Activiteiten & Actueel

Na-lezing, handige tips en informatie van de lezingen van 2018 op een rij.

Ongetwijfeld herken je het wel. Tijdens een lezing wordt een website genoemd en je neemt je voor om die thuis na te kijken. Of na een tijdje denkt je: “Hoe zat dat ook weer met die lezing laatst?”. Meestal kun je het dan niet meer in je geheugen terugvinden, we hebben ook zoveel aan ons hoofd. Daarom op deze pagina de informatie over de lezingen op een rij. Overzichtelijk bij elkaar.

Lezing 10 januari 2018

Lezing ‘Tuinen in Noord-Engeland en Schotland’ door Hanneke van Dijk, aansluitend Nieuwjaarsborrel

In januari begonnen we met een gezellige ledenavond: eerst een lezing en aansluitend onze traditionele aangeklede Nieuwjaarsborrel. 

Voor de lezing hadden we Hanneke van Dijk uitgenodigd. Zij is auteur van groenboeken die erg de moeite waard zijn, omdat ze zowel van een hoog wetenschappelijk niveau zijn als ook vol staan met weetjes die aan het leven van een tuinliefhebber kleur geven. Daarnaast reist ze veel en houdt zich bezig met fotograferen. Meer info op haar website www.groenpublicaties.nl

Ze kwam ons vertellen over tuinen in Noord-Engeland en Schotland, ook een beetje bedoeld als lekkermakertje voor de 6-daagse tuinenreis die later in het jaar gaan maken.

Bijna niemand weet dat daar zoveel mooie tuinen te zien zijn. Er zijn veelal grote, ommuurde tuinen waar je soms wel vier tuinlieden voor nodig hebt. In een informatieve en onderhoudende lezing voerde Hanneke van Dijk ons mee langs al die tuinen. De foto’s van de lezing staan op de fotopagina

Het getoonde maakt ons erg nieuwsgierig naar de tuinenreis, er zijn nog plaatsen beschikbaar. Meer info over de tuinenreis…

Na de lezing nodigden we iedereen uit om met ons een glas te drinken op het nieuwe jaar en te genieten van onze lekkere hapjes. 

Jaarvergadering 14 februari, aansluitend film over ijsvogels

Op woensdag 14 februari hielden we onze jaarvergadering, deze keer (na de pauze) gevolgd door mooie beelden van ijsvogels.

Het programma voor het eerste gedeelte van deze avond zag er als volgt uit: 

  • Opening
  • Verslag van de penningmeester over het jaar 2017 en het verslag van de kascontrolecommissie; benoeming nieuwe kascontrolecommissie
  • Verslagen van onze activiteiten binnen de afdeling (deze verslagen vind je onderaan als pdf’s)
  • Rondvraag

Na de pauze vertoonde de heer Lambert Cox prachtige beelden en films over ijsvogels in onze omgeving, met name in een apart natuurgebied bij de kanaalomleiding, zuidelijk van Helmond. Naast het unieke beeldmateriaal wist hij ook veel te vertellen ook over deze bijzonder kleurrijke vogels.

Lambert brengt via Natuurkanaal de mens dichter bij de natuur. Via de webcams van dit kanaal kun je live de natuur volgen. Zo zijn bijvoorbeeld Helmondse ijsvogeltjes te bekijken via een speciaal geïnstalleerde nestcam met beelden van 2015.

Lezing 14 maart 2018

Lezing ‘Mooie plekjes in Nederland’ door Henny van der Wilt 

Op woensdag 14 maart stond de lezing “Kriskras door Nederland, mooie plekjes” van mevrouw Henny van der Wilt op het programma. Ze kwam al voor de derde keer naar Deurne om voor onze vereniging lezingen te houden. We kennen haar als een boeiende vertelster en ook deze keer maakte zij haar faam meer dan waar.

In de woorden van Henny Van den Wilt:

We fietsen, varen, vliegen en wandelen door en langs prachtige streken van ons land. We gaan naar de Ooypolder bij Nijmegen, waar in de uiterwaarden wilde runderen en paarden lopen. We gaan naar de oudste eik, die staat op de Fleringer Es bij Tubbergen. We bezoeken kasteel Twickel in Delden en gaan langs vele landgoederen in oosten des lands. Het rivierengebied en de duinen van Oost Voorne, De Weerribben, het Vechtplassengebied, de Waddeneilanden en nog veel meer. Overal zoeken wij naar bijzondere bomen, bloemen en vooral orchideeën. Ons landje mag dan klein zijn, maar de verscheidenheid is enorm!

Foto’s van de lezing, vind je op de fotopagina.

Lezing 11 april 2018

Lezing ‘Weg met de buren!’ door Cor van Gelderen

Voor onze lezing op woensdag 11 april hadden wij de heer Cor van Gelderen uitgenodigd. De heer van Gelderen is een plantenkenner en verbonden aan de bekende Plantentuin Esveld in Boskoop. In de afgelopen jaren heeft hij een enorme ervaring opgebouwd in het realiseren van tuinprojecten, van hele parken tot stadstuinen.

In de lezing “Weg met de buren! Of hoe je de buren op een vriendelijke manier uit het zicht krijgt” liet hij op een enthousiaste manier zien welke mogelijkheden er met bomen en stuiken zijn om de buren op een ‘groene manier’ een beetje uit het zicht te krijgen.

Denk bijvoorbeeld aan slank opgaande bomen die voor weinig ruimteverlies zorgen of klimplanten die een ideale zichtbreker kunnen zijn, maar ook een lelijke gevel eenvoudig kunnen wegtoveren. Het werd een lezing met een knipoog, maar zeker ook met veel praktische informatie.

Op de informatieve site van Esveld (www.esveld.nl) vind je heel veel praktisch informatie, waaronder een overzicht van door Cor van Gelderen ontworpen tuinen en een zeer uitgebreide zoekmachine. Echt een aanrader!

Foto’s van de lezing, vind je op de fotopagina.

Lezing 9 mei 2018

Lezing ‘Kleine diertjes, echte wilde beesten’, door Ger Eikholt

Voor onze laatste ledenavond voor de zomer hadden we de heer Ger Eikholt uit Mook uitgenodigd voor de lezing. 

De lezing ging over die duizenden echte wilde dieren die iedereen in zijn tuin heeft. Sommige zijn gehaat, andere geliefd, maar van de meeste weet je niet dat ze er zijn.

In een boeiende (en ook amusante) lezing liet Ger Eikholt ons zien hoe elk leventje op zich de moeite waard is om te bekijken. Hij drukte ons vooral op het hart om goed te kijken en te beseffen dat er in de natuur geen goed en slecht is, dat ieder organisme er mag zijn zoals het is. De lezing was een mooie afsluiting van het seizoen.

Lezing 12 september 2018

Lezing ‘Europese wilde planten’ door Leo Brand

Aan de hand van prachtige foto’s vertelt veldbioloog Leo Brand op een bijzonder enthousiaste wijze in de lezing op 12 september 2018 over wilde planten in Europa.

Hij nam ons mee op een denkbeeldige reis door België, Duitsland, Frankrijk, Portugal, Griekenland en Italië en liet ons zien hoe je met goed kijken (en rustig lopen door de natuur) een enorme verscheidenheid aan wilde planten kunt zien. Soorten die algemeen voorkomen (maar zeker in detail wel heel bijzonder zijn) met daar tussendoor regelmatig soorten die wel heel erg bijzonder c.q. zeldzaam zijn en die je maar sporadisch vindt.

Een lezing die door de combinatie van deskundigheid, humor en enthousiasme zorgde voor een bijzonder aangename avond. 

Foto’s van de lezing, vind je op de fotopagina.

meer

 

 

 

12
Nov
Vergane glorie - Blik op de tuin 875
11
Nov
hoe krijg ik bijzondere vogels in de tuin