Activiteiten & Actueel

Na-lezing, handige tips en informatie van de lezingen van 2017 op een rij.

Ongetwijfeld herken je het wel. Tijdens een lezing wordt een website genoemd en je neemt je voor om die thuis na te kijken. Of na een tijdje denkt je: “Hoe zat dat ook weer met die lezing laatst?”. Meestal kun je het dan niet meer in je geheugen terugvinden, we hebben ook zoveel aan ons hoofd. Daarom op deze pagina de informatie over de lezingen op een rij. Overzichtelijk bij elkaar.

Lezing 11 januari 2017

 

Lezing ‘Plantencellen: een leven lang nieuwe organen maken’ door Prof. Dr. Dolf Weijers (Universiteit Wageningen).

Planten bezitten net als mens en dier stamcellen, alleen worden deze cellen in planten op een heel andere manier ingezet, bijvoorbeeld om een nieuwe wortel te maken in een stekje van een stuk stengel. 

In zijn boeiende lezing gaf Dolf Weijers ons een inkijkje in het fascinerende onderzoeksgebied waarop zijn onderzoeksgroep bezig is. De groep probeert te achterhalen hoe de celdeling in het prilste stadium van de plant plaatsvind, wanneer stamcellen aangelegd worden en welke processen en mechanismen dat beïnvloeden. Kern van het onderzoek is het achterhalen hoe cellen hun identiteit krijgen en dan vooral hoe specifieke eiwitten dit proces beïnvloeden.

Voor het onderzoek wordt gewerkt met een eenvoudig plantje, de zandraket (wat we allemaal als onkruid uit onze tuin kennen). Het grote voordeel van de zandraket is dat het in de embryonale fase een simpele, eenduidige opbouw kent waarbij slecht enkele cellen verantwoordelijk zijn voor de uiteindelijke opgroei. Dat maakt het onderzoek overzichtelijk. Daarnaast is (bij planten) de celdeling zeer voorspelbaar en bevinden de verschillende cellen (met dus verschillende functies) zich altijd op dezelfde plaats.

Alhoewel het onderzoek vrij fundamenteel is, liggen er toch praktische toepassingen in het verschiet. Als het mechanisme begrepen wordt hoe bijvoorbeeld de stamcel voor vertakking werkt, kan (door in te grijpen in dit proces) een boom met minder vertakking of juist met meer vertakking ‘gemaakt’ worden. Nu is dit nog vaak afhankelijk van spontane mutatie en moeizaam kweekwerk.

Traditiegetrouw sloten we de januari-ledenavond af met onze aangeklede Nieuwjaarsborrel. Iedereen werd van harte uitgenodigd om een glas te drinken op het nieuwe jaar en te genieten van onze lekkere hapjes.

Jaarvergadering en lezing 8 februari 2017

 

Lezing Feesten: planten en beesten door Rini Kerstens

Op woensdag 8 februari is de jaarvergadering van onze vereniging gehouden.

Naast de verslagen van de verschillende activiteiten van het afgelopen jaar, werd door de penningmeester ook het financiële verslag behandeld en was er het verslag van de kascontrolecommissie.

Aan het einde van dit formele gedeelte van de avond werd door de vergadering decharge aan het bestuur verleend voor het afgelopen jaar.

De verschillende verslagen staan hieronder als pdf, zodat ze nog een keer zijn na te lezen.

Na de pauze hadden we de heer Rini Kerstens opnieuw uitgenodigd. Hij is niet alleen bioloog, maar zeker ook verhalenverteller. In 2015 wist hij ons bijzonder te amuseren met zijn verhalen, sagen en legenden.

Deze keer was zijn onderwerp Feesten, planten, beesten.

Op de jaarkalender staat een groot aantal feesten. Al die feesten hebben een achtergrond en vaak een hele geschiedenis. Ook kennen ze uiteenlopende gebruiken, soms eeuwenoud en nog steeds hetzelfde, soms zijn ze in de loop van de tijd (wat) veranderd.

Opmerkelijk is, dat bij al die feesten planten en dieren een of andere rol spelen. Dikwijls zijn ze gemakkelijk te herleiden, in een aantal gevallen zijn ze echter inmiddels minder eenvoudig te duiden.

Zijn bijzonder levendige lezing ging over enkele van de grote feesten. Over hun oorsprong en hun betekenis. En vooral ook over de rol die planten en dieren er bij spelen.

Een lezing van Rini Kerstens staat (zoals we weten) garant voor een interessante en plezierige avond. Ook deze keer is dat weer voluit bevestigd. Een mooie afsluiting van de jaarvergadering.

Lezing 8 maart 2017

 

Lezing ‘Lekker lang, Lekker laat, Lekker veel.’ door Hub Driessen

Deze lezing ging speciaal over bijzondere en (vrij) onbekende planten uit deze grote plantengroep. Een rondgang door de groep vaste planten die Lekker lang en/of Lekker laat en/of Lekker veel bloeien.

Hub Driessen liet in zijn lezing onbekende planten zien die 3 tot 6 maanden bloeien. Met deze planten kun je in de border eilandjes creëren die bijna het hele seizoen een bloeiende basis hebben die aangevuld kan worden met andere korter bloeiende planten.

Daarnaast liet hij een keur aan planten zien die lekker laat bloeien. 25 -30 Jaar geleden begonnen de borders en bloemperken in september al behoorlijk af te takelen. De laatste jaren komen er echter steeds meer nieuwe planten op de markt die juist van september tot de vorst ons tuinplezier kunnen verlengen.

Lekker veel: Altijd heerlijk om te zien dat er best een flinke keuze is aan planten die ieders aandacht trekken omdat ze zo massaal bloeien.

Tijdens de lezing kreeg iedere bezoeker een syllabus met daarop de namen van de besproken planten. Veel van deze planten zijn ook te zien op de website van Hub Driessen: www.hubdriessen.nl

Lezing 12 april 2017

 

Lezing ‘Bijzondere Brabantse onbespoten groenten’ door Henk Kerkers

In 2014 kocht Henk Kerkers een boerderij aan de Breemortelweg en begon met het planten en zaaien van tal van bijzondere groenten. Groenten die je niet snel in een doorsnee restaurant zult tegenkomen, laat staan in de supermarkt. Hij noemt ze vergeten groenten, bijzondere groenten die op de boerderij in de volle grond op een verantwoorde manier verbouwd worden. 

In zijn lezing vertelde Henk Kerkers op bevlogen wijze over de filosofie achter zijn (grote) moestuin, over de manier waarop hij met zijn grond omgaat, over de vruchtwisseling (het duur 11 jaar voordat eenzelfde gewas weer op dezelfde plek verbouwd wordt) en over de bescherming tegen ziekten en plagen.

Veel van de bijzondere groenten vindt zijn weg naar toprestaurants waar de chefkok de intense smaak van de langzaam gegroeide groenten bijzonder weet te waarderen.

Maar de groenten is ook voor de consument bereikbaar, via de website kan er besteld worden en een keer in de week (op zaterdagochtend) afgehaald worden.

Meer info op zijn website: www.bijzonderbrabants.nl

Henk Kerkers bracht voor ons ook een mooie selectie producten mee. Omdat het nog te vroeg in het seizoen is voor verse groenten, waren dat bijzondere inmaakproducten zoals Augurk - Kleine Groene Scherpe, Courgette - All Colours en Koolrabi - Superschmelz Snacker

Lezing 10 mei 2017

Lezing 'Magical Mixes' - experimenteren met bollen, door Jacqueline van der Kloet

Woensdag 10 mei hield tuinontwerpster en bollenexpert Jacqueline van der Kloet een lezing voor ons.

Haar lezing had als motto 'Magical mixes'. Ze vertelt over haar experimenten met bloembollen, waar ze meer dan 20 jaar geleden in haar eigen tuin mee begon. De kennis die ze ontwikkelde, verwerkte ze op verschillende plaatsen in binnen- en buitenland.

Naast de eerste experimenten in haar eigen tuin, liet ze in haar lezing ook beelden zien van grote projecten die ze ontwierp zoals De Keukenhof en De Efteling, buitenlandse projecten (in samenwerking met Piet Oudolf o.m. Battery Park in New York en de Lurie Garden in Chicago), maar ook in Duitsland (Schloss Ippenburg in Bad Essen en het Gräflicher Park in Bad Driburg). Daarnaast maakte ze ook ontwerpen voor particuliere tuinen.

Jacqueline van der Kloet laat haar bollen altijd in de grond zitten, ook de tulpen. Haar tips om meerdere jaren van tulpen te kunnen genieten:

  • Zet de tulpen zeker 15 cm diep, vooral op zandgrond zodat ze nooit droog komen te staan.
  • Zodra ze boven de grond komen, extra bemesten (bijvoorbeeld met koemestkorrel).
  • En zodra de bloemblaadjes ’s nachts niet meer sluiten (en de bloem dus uitgebloeid raakt), koppen. D.w.z. de bloem verwijderen, maar stengels en bladeren laten zitten tot dat alles verdord is.

Foto’s van de lezing vind je op onze Facebookpagina: https://www.facebook.com/groeibloeideurnevenray

Op een vraag uit de zaal, gaf ze drie goede adressen om bollen te kopen:

De eigen tuin van Jacqueline van der Kloet is ook te bezoeken, zie www.theetuin.nl

In het derde weekend van april is er het jaarlijkse Bloembollenfestijn.

Lezing 13 september 2017

Lezing ’Fabels en feiten over geneeskundig gebruik van planten’, door Hans van den Broek

Hans van den Broek, oud-radioloog van het Elkerliekziekenhuis in Helmond, hield op woensdag  13 september zijn voordracht “Fabels en feiten over geneeskundig gebruik van planten”, waarin de verzinsels over en echte werking van veel gebruikte planten werden verteld. 

In en boeiende lezing belichtte Hans van den Broek enerzijds de echte medische eigenschappen van planten (stoffen in de planten die een uitwerking hebben) en daarnaast allerlei vermeende eigenschappen zoals kleuren, vormen en namen.

Wist je dat menig kindersnoepje ontleend is aan een medisch recept of dat veel alcoholhoudende drankjes oorspronkelijk een geneesmiddel waren? Of dat de zogenaamde heksenzalven echt wel effect hadden op je gedrag? En je snapt na deze lezing dan ook waarom heksen op een bezemsteel rondvlogen.

Voor wie eens anders tegen ‘nuttige’ planten aan wil kijken was deze lezing een echte eye-opener. 

Lezing 11 oktober 2017

Lezing ‘De rotstuin van Bèr Slangen’ door Nico Tillie

Nico Tillie hield op 11 oktober de lezing ‘De rotstuin van Bèr Slangen’. 

De rotstuin van Bèr Slangen ligt in Amby, even ten oosten van Maastricht en werd in 1974 voor het eerst opengesteld voor het publiek. Duizenden mensen en veel tuinclubs uit binnen- en buitenland hebben de tuin al bezocht. Door de jaren heen kreeg Bèr veel hulp van bekenden en vooral jeugdigen uit de buurt; de rotstuin, maar ook zijn verbazende wijsheid, eenvoud, passie en vrijgevigheid zorgden ervoor dat velen kwamen helpen en zo als het ware in de rotstuin opgroeiden. Op 10 maart 2001 overleed Bèr Slangen op 76-jarige leeftijd.  Op 8 mei 2002 is  de Stichting Vrienden van Rotstuin Bèr Slangen opgericht. Nico Tillie is voorzitter van de Stichting Vrienden van Bèr Slangen.

Tijdens de interessante lezing liet Nico Tillie ons kennismaken met de rotstuin die verbazingwekkend genoeg amper 200 m2 groot is.

Vanaf het overdekte terras is geen enkel gebouw zichtbaar en van buiten dringt praktisch geen geluid tot in de rotstuin door. De vijver met de zich daarin uitstortende beekjes met kabbelende watervalletjes trekt allereerst de aandacht. Het oog wordt dan meegetrokken via verschillende omhooglopende terrasjes, ondersteund door maaskeien (tot 3000 kg. zwaar) naar de vijf meter hoge top.

Het is zeker de moeite waard om te bekijken of we een bezoek aan deze tuin op het tuinprogramma voor 2018 kunnen opnemen.

Lezing 8 november 2017

Lezing ‘Flora van Australië’ door Liesbeth Uijtewaal

Liesbeth Uijtewaal hield op woensdag 8 november in het Gerardushuis haar lezing ‘Flora van Australië’.

Vorig jaar bezocht een groepje leden van onze tuinclub de bijzondere tuin Merrigum van de familie Uijtewaal in Neer. Een unieke tuinbelevenis waarbij Australische planten centraal staan. Bij dat bezoek hebben we mevrouw Liesbeth Uijtewaal gevraagd om bij ons een lezing te komen geven over de collectie van hun tuin. Deze is sinds1997 enorm uitgegroeid en zij is enig in haar omvang in Europa. Momenteel zijn er zo’n 900 verschillende Australische plantensoorten te bewonderen, uit ruim honderd geslachten en 28 families. Families die het meest vertegenwoordigd zijn, zijn de Proteaceae en de Myrtaceae. 

Tijdens haar lezing liet zij de aanwezigen uitgebreid kennis maken met de bijzondere plantenrijkdom in Australië. Omdat Australië al honderden miljoenen jaren een geïsoleerd eiland is, heeft de flora (en de fauna) zich heel anders ontwikkeld als op andere plaatsen in de wereld. Vandaar dat de plantenrijkdom zo heel anders en apart is.

Liesbeth Uijtewaal bezoekt Australië regelmatig, neemt daar ook deel aan symposia over de inheemse flora en liet tijdens haar lezing beelden zien van verschillende nationale parken en arboreta, foto’s die ze tijdens haar bezoeken heeft gemaakt.

Meer info op de site van Merrigum: www.merrigum.com

Daarnaast is er een mooi filmpje van de tuin in Neer van het KRO/NCRV programma Binnenstebuiten

meer

Het geheugensteuntje van Groei&Bloei

Handig alle lezingen van een heel jaar bij elkaar met daarbij links naar sites waar je meer info kunt vinden. Voor als je nog een iets na wilt kijken. 

17
Aug
Bloemendingetjes
16
Aug
Frankrijk vakantieland - Blik op de tuin no. 915