Activiteiten & Actueel

Bezoektips

Genieten van je eigen tuin is natuurlijk heerlijk, maar het is ook leuk om af en toe ergens ideeën op te doen. Op deze pagina een (willekeurige) verzameling tips met open tuinen, beurzen en plantenmarkten.

Zelf speuren

Al speurend naar interessante bezoektips kwamen we de sites

U kunt hier zelf struinen naar mooie tuinen.

Al in 1461 wordt melding gemaakt van een tuin bij Huys Bergh en daarmee is het de oudste gedocumenteerde tuin van Nederland die in opzet nog bewaard is gebleven. Na een traject van herinrichting en onderzoek is in 2017 de nieuwe kasteeltuin van Kasteel Huis Bergh geopend. Het ontwerp is gebaseerd op een kaart uit 1727. Tevens is er een tentoonstelling gewijd aan de rijke geschiedenis van de tuin met zijn fonteinen, beelden bloemen- en moestuin.

Kasteel Huis Bergh, Hof van Bergh 8, ’s Heerenberg, www.huisbergh.nl

Voor de openingstijden kunt u het beste kijken op de actuele site van het huis. de bezoektijden wisselen.

De entree bedraagt 13,50 euro. (museumkaart gratis)

Een uniek en verborgen juweeltje aan de rand van Valkenswaard. Dat is het theehuis, een gemeentelijk monument, gebouwd eind 1800, en de daarbij behorende parktuin. De tuin is zo bijzonder omdat het in de basis een stinzentuin is. Onder de al aanwezige monumentale bomen zijn circa 25.000 bolletjes en knolletjes van bijzondere stinzenplanten, waaronder botanische tulpen, de grond in gestoken. Dit werd nog aangevuld met een zeer grote hoeveelheid, circa 6.000, vaste planten. Daardoor biedt de tuin, jaarrond een bloei-moment.

Het theehuis en de bijbehorende tuin geeft een mooi beeld van de vrijetijdsbesteding van de vermogende Valkenswaardse industriëlen van de 19e eeuw. 

Tot en met oktober kunnen dan elk eerste weekend het theehuis en de parktuin worden bezocht. 

Locatie: Molenstraat 210 5554 TT Valkenswaard.

Het is niet bekend of de tuin gratis toegankelijk is. 

Meer informatie vindt u op www.theehuisvanmevrouwvanbest.nl

In het vroege voorjaar van 2005 ontstond bij een aantal enthousiaste "tuindames" zomaar aan de keukentafel het idee om een tuinenroute op te starten. 

Daardoor zijn er nu in totaal 8 bijzondere privétuinen geopend voor iedereen die wil genieten van groen en bloemen. De tuinen liggen in Midden Brabant en u kunt heerlijk fietsen van tuin naar tuin.

De komende open dagen in 2018 zijn op: 

21 mei 2018 (2e Pinksterdag)   Voorjaarsdag 

30 juni & 1 juli 2018    Zomerweekend 

18 & 19 augustus 2018     Nazomerweekend

Buiten de open dagen kunt u met een groep de tuinen op afspraak bezoeken

In de tuinen wordt een vergoeding van € 2,50 gevraagd, maar daar staat een gratis consumptie tegenover.

Niet alle tuinen zijn op alle open dagen geopend. Kijk bij www.tuinenmiddenbrabant.nl voor de juiste informatie over de openingstijden en dagen.

Tussen Kleef en Kalkar, net over de grens is Garten Imig-Gerold.

Zelf noemen de eigenaressen het de moeder-dochter-tuin!  

De tuin is een cottage tuin in het midden van een agrarische landgoed. In de loop van meer dan 40 jaar is de tuin uitgegroeid tot meer dan 3.000 vierkante meter in omvang met borders, struiken en ook een grote moestuin. De tuin wordt bijgehouden door moeder en dochter. Bijzonder in de tuin zijn de historische en Engelse rozen, op dit moment meer dan 100 verschillende soorten.

Een tuin die in alle jaargetijden prachtig is en (omdat het maar net over de grens is) de moeite om vaker te bezoeken.

Garten Imig-Gerold, Dr. Frankenstrasse 9, Bedburg-Hau.

Geopend op zondag 22 april, 13 mei, 10 juni , 23 september en 30 september(tussen 11.00 – 17.00 uur)

€ 3,- entree (vanaf 12 jaar).

Zo,n 15 km vanaf Maastricht ligt even buiten het dorp ’s Gravenvoeren (BE), midden in een beschermd natuurgebied de vrijliggende ruim 3 eeuwen oude prachtig gerestaureerde dubbele caré-boerderij “Schopsheim”. (Betekenis: Schapenhuis uit de tijd van Napoleon)

Gedurende 19 jaar zijn hier mooie zeer verschillende borders aangelegd, deels door de ontwerpers van de Heerenhof. Na  goedkeuring door de Nederlandse Tuinenstichting en de Open Tuinen België zijn ze opengesteld voor bezoekers. Er zijn 6 verschillende terrassen en een grote woonkeuken waar u een tijdlang kunt vertoeven onder het genot van een kopje koffie, stukje vlaai of een drankje.

Vanaf 19 mei t/m eind juli zijn er elk weekend Open Tuindagen van 10u tot 17u. (Voor andere dagen even op de website kijken)

Entree is € 5,-- p.p  (4 tot 12 jaar € 2,50). Entree is incl. koffie/thee. 

Hieronder vindt u de link naar de route vanuit Maastricht.

Tuin- en plantendagen kasteel Hex

Midden in het glooiende landschap van zuidelijk Haspengouw, 25 km onder Hasselt, ligt kasteel Hex. Het is omgeven door een weelde van tuinen en park, landerijen, boomgaarden en bossen. Hex dateert van het einde van de 18de eeuw en heeft doorheen de tijd zijn sfeer, zijn eigen tradities en zijn unieke karakter weten te bewaren.

De tuinen van kasteel Hex zijn te bezichtigen tijdens de tuin- en plantendagen op vrijdag 8, zaterdag 9 en zondag 10 juni 2018 - en op zaterdag 8 en zondag 9 september. Openingstijden van 10 - 18 uur.

De toegangsprijs is € 10 per persoon – te betalen aan de kassa. (Korting van € 2,- op vertoon van lidkaart Groei & Bloei)

Hier vindt u alle verdere informatie die van nut zal zijn als u de tuindagen wilt bezoeken.

Het Singer museum, Laren (NH), dubbel de moeite waard

Een heel bijzondere tuin creëerde Piet Oudolf (1944), de ‘Rembrandt van de tuinen', met zijn nieuwe Singer beeldentuin. Het werd een museumzaal in de open lucht. De Nederlandse tuin- en landschapsontwerper is binnen zijn vakgebied een internationale grootheid, die diverse belangrijke prijzen heeft gewonnen. Bij het grote publiek is hij vooral bekend vanwege de Gardens of Remembrance in New York. De daar aangelegde tuinen herinneren aan de slachtoffers van de aanslagen op 11 september 2001. 

  

In een groot deel van het museum is tegelijkertijd de tentoonstelling Geschilderde tuinen te zien. Tijdens de periode 1880 – 1940 richtten de modernisten uit binnen- en buitenland zich veelvuldig op het verbeelden van de tuin. Kunstenaars als Gestel, Liebermann, Monet, Nolde, Van Gogh, De Smet, Toorop en Willink nemen ons mee in hun veelkleurig paradijs. 

Het museum is geopend t/m zondag 26 augustus 2018, elke dag (m.u.v maandag) van 11-17 uur.

Toegangsprijs is € 15,- (Met museumkaart € 3,-)

 

Singer Laren  (meer informatie)

Oude Drift 1, 1251 BS Laren (NH) 

Nederland 

Bloem & Tuin is ontstaan in 1994, met als doel om jaarlijks het mooiste op het gebied van bloemen, planten en tuinen samen te brengen in één bruisend evenement. Sindsdien worden tuinliefhebbers ieder jaar verrast en geïnspireerd door alles in en om het buitenleven. Zo werd in een eerdere editie het mobiel tuinieren geïntroduceerd en werd getoond hoe u van uw tuin een ultieme rustplek maakt.  De laatste 20 jaar vormen de prachtige bossen van Landgoed Gulbergen het decor van Bloem & Tuin. Met ruim 45.000 bezoekers uit binnen- en buitenland en meer dan 120 standhouders is het evenement bovendien uitgegroeid tot het grootste en kleurrijkste buitenevent van de Benelux!

Bloem en Tuin

Schoutse Vennen 15

5674 TK Nuenen

Toegangsprijs € 12,- (+ € 6,- parkeren)

Er zijn diverse arrangementen beschikbaar en er zijn nogal wat verkeersaanwijzingen. Het best kijkt u dus op de site van bloem en tuin.

meer

Bezoek eens een open tuin of een beurs

Een tuin moet altijd een beetje in beweging blijven. Nieuwe planten, misschien een keer een nieuwe border of net dat ornament wat perfect in je tuin past. Ga er op uit en laat je inspireren.

20
Jul
Volkstuin: verrassingen
15
Jul
Volkstuin: het gewas bij de buren…….