Activiteiten & Actueel

Bezoektips

Genieten van je eigen tuin is natuurlijk heerlijk, maar het is ook leuk om af en toe ergens ideeën op te doen. Op deze pagina een (willekeurige) verzameling tips met open tuinen, beurzen en plantenmarkten.

Zelf speuren

Al speurend naar interessante bezoektips kwamen we de sites

U kunt hier zelf struinen naar mooie tuinen.

Al in 1461 wordt melding gemaakt van een tuin bij Huys Bergh en daarmee is het de oudste gedocumenteerde tuin van Nederland die in opzet nog bewaard is gebleven. Na een traject van herinrichting en onderzoek is in 2017 de nieuwe kasteeltuin van Kasteel Huis Bergh geopend. Het ontwerp is gebaseerd op een kaart uit 1727. Tevens is er een tentoonstelling gewijd aan de rijke geschiedenis van de tuin met zijn fonteinen, beelden bloemen- en moestuin.

Kasteel Huis Bergh, Hof van Bergh 8, ’s Heerenberg, www.huisbergh.nl

Voor de openingstijden kunt u het beste kijken op de actuele site van het huis. de bezoektijden wisselen.

De entree bedraagt 13,50 euro. (museumkaart gratis)

In stadswandelpark de Warande is het altijd al goed toeven, maar op zondag 10 juni is het extra leuk om er heen te gaan. Dan vindt hier tussen 12.00 en 17.00 uur de jaarlijkse ‘Natuurmarkt Helmond’ plaats. In bijna 50 kramen geven organisaties voorlichting en demonstraties op het gebied van natuur, milieu en duurzaamheid, gericht op het hele gezin! Deze markt, met ieder jaar vertrouwde en nieuwe deelnemers, biedt de nodige doe-activiteiten en interactie met het publiek, zodat je je geen moment hoeft te vervelen.

De toegang is gratis. De Natuurmarkt Helmond wordt gehouden in en rondom deBijenhal in stadswandelpark De Warande (Kluis 1, 5707 GP Helmond).Op de website www.imkersvereniginghelmond.nl/natuurmarkt vindt u een nadere omschrijving van de activiteiten.

Een uniek en verborgen juweeltje aan de rand van Valkenswaard. Dat is het theehuis, een gemeentelijk monument, gebouwd eind 1800, en de daarbij behorende parktuin. De tuin is zo bijzonder omdat het in de basis een stinzentuin is. Onder de al aanwezige monumentale bomen zijn circa 25.000 bolletjes en knolletjes van bijzondere stinzenplanten, waaronder botanische tulpen, de grond in gestoken. Dit werd nog aangevuld met een zeer grote hoeveelheid, circa 6.000, vaste planten. Daardoor biedt de tuin, jaarrond een bloei-moment.

Het theehuis en de bijbehorende tuin geeft een mooi beeld van de vrijetijdsbesteding van de vermogende Valkenswaardse industriëlen van de 19e eeuw. 

Op 10 juni 2017, om 15.00 uur, verricht de burgemeester van Valkenswaard de officiële opening.

Tot en met oktober kunnen dan elk eerste weekend het theehuis en de parktuin worden bezocht. 

Locatie: Molenstraat 210 5554 TT Valkenswaard.

Het is niet bekend of de tuin gratis toegankelijk is. 

Meer informatie vindt u op www.theehuisvanmevrouwvanbest.nl

In het vroege voorjaar van 2005 ontstond bij een aantal enthousiaste "tuindames" zomaar aan de keukentafel het idee om een tuinenroute op te starten. 

Daardoor zijn er nu in totaal 8 bijzondere privétuinen geopend voor iedereen die wil genieten van groen en bloemen. De tuinen liggen in Midden Brabant en u kunt heerlijk fietsen van tuin naar tuin.

De komende open dagen in 2018 zijn op: 

21 mei 2018 (2e Pinksterdag)   Voorjaarsdag 

30 juni & 1 juli 2018    Zomerweekend 

18 & 19 augustus 2018     Nazomerweekend

Buiten de open dagen kunt u met een groep de tuinen op afspraak bezoeken

In de tuinen wordt een vergoeding van € 2,50 gevraagd, maar daar staat een gratis consumptie tegenover.

Niet alle tuinen zijn op alle open dagen geopend. Kijk bij www.tuinenmiddenbrabant.nl voor de juiste informatie over de openingstijden en dagen.

Tussen Kleef en Kalkar, net over de grens is Garten Imig-Gerold.

Zelf noemen de eigenaressen het de moeder-dochter-tuin!  

De tuin is een cottage tuin in het midden van een agrarische landgoed. In de loop van meer dan 40 jaar is de tuin uitgegroeid tot meer dan 3.000 vierkante meter in omvang met borders, struiken en ook een grote moestuin. De tuin wordt bijgehouden door moeder en dochter. Bijzonder in de tuin zijn de historische en Engelse rozen, op dit moment meer dan 100 verschillende soorten.

Een tuin die in alle jaargetijden prachtig is en (omdat het maar net over de grens is) de moeite om vaker te bezoeken.

Garten Imig-Gerold, Dr. Frankenstrasse 9, Bedburg-Hau.

Geopend op zondag 22 april, 13 mei, 10 juni , 23 september en 30 september(tussen 11.00 – 17.00 uur)

€ 3,- entree (vanaf 12 jaar).

Zo,n 15 km vanaf Maastricht ligt even buiten het dorp ’s Gravenvoeren (BE), midden in een beschermd natuurgebied de vrijliggende ruim 3 eeuwen oude prachtig gerestaureerde dubbele caré-boerderij “Schopsheim”. (Betekenis: Schapenhuis uit de tijd van Napoleon)

Gedurende 19 jaar zijn hier mooie zeer verschillende borders aangelegd, deels door de ontwerpers van de Heerenhof. Na  goedkeuring door de Nederlandse Tuinenstichting en de Open Tuinen België zijn ze opengesteld voor bezoekers. Er zijn 6 verschillende terrassen en een grote woonkeuken waar u een tijdlang kunt vertoeven onder het genot van een kopje koffie, stukje vlaai of een drankje.

Vanaf 19 mei t/m eind juli zijn er elk weekend Open Tuindagen van 10u tot 17u. (Voor andere dagen even op de website kijken)

Entree is € 5,-- p.p  (4 tot 12 jaar € 2,50). Entree is incl. koffie/thee. 

Hieronder vindt u de link naar de route vanuit Maastricht.

Tuin- en plantendagen kasteel Hex

Midden in het glooiende landschap van zuidelijk Haspengouw, 25 km onder Hasselt, ligt kasteel Hex. Het is omgeven door een weelde van tuinen en park, landerijen, boomgaarden en bossen. Hex dateert van het einde van de 18de eeuw en heeft doorheen de tijd zijn sfeer, zijn eigen tradities en zijn unieke karakter weten te bewaren.

De tuinen van kasteel Hex zijn te bezichtigen tijdens de tuin- en plantendagen op vrijdag 8, zaterdag 9 en zondag 10 juni 2018 - en op zaterdag 8 en zondag 9 september. Openingstijden van 10 - 18 uur.

De toegangsprijs is € 10 per persoon – te betalen aan de kassa. (Korting van € 2,- op vertoon van lidkaart Groei & Bloei)

Hier vindt u alle verdere informatie die van nut zal zijn als u de tuindagen wilt bezoeken.

meer

Bezoek eens een open tuin of een beurs

Een tuin moet altijd een beetje in beweging blijven. Nieuwe planten, misschien een keer een nieuwe border of net dat ornament wat perfect in je tuin past. Ga er op uit en laat je inspireren.

21
May
Alles is weer fris en groen
21
May
Blij van vrolijke akeleien