving of een kwekerij.
Alle leden van Groei&Bloei Deurne/Venray kunnen de tuinen bezoeken, maar het is wel nodig om je daar steeds apart voor aan te melden. De tuineigenaren hebben dan van tevoren een idee op hoeveel mensen ze kunnen rekenen. Het is voor jou een kleine moeite om je aan te melden en voor de organisatoren een hele hulp. In de nieuwsbrief staat steeds hoe je je aan moet melden.
Eventuele kosten voor entrees en de kosten voor het vervoer (we gaan voornamelijk met eigen auto’s) worden hoofdelijk omgeslagen.
 

Actie ‘Tegel eruit, Plant erin’23 maart

De jaarlijkse actie ‘Tegel eruit, Plant erin’ werd dit jaar al vroeg in seizoen gehouden (zodat je langer plezier hebt van je planten) en wel op zaterdag 23 maart bij Intratuin in Venray. Tussen 10.00 uur en 15.00 uur kreeg je twee mooie planten in ruil voor een stoeptegel bij onze stand in de winkel. De actie was erg succesvol; er zijn bijna twee containers met tegels gevuld. En dus zijn er veel tuinliefhebbers blij gemaakt met een paar mooie planten. En natuurlijk was het een mooie promotie voor Groei&Bloei!

Kwekerijbezoek Koningstuin Helenaveen 16 april

Op dinsdag 16 april waren we welkom bij Boomkwekerij Koningstuin, Grashoekeseweg 6 5759 PV Helenaveen voor een rondleiding over het bedrijf. Koningstuin is een internationaal begrip als het gaat om winterharde grotere tuinplanten. Er is een prachtige collectie van onder andere bijzondere naaldgewassen, dwergconiferen, heesters, tuinbonsai en Niwaki.
We kregen een boeiende rondleiding door het bedrijf, waarbij vooral opviel dat mijn enorme aandacht besteedde aan zowel de kwaliteit van de planten als aan de presentatie. Zo heeft een werknemer de taak om de potten van alle uitgaande planten smetteloos schoon te maken.
Het bezoek werd afgesloten met koffie en vlaai

 

 

28 april 2019, bezoek aan Limburgse voorjaarstuinen

Op diverse zondagen zijn er drie mooie tuinen te bewonderen in Hout-Blerick (www.brookergarden.nl), in Roosteren (www.hoeveschettereind.nl) en in Klimmen (www.decarishof.nl). Entree € 3,-- per tuin.
Op zondag 28 april hebben we de eerste twee bezocht. Schitterende tuinen, mooi aangelegd en perfect verzorgd. Mooi om te zien hoe de beide eigenaren een heel eigen invulling met de diverse kleuren tulpen aan hun tuin gegeven hebben. Hoeve Schettereind heeft bewust gekozen voor een kleurig geheel, passend bij de oude boerenhoeve, terwijl Brookergarden in de borders meer binnen een beperkt kleurgamma blijft.

Overigens zijn de tuinen ook op diverse dagen in de zomer en vroege herfst open, zeker ook de moeite waard om dan te bezoeken.

Excursie naar Gardenista (15 t/m 19 mei)

15 mei 2019 (woensdag)
Er zijn nog plaatsen vrij in de bus, voor de excursie op 15 mei naar Gardenista het landgoed van Kasteel Ophemert. Beslis snel en maak in ieder geval voor 1 mei je betaling over. Het is een ledenprijs/reis. Je moet je lidmaatschapskaart meenemen.
We vertrekken om 9 uur vanaf Haageind en verzamelen om half 4 weer voor de terugreis; we zijn dan om 17.00 uur weer thuis. De kosten bedragen € 29,50. Dit is inclusief busvervoer, entreebewijs en koffie met gebak. Betalen is opgeven. Maak het bedrag over op Rabobank IBAN NL88 RABO 0104.1456.25 K.M.T.P. afd. Deurne onder vermelding van 15 mei 2019 en je adresgegevens.
 

Bezoek aan kwekerij Muijderman in Veldhoven

Veel tuinliefhebbers hebben ieder jaar weer zin in andere en nieuwe planten. Daarom zijn we op zaterdagochtend 25 mei naar kwekerij Muijderman in Veldhoven gegaan op zoek naar iets moois.
De kwekerij is in 1963 gestart in Zeelst en is inmiddels op een nieuwe locatie uitgegroeid tot een kwekerij met een breed assortiment tuinplanten, die veelal zelf worden opgekweekt. Je vindt de kwekerij aan de Volmolenweg 9, 5504 PT Veldhoven. Kijk ook even op de website www.kwekerijmuijderman.nl
 

Eendaagse tuinenreis 1 juni

Dit jaar ging de eendaagse tuinreis op zaterdag 1 juni naar Brummen en omgeving op de Veluwe.
We hebben gekozen uit het Brummens tuinarrangement wat bestaat uit 3 prachtige tuinen, zeer verschillend en opgenomen in de gids van de Nederlandse Tuinenstichting.
We bezochten de volgende tuinen:
Tuin aan het Leusveld, een romantische tuin omgeven door natuurgebied.
De Brummense Overtuin, een parkachtige tuin van 5000 m2
De Johannahof, een tuin van plantenliefhebbers met kleurige borders waar vaste planten weelderig bloeien en groeien.
Omdat de tuinen zo dicht bij elkaar liggen brachten we aan het eind van de dag nog een bezoek aan Rozenkwekerij De Wilde in Zutphen.
In de Brummense Overtuin maakten we gebruik van de aangeboden lunch.

 

Open tuinen in Griendtsveen/Helenaveen, 9 juni

9 juni 2019 (zondag, Pinksteren) in het kader van de Nationale tuinenweek (8 t/m 16 juni)

De volgende tuineigenaren stelden op zondag 9 juni, Eerste Pinksterdag, van 10 uur tot 4 uur hun tuin open voor publiek.

Toon Kortoomspark, fam. Willems.
Griendtsveenseweg 80, 5753 SB Deurne/Zeilberg.
Typering: Grote tuin met spreuken, beelden, grote bomen en hagen.
Wandelpad naar fundamenten turfstrooiselfabriek.
Livemuziek op het terras die dag.
  
Fam. Vossen Lavendellaan 29, 5766 PP Griendtsveen
Typering: Levend straatwerk (bloem) mooie zichtlijnen met hagen.
Mooie plantengroepen en leuk tuinhuis. Alles zelf gemaakt!
  
Fam, Lagarde Soemeersingel 55, 5759 RC Helenaveen
Typering: Grote tuin met mooie waterpartij vol vis, grote plantengroepen.
Ook een kas om te kweken, groentetuin en mooie volière.
  
Fam. Van Bavel Meester Theelenstraat 35, 5759 RS Helenaveen
Typering: Prachtige moderne tuin, kippen, sedumdak op bijgebouw.
Prachtig uitzicht op akkers en natuur. Strakke tuin!
  
Fam. Joosten Pastoor Kerssemakersstraat 9, 5759 RH Helenaveen.
Typering: Mooie voortuin met grote groepen planten.
Achtertuin vol afwisseling, strak gazon, zitjes, groentetuin met kippen.
  
Fam. Verhees Hogebrug 3, 5757 RS Liessel-Zuid.
Typering: 2 wolvarkens, imkers met bijenstand, uitleg voedselbos om 3 uur door Hans van Rijswick. Voedselbos, groentetuinen, beginnende pluktuin, kruidentuin, groot terrein.
Het Eibernest had een website voor deze dag: www.heteibernest.nl

De foto’s van de tuinen staan op de fotopagina.

4-daagse tuinenreis naar Vlaanderen

14 t/m 17 juni 2019
Meer info bij de Tuinenreizen
 

Bezoek aan tuinen in Ysselsteyn, 9 juli

Dinsdag 9 juli van 19.00 uur tot 21.00 uur.
  
Fam. Rongen
Ysselsteynseweg 91 (tegenover het sportveld), 5813 BK Ysselsteyn
Tuin met veel Buxus, rotsplanten, klimop en heel veel andere bolvormen.
  
Fam. Janssen
Kievitsweg 15, 5813 CA Ysselsteyn
Een open hoektuin met een variatie van winterharde en bloeiende planten.
"Je leeft niet voor de tuin, de tuin leeft voor jou".
  
Fam. Willems
Rouwkuilenweg 3, 5813 BH Ysselsteyn
Een tuin met een gevarieerde beplanting, die bij een natuurgebied ligt.
Het is een tuin met weinig onderhoud en met wandelpaden.
 

Avondbezoek Tuin Verheggen zaterdag 7 september

Het laatste tuinbezoek in 2019 ging naar Tuin Verheggen, Horsterdijk 58, 5973 PP Lottum

Een romantische, in eigen stijl ontworpen tuin (4000 m²)
De tuin is opgedeeld in diverse tuinkamers zoals een vierkleurentuin, rozentuin, Engelse borders, dahlia-/grassentuin en een verzameltuin. Nu, in de herfst viel vooral de kleurenpracht van de werkelijk honderden dahlia’s op, waardoor er nog steeds enorm veel kleur in de tuin was. Mooi ook hoe, in de schemering, de kleuren van de dahlia’s langzaam vervaagden en de honderden waxinelichtjes de tuin omtoverde in een sprookjestuin.