Activiteiten & Actueel

Lezingen van Groei&Bloei Deurne/Venray

We organiseren ieder jaar zo’n 8 lezingen over verschillende tuinonderwerpen: planten, tuinen, tuinontwerpen, vermeerderen, etc. Alle aspecten van tuinieren komen aan de beurt. Iedere keer weer verrassend en een bron van inspiratie voor veel van onze leden.

De lezingen worden gehouden in het Gerardushuis aan de Parkstraat 2, 5752 AP Deurne/Walsberg op de tweede woensdagavond van de maand van 20.00 tot ca. 22.30u. 

Natuurlijk is er een gezellige koffiepauze en vaak krijg je ook eenOpens internal link in current window Plant van de Maand mee.

Voor leden van Groei&Bloei zijn de lezingen gratis, niet-leden betalen € 4,-.

Lezing 13 januari, Geert Peters, Het snoeien van fruitbomen, aansluitend Nieuwjaarsborrel

De eerste ledenavond van 2016 vindt plaats op woensdag 13 januari om 20.00 uur in het Gerardushuis aan de Parkstraat 2, 5752 AP Deurne/Walsberg.

We beginnen de avond met Praktijktips voor het snoeien van fruitbomen. We hebben daarvoor heer Geert Peters uitgenodigd. Geert Peters is fruitteler in Weurt en is dus een praktijkman in hart en nieren. Hij vertelt aan de hand van praktijkvoorbeelden waarop je moet letten bij het snoeien van fruitbomen. Dat fruitbomen een andere aanpak vragen dan gewone bomen en heesters is vaak wel bekend; maar wat is dan precies de juiste? Daarom denken we dat we onze leden een plezier doen met een deskundige uitleg.

Traditioneel besluiten we deze eerste avond van het nieuwe jaar weer met onze aangeklede Nieuwjaarsborrel. We nodigen iedereen van harte uit om een glas te drinken op het nieuwe jaar en te genieten van onze lekkere hapjes.

Jaarvergadering 10 februari, en lezing tuinen in Ierland

Namens het Bestuur nodigen we je van harte uit voor onze jaarvergadering op woensdag 10 februari om 20.00 uur in het Gerardushuis aan Parkstraat 2 in de Walsberg 

Het programma voor het eerste gedeelte van deze avond ziet er als volgt uit:

  • Opening
  • Mededelingen
  • Financieel verslag van de penningmeester over het jaar 2015 en het verslag van de kascontrolecommissie; benoeming nieuwe kascontrolecommissie
  • Verslag van onze activiteiten binnen de afdeling
  • Bestuurssamenstelling
  • Na twee jaar inwerktijd is Francien Koolen bereid het voorzitterschap van onze vereniging op zich te nemen.
  • Willy Nouwen, Henny Linders en Leendert Brouwers zijn aftredend en stellen zich opnieuw herkiesbaar.
  • Nellie Verbaarschot moet wegens te drukke werkzaamheden haar bestuursfunctie helaas neerleggen.

Eventuele kandidaten kunnen door u worden voorgedragen bij het bestuur tot 48 uur voor aanvang van de vergadering, vergezeld van een lijst met handtekeningen van ten minste vijf leden en een schriftelijke akkoordverklaring van de voorgestelde kandida(a)t(en).

  • Rondvraag

Daarna huldigen we een jubilaris die al vijfentwintig jaar lid is van onze vereniging.

Lezing tuinen in Ierland

Na de pauze presenteert de heer Bert Vermeijden van Garden Tours een fotoreportage over tuinen in Zuid-West-Ierland. Voor de deelnemers aan de reis een voorproefje, voor de anderen is het in deze kale wintermaanden gewoon genieten van mooie zomerse tuinen.

Lezing 9 maart, Peter Maessen, Plant op je dak, de alternatieve dakbedekking

In ons jaarprogramma was een lezing over de Geraniums (de vaste tuinplant) opgenomen. De spreker heeft zich jammer genoeg wegens ziekte moeten afmelden. 

We zijn blij dat we de heer bereid hebben gevonden om voor ons zijn lezing ‘Plant op je dak, de alternatieve dakbedekking’ te komen geven. Iedereen is daarvoor welkom op woensdag 9 maart in het Gerardushuis aan de Parkstraat 2, 5752 AP Deurne/Walsberg. Deze lezing is gratis voor niet-leden. We beginnen om 20.00 uur. 

De heer Maessen is werkzaam bij Jonkers Hoveniers in Venlo en is daar specialist Daktuinen. Naast een aantal basisbeginselen zoals technische gegevens en algemene toepassingen, vertelt hij vooral over de mogelijkheden voor de particulier: waarop moet je vooral letten voordat je begint, welke voorwaarden worden er gesteld aan de bouwtechnische dakconstructie, welke beplanting wordt aangeraden, kun je er ook een verblijfsdak of dakmoestuin van maken; hoe zit het met de veiligheid? Als je alvast wat wilt weten over groene daken, bekijk dan de website van Jonkers Hoveniers en een van hun merken www.optigroen.nl. En ook in het tijdschrift Groei&Bloei van deze maand staat een stuk over groene daken. We zijn dus echt actueel!

Lezing 13 april, Modeste Herwig, Het kleurenpalet van de tuinontwerper

Op woensdag 13 april komt Modeste Herwig voor haar lezing “Het kleurenpalet van de tuinontwerper” naar Deurne; kleur in de tuin is haar specialiteit.

Je kent haar vast en zeker van artikelen in ons tuintijdschrift Groei & Bloei. Zij is tuinfotografe en groenauteur en werkt ook nog voor andere Nederlandse tijdschriften zoals Bloem & Plant, Tuin & Co en Buitenleven. Daarnaast zijn de meeste foto's en teksten in Garden and Flowers van haar. Ze verzorgt workshops tuinfotografie, tuinontwerp, plantenkennis en het maken van beplantingsplannen. Voor haar boeken en artikelen maakt Modeste zelf de foto’s en teksten. Inmiddels heeft zij 38 tuinboeken uitgegeven. Voor ons brengt ze ook tuinboeken ter verkoop mee.

Wellicht leuk om alvast op haar site te kijken: www.modesteherwig.eu

Zoals gewoonlijk beginnen we om 20.00 uur in het Gerardushuis aan de Parkstraat 2, 5752 AP Deurne/Walsberg.

Lezing 11 mei, Hans Clauzing, Stadstuinen

Voor onze ledenavond op 11 mei hebben wij Hans Clauzing uitgenodigd Hij geeft ons een kijkje in stadstuinieren over de hele wereld. Fotografen Hans Clauzing en zijn zoon Nuno Clauzing zijn de wereld over gereisd om stadslandbouwprojecten op de foto vast te leggen. De tuinen zijn vaak midden in de stad aangelegd en worden onderhouden door buurtbewoners, in ruil daarvoor krijgen ze een deel van de oogst. Veel van de bezochte projecten hebben tot doel om bewoners gezonder te laten eten.

Op zijn website kun je alvast het een en ander vooruitlezen en vooruitkijken.

Wij gaan ervan uit dat dit onderwerp goed aansluit bij het item Moestuinieren, dat de laatste tijd volop in de belangstelling staat.

Op zijn website wordt uitgelegd dat tuinieren een geweldige manier is om meer over eten te leren zal iedereen met een moestuin weten. Als je je eigen voedsel kweekt zie je hoe veel tijd het kost voor een zaadje je een courgette oplevert. Ook ontdek je hoeveel vijanden je planten hebben; slakken, vogels en massa’s rupsen willen graag een hapje mee-eten. Als je terugkomt van vakantie is je hele tuin overgroeid en met een beetje pech is door droogte alle oogst verdwenen. Je kan niet anders dan verbaasd zijn dat die courgette in de supermarkt maar 69 cent kost.

Daar staat tegenover dat je heerlijk kunt eten van je oogst, omdat die pompoen uit eigen tuin beter smaakt dan die uit de winkel. De kippen scharrelen elke dag vrolijk door de tuin en leggen de lekkerste eieren. Bij het zien van de aubergines in ‘Urban Farming’ loopt het water je in de mond, deze moeten haast wel zo heerlijk smaken als de aubergines in de beste Italiaanse restaurants! Deze claims houden ongetwijfeld geen stand wanneer je alles blind zou proeven, maar eten heeft nu eenmaal ook een grote gevoelswaarde.

We verwachten iedereen weer rond 20.00 uur in het Gerardushuis aan de Parkstraat 2, 5752 AP Deurne/Walsberg. Het is voorlopig onze laatste ledenavond voor de zomer. 

Lezing 14 september, Hans van Horssen, “De tuin in alle seizoenen”, de Vlinderhof

Voor de eerst avond na de zomervakantie hebben we de heer Hans van Horssen uitgenodigd voor zijn lezing “De tuin in alle seizoenen” over de Vlinderhof. Deze ligt in het Maximapark bij Leidsche Rijn, aan de Westkant van Utrecht.

In het voorjaar van 2014 heeft een groep vrijwilligers de tuin aangelegd aan de hand van het ontwerp van Piet Oudolf. Hans van Horssen is vanaf het begin als vrijwilliger betrokken geweest bij de aanleg. In 2014 heeft hij samen met een oud-collega het bloembollenplan voor de Vlinderhof gemaakt. De heer Van Horssen heeft een eigen tuinontwerpbureau in Gorinchem.

Zijn lezing gaat over het gebruik van vaste planten in combinatie met siergrasssen. Dit is een dynamische plantstijl die ook wel de ‘Dutch Wave’ wordt genoemd. 

Aan de hand van vele mooie beelden laat Hans zien hoe bijzonder mooi en levendig deze stijl kan zijn gedurende alle seizoenen!

Na de pauze krijgt u d.m.v. korte video’s een kijkje achter de schermen van De Vlinderhof. Daarbij wordt ook het plan met de bloembollen toegelicht.

Voor een kijkje vooraf zie de website: www.vlinderhof.com

Overigens staat er in het Groei&Bloei-nummer van september een heel leuk artikel over een tuinontwerp: “De boomgaard bloeit”, ontworpen door Hans van Horssen (blz. 20/23)

Niet-leden hebben deze keer gratis entree, breng dus vooral een introducé(e) mee.

Woensdag 14 september in het Gerardushuis, Parkstraat 2, 5752 AP Deurne. We beginnen om 20.00 uur

Lezing 12 oktober, Reinier van den Berg ‘Weer in de war’

We zijn heel blij dat we de heer Reinier van den Berg, de bekende weerman van RTL, bereid hebben gevonden om naar Deurne te komen om voor onze leden zijn lezing ‘Weer in de war’ te houden. Hij vertelt over het weer en de effecten van de klimaatverandering.

Er is tegenwoordig van alles aan de hand met het weer: buitensporig noodweer in juni, geen bijzonder mooie zomer, maar dan opeens een schitterend najaar.

Zijn dit incidenten of verandert het weer echt? Is het nu echt merkbaar? Klimaat op z’n kop? Het lijkt er wel op; sterker nog: het is zo. Wereldwijd zien we de opwarming duidelijker vormen aannemen. Met de opwarming wordt het ook steeds extremer. Wat kunnen we verwachten in de toekomst of valt daar weinig zinnigs over te zeggen? Het belooft een erg interessante lezing te worden.

Woensdag 12 oktober in het Gerardushuis, Parkstraat 2, 5752 AP Deurne. We beginnen om 20.00 uur.

9 november, lezing ‘Beroemde tuinen van Schotland’ door Gerrit Eijkelenboom

Op het jaarprogramma stond een lezing over bijzondere planten uit Patagonië.

De heer Gerrit Eijkelenboom heeft ons later geadviseerd om het onderwerp te veranderen. Hij is na een bezoek aan Schotland erg enthousiast over Schotse tuinen

Voor de pauze vertelt hij over beroemde tuinen van Schotland.

De Schotten hebben een bijzonder klimaat. Wij denken dat het daar altijd onaangenaam is, maar de winters zijn zachter dan bij ons. De zomers daarentegen zijn koel en regenachtig. Een zeer geschikt klimaat om de meest mooie tuinen te creëren. Hij neemt ons mee naar een fantastisch en onverwacht vakantieland, dichtbij huis met een overweldigende natuur.

De heer Eijkelenboom is volledig in de ban geraakt van de planten die daar zo veel gemakkelijker groeien dan bij ons, nl. Meconopsis, Arisaema en Primula japonica (Etageprimula). Na de pauze vertelt hij hoe deze moeilijke planten toch zelf te kweken zijn.

Woensdag 9 november in het Gerardushuis, Parkstraat 2, 5752 AP Deurne. We beginnen om 20.00 uur.

meer

Laat je inspireren door een lezing.

‘Een tuin die af is, is dood.’ Een uitspraak van de Engelse schrijver H.E. Bates die toch wel erg veel waarheid bevat. Een tuin is altijd in beweging. Oude planten er uit, nieuwe er in, een andere indeling. Bij de lezingen die we organiseren kun je volop inspiratie opdoen om jouw tuin levend te houden. Maar ook als je niet van plan bent om je tuin aan te passen, is een lezing vaak interessant en zeker altijd gezellig. Je bent van harte welkom!

12
Nov
Vergane glorie - Blik op de tuin 875
11
Nov
hoe krijg ik bijzondere vogels in de tuin