Activiteiten & Actueel

Na-lezing, handige tips en informatie van de lezingen van 2014 op een rij.

Ongetwijfeld herken je het wel. Tijdens een lezing wordt een website genoemd en je neemt je voor om die thuis na te kijken. Of na een tijdje denkt je: “Hoe zat dat ook weer met die lezing laatst?”. Meestal kun je het dan niet meer in je geheugen terugvinden, we hebben ook zoveel aan ons hoofd. Daarom op deze pagina de informatie over de lezingen op een rij. Overzichtelijk bij elkaar.

8 januari 2014

Lezing van mevrouw Lieve Adriaensens, ‘Eenjarige bloemen en zaaitips’

Als je het allemaal nog eens na wilt lezen, zie dan www.silene.be

Zaden kunnen via de site besteld worden, planten kunnen alleen afgehaald worden

12 februari 2014

Lezing van de heer Anton ten Have, Chenonceau, - ‘het kasteel van de zes dames‘

Als je meer wilt lezen over Chenonceau, dan kan dat op een pagina van Wikipedia.

12 maart 2014

Een heel bijzondere lezing ‘Planten zijn technologisch uitdagend’ verzorgd door Dr. W.N.J. Ursem, wetenschappelijk directeur van de Botanische Tuin van de Faculteit Technische Natuurwetenschappen TU Delft.

Op de site van het dagblad Trouw staat een mooi artikel over de manier waarop planten technologisch uitdagend zijn.

De lezing van de heer Ursem was gelijk aan de Van Leeuwenhoeklezing die hij in 2013 voor het Studium Generale aan de TU in Delft gaf. En deze lezing kun je via internet helemaal nakijken en naluisteren door te klikken op de afbeelding of via deze link.

Een tip: in het scherm van de lezing zie je rechts bovenin (in de zwarte balk) twee pijltjes staan (als je met de muis er op gaat staan zie je: Swap Media Element). Als je daarop klikt wisselen de twee schermpjes van de lezing. Probeer maar eens.

9 april 2014

Lezing over Agapanthussen door de heer Piet Zonneveld

De heer Zonneveld, ook bekend als Piet Panthus, heeft een Agapanthuskweekbedrijf in Hillegom en is een autoriteit op dit gebied. 

In zijn lezing heeft hij verschillende fabels over Agapanthussen ontzenuwd en heeft hij de talrijke bezoekers kennis laten maken met de verschillende types, de bloeitijden, het overwinteren en vermeerderen (scheuren/delen). 

Uit het grote assortiment dat jij kweekt, had hij een vijftal toppers meegebracht ter verkoop. Daar werd zeer enthousiast gebruik van gemaakt.

Alle tips zijn na te lezen op zijn informatieve website 

14 mei 2014

Lezing over Orchideeën, door Jan van der Linden

De heer Jan van der Linden gaf een lezing over de verzorging van orchideeën. Daarbij kwam een aantal aspecten aan de orde: de beste standplaats, het watergeven, de verzorging als de orchidee is uitgebloeid. Daarnaast liet hij veel beelden zien van de bijzondere orchideeën die hij in zijn eigen kas heeft.

Uit zijn assortiment bracht hij orchideeën mee voor de verkoop. Op zijn website: www.orchideeenvdlinden.nl vind je alle gegevens als je de informatie nog eens een keer na wilt lezen; ook is daarop een grote variëteit te bewonderen.

10 september 2014

Lezing ‘Bijzondere flora van de verschillende continenten van de wereld’ door Marijn van den Brink

Marijn van den Brink is een fervent fotograaf en reist de hele wereld af op zoek naar bijzondere landschappen, flora en fauna. 

In zijn bijzonder boeiende lezing nam hij ons mee op een reis kriskras over de wereld, waarbij hij moeiteloos van de Himalaya naar Afrika, Iran of Zuid-Amerika sprong. Een overweldigende serie afbeeldingen van de meest fantastische planten en bloemen (de meeste volkomen onbekend bij bijna alle bezoekers) passeerde de revue.

Na de pauze volgde een (soms hilarisch) verhaal over zijn eigen rots- en gebergtetuin, vanaf de eerste schetsen, via de constructie tot het uiteindelijk resultaat. Geen moeite was te veel om speciale biotopen te scheppen. Rotswanden maakte hij zelf van turfbeton en voor de rotstuin liet hij gewoon 3 vrachtwagens rotsblokken uit de Ardennen komen.

Heel veel van zijn foto’s staan op zijn website http://photos.v-d-brink.eu. De moeite van het bekijken zeker waard.

8 oktober 2014

Lezing ‘Moderne borders, een drie dimensionale diaserie’. Door Piet Boersma

Een lezing met een speciale 3-D ervaring! Dankzij een speciale techniek (van foto’s maken én van projecteren) was het net alsof je zelf door de tuinen loopt. De dia’s worden met 2 camera’s tegelijk gemaakt, dit is te vergelijken met onze ogen: alleen door met twee ogen te kijken ervaren wij diepte in onze waarneming.

Omdat beide dia’s op één scherm geprojecteerd werden, hadden de toeschouwers een polariserende bril nodig, dit om het linker en het rechterbeeld uit elkaar te houden.

De lezing nam ons mee naar een aantal Nederlandse tuinen, die aantrekkelijk zijn door hun moderne aanleg.

12 november 2014

Lezing ‘ Het vermeerderen van vaste planten en sierheesters’, door José de Buck

Een bijzonder interessante lezing (meer een soort praktijkles) waarbij José de Buck aan de hand van plantmateriaal (een hele tafel vol!) duidelijk maakte hoe je vaste planten en sierheesters kunt vermeerderen.

Hij is een autoriteit op plantengebied en ook voorzitter van de Vlaamse Vastenplantenvereniging (vergelijkbaar met het Nederlandse Groei en Bloei) en een vooraanstaand lid van de Landelijke Gilden. Thuis heeft hij nog een voorbeeldtuin met oude en vergeten groenten en diverse plantencollecties waaronder Phloxen, Echinacea’s, Heuchera’s en Sedums.

Zijn voornaamste stelregels zijn:

  • Kijk goed wat de habitat van de plant is: planten die droog moeten staan, moet je ook vrij droog stekken; planten die in zure grond moeten staan, moet je ook in een zuur medium stekken; etc.
  • probeer veel uit: zaai bijvoorbeeld in verschillende jaargetijden en kijk (en noteer!) wat het beste resultaat geeft

Natuurlijk kunnen we niet alles onthouden wat hij verteld heeft. Gelukkig is op internet (niet op zijn site, hij heeft er jammer genoeg geen, veel te druk) veel te vinden.

Een paar sites waar je meer vindt over vermeerderen (maar er is veel meer):

meer

Het geheugensteuntje van Groei&Bloei

Handig alle lezingen van een heel jaar bij elkaar met daarbij links naar sites waar je meer info kunt vinden. Voor als je nog een iets na wilt kijken. 

15
Jan
Vergeten smaakmakers en paradijskorrels (Blik op de Tuin - 884)
10
Jan
VAN VERVAL TOT HOTEL