Activiteiten & Actueel

Tuinbezoeken 2018

In het tuinseizoen bezoeken we regelmatig tuinen. Soms zijn dat tuinen van leden (het is altijd leuk, leerzaam en vooral gezellig om bij andere tuiniers te kijken), soms ook andere tuinen in de omgeving of een kwekerij.

Alle leden van Groei&Bloei Deurne/Venray kunnen de tuinen bezoeken, maar het is wel nodig om je daar steeds apart voor aan te melden. De tuineigenaren hebben dan van tevoren een idee op hoeveel mensen ze kunnen rekenen. Het is voor jou een kleine moeite om je aan te melden en voor de organisatoren een hele hulp. In de nieuwsbrief staat steeds hoe je je aan moet melden.

Eventuele kosten voor entrees en de kosten voor het vervoer (we gaan voornamelijk met eigen auto’s) worden hoofdelijk omgeslagen.

Kwekerijbezoek dinsdag 17 april 2018

We bezochten op dinsdagavond 17 april 2018 met een groot aantal leden de Anthuriumkwekerij van de firma Wijnen, Waardjesweg 9, Asten

Na een korte uitleg over de geschiedenis van de kwekerij, kregen we een rondleiding door de kwekerij.

Op een oppervlakte van 5.2 hectare worden meer dan 25 verschillende soorten anthuriums gekweekt en dagelijks gesneden, verpakt en naar de bloemenveiling gebracht.

Via veilingen in Aalsmeer, Naaldwijk, Eelde en Herongen vinden ze hun weg naar klanten in binnnen- en buitenland.

In de kas kregen we onder andere uitleg over de groei en de intensieve werkzaamheden. Het is steeds weer verbazingwekkend om te zien met hoeveel vakmanschap en toewijding kwekers in staat zijn om gigantische hoeveelheden planten (een Anthurium ‘leeft’ gemiddeld 6 jaar) in topconditie te houden. Onze leden waren tenminste behoorlijk onder de indruk!

Het bezoek werd afgesloten met koffie en vlaai. Daarna was er nog de mogelijkheid om anthuriums te kopen vers uit de kwekerij.

23 mei Tuinbezoek Kronenberg en Horst

Op woensdagavond 23 mei bezochten we een tweetal tuinen in Kronenberg en Horst.

Allereerst een tuin in Kronenberg; een heel interessante rotstuin met een verbazingwekkende collectie rotsplanten. Echt een tuin van een gepassioneerde liefhebber. Deze rotsplantentuin is in het voorjaar op zijn mooist.

Daarnaast een tuin in Horst. Een tuin met een enorme collectie alpiene planten, waaronder vele rariteiten en nieuwe introducties. Naast het grote assortiment planten in de tuin, was er een verbazingwekkende hoeveel planten in de kas en als kweekplant. Deze laatsten worden door de eigenaar over de hele wereld verzonden.

Een impressie van de tuinen vind je op de fotopagina.

15 juli tuin Merrigum in Neer

Tuin Merrigum van Dries en Liesbeth Uijtewaal, Dries 22, 6086 AW Neer

Entree € 3,50

Liesbeth Uijtewaal heeft afgelopen herfst een mooie lezing over hun tuin voor onze leden gehouden. Velen wilden de tuin graag eens bezoeken, vandaar dat we hem nu op ons programma hadden gezet.

De tuin is gespecialiseerd is in Australische planten. Merrigum staat voor een variatie aan bijzondere tuinen maar ook voor een unieke collectie Australische planten. Het terrein omvat 0.8 ha en bestaat uit een tuin en kassen in voormalige stallen. Er is een kleine verkoop van planten, potgrond en speciale meststoffen voor Australische planten.

De leden bezochten deze tuin op eigen gelegenheid.

29 augustus tuin familie Maas in Deurne

In deze prachtige tuin zijn vooral heel veel oranjerieplanten te bezichtigen. Een werkelijk indrukwekkende collectie Fuchsia’s die op een heel natuurlijke wijze in de tuin gegroepeerd zijn. Een feest aan kleuren en vormen, je komt ogen te kort! Daarnaast ook verschillende indrukwekkende Brugmansia’s die, als ze in bloei staan, een enorme rijkdom aan bloemen produceren. Het is duidelijk een tuin van liefhebbers die met veel toewijding een waar paradijs gerealiseerd hebben.

Foto’s van deze prachtige tuin staan op de fotopagina.

meer

 

 

 

12
Nov
Vergane glorie - Blik op de tuin 875
11
Nov
hoe krijg ik bijzondere vogels in de tuin