Deurne/Venray

Nieuwsbrief oktober 2019

6 oktober ZNK Bloemschikken

Zuid Nederlands Kampioenschap Bloemschikken 2019
Zondag 6 oktober is het zo ver, het Zuid Nederlands Kampioenschap Bloemschikken in Waalwijk. Met bijna 60 deelnemers in diverse klassen wordt het vast en zeker een kleurig en zeker bloemrijk gebeuren in het Waalwijkse en je mag mee komen genieten.
Van 11.00 uur tot 17.00 uur ben je als bezoeker welkom in Praktijkschool MET-Pro, aan de Koetshuislaan 1, in Waalwijk-Driessen. ’s Morgens kun je de deelnemers aan het werk zien en hen aanmoedigen natuurlijk. In de middag geniet je van spectaculaire demonstraties bloemschikken die verzorgd worden door Jack van Schaik, plantaardig arrangeur uit Waalwijk en door Leo van den Hoven, jarenlang actief als bloemschikdocent van de groenopleidingen in Den Bosch.
 

Maar er is nog meer te beleven: leuke aanschuifworkshops, gezellige kraampjes met lekkers en leuke hebbedingen en natuurlijk kun je het mooie bloemwerk dat de deelnemers gemaakt hebben nu van dichtbij bewonderen. In de middag wordt twee keer een verloting georganiseerd met mooie prijzen, want ja ook de werkstukken die gemaakt zijn tijdens de bloemschikdemonstraties door Jack van Schaik en Leo van den Hoven doen allemaal mee in de prijzenpot. Je kunt dus zomaar naar huis gaan met zo’n bijzonder bloemwerk.
Er is koffie/thee of een frisje verkrijgbaar en voor de liefhebbers zorgen de baktalenten van Groei & Bloei De Langstraat voor heerlijke taart.

Zuid Nederlands Kampioenschap Bloemschikken
Locatie: Praktijkschool MET-Pro, Koetshuislaan 1, 5146 BA Waalwijk-Driessen
Van 11.00 tot 17.00 uur
Entree € 2,50 p.p. inclusief een consumptie.
 

Lezing 9 oktober 2019, ‘Kussenvormende rotsplanten’

Voor deze lezing hebben we Ger van den Beuken uitgenodigd, hij zal een lezing geven over kussen- of matvormende planten.
Kussen- of matvormende planten komen doorgaans boven de boomgrens voor. Dit is een flexibel gegeven, immers in de Alpen is de boomgrens boven de 2400 meter, maar in arctische gebieden al op zeeniveau of vanaf 100 meter hoogte. De beelden die Ger van den Beuken laat zien zijn vooral van die planten die hij tijdens al zijn reizen is tegengekomen. Daarnaast zal hij uitleggen hoe je de soorten behandelt voor vooral rotstuingebruik en zal hij het een en ander vertellen over eventuele vermeerdering.
 

Op 23 mei 2018 hebben we met een groepje leden trouwens een bezoek gebracht aan zijn tuin in Horst. Toen hebben we ons al verwonderd over de enorme verscheidenheid aan rotsplanten in zijn tuin en kweekkas. Het belooft al met al een boeiende avond te worden door een internationaal erkende specialist. Zie bijvoorbeeld ook zijn vermelding op de site van de Nederlandse Rotsplanten Vereniging.

http://www.nrvwebsite.nl/foto/ger-van-den-beuken.html

We beginnen woensdag 9 oktober om 20.00 uur; Gerardushuis, Parkstraat 2, 5752 AP Deurne.
 

19 oktober Plantenruil

Op zaterdag 19 oktober vanaf 10.30 uur, houden we weer onze plantenruil op het bekende adres: familie Schalk, Aarle-Rixtelseweg 10, Bakel. De gang van zaken is de meesten bekend: we zamelen eerst alle meegebrachte planten in om ze daarna aan de liefhebbers uit te delen. Iedereen kan op een eenvoudige manier planten inbrengen: ze hoeven niet te worden opgepot of van naam te worden voorzien. Wel is het prettig als het handzame, losse planten zijn en niet hele plaggen.