Groentips & Groeninfo

Feestelijke overdracht vierkantemetertuintje basisschool De Wegwijzer

Op vrijdag 30 september is het vierkantemetertuintje feestelijk overgedragen aan basisschool De Wegwijzer.

Deze vierkantemetertuinen worden aangelegd in het kader van de Groei & Bloei Nationale Tuinweek die in juni is gehouden. Doel is om actief tuinieren met bloemen en planten, ook bij jonge kinderen, in Nederland te bevorderen.

De tuin is ontworpen door tuinontwerper Hans Bouwens en aangelegd door hoveniersbedrijf Du Pré Groenprojecten. Een paar overwegingen van de ontwerper:

• Het schoolplein is opengebroken en de doormidden gebroken halve tegels zijn teruggeplaatst; in de grote voegen staan kruiden waarmee bijen gelokt worden.
  • De omgekeerde rode boom staat voor meer fantasie, gezondheid door spelen en bewegen.
  • De basaltblokken slaan op onze waterwerken en dijken.
  • De fietswielen staan voor Nederland fietsland, bewegen en gezondheid

Voor de beplanting is gekozen voor een combinatie van kruiden (langs de rand) en grassen (in het midden).

Naast kruiden als munt, marjoraan en thijm staan er grassen als Struisriet , zwenkgras, veldbies, Chinees riet en pijpestrootje.

De hele school was uitgelopen om bij de overdracht aanwezig te zijn. Tijdens de inleiding door directeur Yvonne Neervens lieten de leerlingen horen dat ze al volop bezig waren met de educatieve kant van de tuin. Vervolgens werd van iedere klas een leerling naar voren geroepen om de planten in de tuin te zetten. Met veel toewijding werden de planten geplant, waarbij de oudere leerlingen de jonge kinderen heel zorgzaam hielpen.

Als slot van de feestelijke bijeenkomst kreeg de school namens Groei&Bloei uit handen van Piet Driessen (een van de vrijwilligers die de kinderen regelmatig gaat helpen) een vogelhuisje en een bijenhotel.

Natuureducatie op het schoolplein

Groei & Bloei geeft een vierkantemetertuintje weg voor natuureducatie op het schoolplein.

Tijdens de Nationale Tuinenweek is op vrijdag 17 juni bij basisschool De Wegwijzer in Vlierden de aftrap geweest voor de aanleg van een schooltuintje door het slaan van een eerste paal door een aantal kinderen.

Vrijdag 30 september wordt de schooltuin onthuld. Voor De Wegwijzer was deze kans een start tot herinrichting van de bestaande schooltuin.

Inmiddels heeft de school enkele vrijwilligers bereid gevonden om samen met de kinderen de tuin te gaan runnen.

Deze vierkantemetertuinen met planten als kruiden als munt, marjoraan en thijm en grassen als Struisriet , zwenkgras, veldbies, Chinees riet en pijpestrootje  worden aangelegd in het kader van de Groei & Bloei Nationale Tuinweek die in juni is gehouden. Doel is om actief tuinieren met bloemen en planten, ook bij jonge kinderen, in Nederland te bevorderen.

Francien Koolen is de contactpersoon namens Groei&Bloei en de mede-kartrekkers zijn Karel Knapen en Piet Driessen.

De school is erg enthousiast over dit initiatief van Groei & Bloei.

vierkantemetertuintjes

Met groen kun je niet jong genoeg beginnen. Daarom stimuleert Groei&Bloei dit met vierkantemetertuintjes. De vierkantemetertuintjes voor scholen bevorderen de biodiversiteit en worden aangeboden door Groei & Bloei, de hoveniersvereniging VHG, Vivara en het Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid

Vergane glorie - Blik op de tuin 875
hoe krijg ik bijzondere vogels in de tuin