Nieuwsbrief november 2018

Lezing ‘Bollen en knollen van Zuid-Afrika’ door Hans Huizing

Voor de komende ledenavond op 14 november 2018 hebben we Hans Huizing met zijn lezing ‘Bollen en knollen van Zuid-Afrika’ uitgenodigd. We beginnen als gebruikelijk om 20.00 uur in het Gerardushuis, Parkstraat 2, 5752 AP Deurne

Wat je te zien krijgt is overweldigend, maar toch slechts een kleine greep uit de overweldigende hoeveelheid soorten bolgewassen uit Zuidelijk Afrika. Waarschijnlijk het gebied met de grootste verscheidenheid aan bolgewassen op aarde.

De meeste planten zijn gefotografeerd op hun natuurlijke standplaats in de Oost-Kaap provincie tijdens botanische reizen in februari 2010, 2014 en 2017 in het zomerregengebied tussen Port Elizabeth en de grens met Lesotho. De verscheidenheid aan bloeiende planten tijdens deze reizen is ronduit overweldigend. Wist je trouwens dat onze Gladiool Zuid-Afrikaanse voorouders heeft? En dat het geslacht Gladiolus alleen al meer dan 250 verschillende soorten telt? Vooral de zomergroeiers zijn heel mooi en hier gemakkelijk te kweken. Als voorbeeld noemt hij de prachtige Gladiolus ecklonii die gewoon bij hem in de tuin bloeit. Kijk maar eens op zijn website www.hanshuizing.nl

Een groot aantal van de getoonde soorten kan met de juiste behandeling ook gemakkelijk in Nederland gekweekt worden. Een aantal soorten kan met wat winterbedekking in strengere winters hier gemakkelijk overleven. Maar met het veranderende klimaat is dat eigenlijk nog nauwelijks nodig.
De meeste bollen bij hem in de tuin komen op eigen kracht de winter door. En de wat gevoeliger soorten kunnen vanaf eind april/begin mei gewoon buiten in de pot of ingegraven in de tuin gekweekt worden.

Vrijwilligers gevraagd voor Gardenista

In mei 2019 lanceert Groei & Bloei een nieuw evenement Gardenista. Alles wat met onze vereniging te maken heeft, krijgt een prachtig plekje op deze show. Het vindt plaats van 15 t/m 19 mei 2019 op landgoed Ophemert. Kijk alvast op de website www.gardenista.nl

Uiteraard zal bloemschikken als activiteit niet ontbreken. Daarvoor wordt niet alleen de grootste tent op het terrein ingericht, maar ook gelegenheden in en rond het kasteel, bij de horeca, op het podium waar optredens plaatsvinden, zodat iedereen kan genieten van die mooie hobby. Dat vraagt vanzelfsprekend veel man/vrouwkracht, daarom zoekt men vrijwilligers die bij de diverse werkzaamheden kunnen helpen voor en tijdens de show. Vind je het leuk om mee te helpen, met bijv. de deelnemers wegwijs te maken, te assisteren met het installeren van de werkstukken of met het begeleiden van de tentoonstelling? Ook bij het maken van bloemwerk in en rond het kasteel voordat Gardenista begint (13 en 14 mei) is assistentie nodig.

Je kunt je opgeven bij Betsie Grondman (lambertha58(at)gmail.com). Vermeld ook alvast welke dag en/of dagdelen je beschikbaar bent in de periode van 13 t/m 19 mei 2019. Je krijgt passende kleding als je ‘in dienst’ bent van Gardenista, een vergoeding voor de reiskosten, lunch, koffie/thee/fris en 2 vrijkaartjes voor het evenement. Ook is er een goede plek om je auto te parkeren. Alle hulp is welkom.

Afdeling Deurne/Venray wil graag een excursie naar dit evenement organiseren en plant deze voorlopig op 15 mei 2019, omdat er dan nog de meeste planten, bloemen en andere zaken aanwezig zijn. In een latere nieuwsbrief hoor je er meer over.

Belangstelling voor stekcursus?

Er is ons al eens een paar keer gevraagd naar een stekcursus. Graag peilen we bij dezen de verdere belangstelling hiervoor. Als je ons doorgeeft via info(at)deurne.groei.nl dat je daaraan zou willen deelnemen, dan zullen wij proberen zo’n cursus voor een redelijke prijs te organiseren.

Privacyverklaring van onze afdeling Deurne/Venray

De Privacyverklaring van Deurne/Venray staat nu op onze website. Je vindt de Privacyverklaring hier. Op de startpagina staat een ook link waardoor je meteen op de goede plaats terecht komt.
In de jaarvergadering in februari willen we deze ter goedkeuring aan alle leden voorleggen. Heb je er nu al vragen over dan is het bestuur graag bereid deze te beantwoorden.

Wat te doen na de Buxus?

Verder vind je op onze website ook een heel interessant artikel over de gevolgen van iets waar velen van ons tegenaan liepen deze zomer: de buxusmot en de massale sterfte van onze Buxushaagjes. Onder de titel “Wat te doen na de Buxus?” vind je allerlei alternatieven. Je vindt dit zeer lezenwaardige stuk hier of via de bovenste menubalk op onze site Groeninfo.