Activiteiten & Actueel

Bezoektips

Genieten van je eigen tuin is natuurlijk heerlijk, maar het is ook leuk om af en toe ergens ideeën op te doen. Op deze pagina een (willekeurige) verzameling tips met open tuinen, beurzen en plantenmarkten.

Zelf speuren

Al speurend naar interessante bezoektips kwamen we de sites

U kunt hier zelf struinen naar mooie tuinen.

De oudste tuin van Nederland bij Kasteel Huis Bergh

Al in 1461 wordt melding gemaakt van een tuin bij Huys Bergh en daarmee is het de oudste gedocumenteerde tuin van Nederland die in opzet nog bewaard is gebleven. Na een traject van herinrichting en onderzoek is in 2017 de nieuwe kasteeltuin van Kasteel Huis Bergh geopend. Het ontwerp is gebaseerd op een kaart uit 1727. Tevens is er een tentoonstelling gewijd aan de rijke geschiedenis van de tuin met zijn fonteinen, beelden bloemen- en moestuin.

Kasteel Huis Bergh, Hof van Bergh 8, ’s Heerenberg, www.huisbergh.nl

Voor de openingstijden kunt u het beste kijken op de actuele site van het huis. de bezoektijden wisselen.

De entree bedraagt 13,50 euro. (museumkaart gratis)

Een uniek en verborgen juweeltje aan de rand van Valkenswaard. Dat is het theehuis, een gemeentelijk monument, gebouwd eind 1800, en de daarbij behorende parktuin. De tuin is zo bijzonder omdat het in de basis een stinzentuin is. Onder de al aanwezige monumentale bomen zijn circa 25.000 bolletjes en knolletjes van bijzondere stinzenplanten, waaronder botanische tulpen, de grond in gestoken. Dit werd nog aangevuld met een zeer grote hoeveelheid, circa 6.000, vaste planten. Daardoor biedt de tuin, jaarrond een bloei-moment.

Het theehuis en de bijbehorende tuin geeft een mooi beeld van de vrijetijdsbesteding van de vermogende Valkenswaardse industriëlen van de 19e eeuw. 

Tot en met oktober kunnen dan elk eerste weekend het theehuis en de parktuin worden bezocht. 

Locatie: Molenstraat 210 5554 TT Valkenswaard.

Het is niet bekend of de tuin gratis toegankelijk is. 

Meer informatie vindt u op www.theehuisvanmevrouwvanbest.nl

Tussen Kleef en Kalkar, net over de grens is Garten Imig-Gerold.

Zelf noemen de eigenaressen het de moeder-dochter-tuin!  

De tuin is een cottage tuin in het midden van een agrarische landgoed. In de loop van meer dan 40 jaar is de tuin uitgegroeid tot meer dan 3.000 vierkante meter in omvang met borders, struiken en ook een grote moestuin. De tuin wordt bijgehouden door moeder en dochter. Bijzonder in de tuin zijn de historische en Engelse rozen, op dit moment meer dan 100 verschillende soorten.

Een tuin die in alle jaargetijden prachtig is en (omdat het maar net over de grens is) de moeite om vaker te bezoeken.

Garten Imig-Gerold, Dr. Frankenstrasse 9, Bedburg-Hau.

Geopend op zondag 22 april, 13 mei, 10 juni , 23 september en 30 september(tussen 11.00 – 17.00 uur)

€ 3,- entree (vanaf 12 jaar).

Zo,n 15 km vanaf Maastricht ligt even buiten het dorp ’s Gravenvoeren (BE), midden in een beschermd natuurgebied de vrijliggende ruim 3 eeuwen oude prachtig gerestaureerde dubbele caré-boerderij “Schopsheim”. (Betekenis: Schapenhuis uit de tijd van Napoleon)

Gedurende 19 jaar zijn hier mooie zeer verschillende borders aangelegd, deels door de ontwerpers van de Heerenhof. Na  goedkeuring door de Nederlandse Tuinenstichting en de Open Tuinen België zijn ze opengesteld voor bezoekers. Er zijn 6 verschillende terrassen en een grote woonkeuken waar u een tijdlang kunt vertoeven onder het genot van een kopje koffie, stukje vlaai of een drankje.

In de weekenden van 11/12, 25/26 augustus en 8/9, 22/23 september kunt u nog terecht op Open Tuindagen van 10u tot 17u. 

Entree is € 5,-- p.p  (4 tot 12 jaar € 2,50). Entree is incl. koffie/thee. 

Hieronder vindt u de link naar de route vanuit Maastricht.

Tuin- en plantendagen kasteel Hex

Midden in het glooiende landschap van zuidelijk Haspengouw, 25 km onder Hasselt, ligt kasteel Hex. Het is omgeven door een weelde van tuinen en park, landerijen, boomgaarden en bossen. Hex dateert van het einde van de 18de eeuw en heeft doorheen de tijd zijn sfeer, zijn eigen tradities en zijn unieke karakter weten te bewaren.

De tuinen van kasteel Hex zijn te bezichtigen tijdens de tuin- en plantendagen op vrijdag 8, zaterdag 9 en zondag 10 juni 2018 - en op zaterdag 8 en zondag 9 september. Openingstijden van 10 - 18 uur.

De toegangsprijs is € 10 per persoon – te betalen aan de kassa. (Korting van € 2,- op vertoon van lidkaart Groei & Bloei)

Hier vindt u alle verdere informatie die van nut zal zijn als u de tuindagen wilt bezoeken.

Van 6 - 30 september organiseert Paleis Het Loo weer de September Tuindagen, waarin de paleistuinen elke donderdag en vrijdag het toneel zijn voor uiteenlopende tuinactiviteiten met iedere dag een aantrekkelijk programma. In het weekend van 29 en 30 is de officiële sluiting van het buitenseizoen; een extra feestelijk weekend dus!

De entreeprijs voor volwassenen is € 7,-.

Maandag zijn de tuinen gesloten; de overige dagen zijn de tuinen geopend van 10.00 tot 17.00 uur.

Met de auto vindt u het paleis  het snelst als u uw navigatie instelt op Amersfoortseweg 1 Apeldoorn. Met OV de informatie op het station volgen.

Kijkt u even op de site van Paleis het Loo voor de detail-informatie?

meer

Bezoek eens een open tuin of een beurs

Een tuin moet altijd een beetje in beweging blijven. Nieuwe planten, misschien een keer een nieuwe border of net dat ornament wat perfect in je tuin past. Ga er op uit en laat je inspireren.

19
Sep
herinrichting tuin achter
14
Sep
Hill Station Cameron - Blik op de Tuin no. 867