Nieuwsbrief mei 2019 met groennieuws over de vereniging

8 mei, Lezing ‘De levende tuin’ Egbert Roozen

Voor de ledenavond op woensdag 8 mei 2019 hebben we de heer Egbert Roozen uitgenodigd, (directeur van Branchevereniging voor hoveniers en groenvoorzieners VHG).

Groen is steeds duidelijker in beeld als oplossing bij allerlei maatschappelijke uitdagingen waar we nu voor staan. Het klimaat verandert, de biodiversiteit staat onder druk en de zorgkosten rijzen de pan uit. Als we niets doen, neemt de kwaliteit van onze leefomgeving verder af en worden we steeds vaker met een vorm van financiële, economische, ecologische of sociale schade geconfronteerd. Steeds vaker zien we gelukkig dat de groene sector, gesteund door wetenschappelijk onderzoek, werkt voor bijvoorbeeld wateropvang op piekmomenten, het tegengaan van hittestress en het afvangen van fijnstof.
Er worden nieuwe concepten ontwikkeld voor onder andere groene tuinen, groene schoolpleinen en groen in het ziekenhuis. Daarnaast is er steeds meer aandacht voor de rol van de groene sector in de circulaire economie.
Op onder meer deze punten zal Egbert Roozen tijdens zijn lezing ingaan.

Herinnering, nog tot 30 april Rabobank Clubkasactie

Ook dit jaar houdt de Rabobank Peelland Zuid weer zijn Clubkasactie. De stemperiode is van 4 tot 30 april. Net als vorig jaar mogen de leden van de Rabobank weer vijf stemmen uitbrengen, maar wel op vijf verschillende verenigingen die zij een warm hart toedragen. Daarom zijn wij, net als vorig jaar, een lijstverbinding aangegaan met enkele groenverenigingen waarmee wij al samenwerken, zodat we elkaar ondersteunen. Vanzelfsprekend willen we alle leden die lid zijn van de Rabobank van harte uitnodigen om (als je het nog niet gedaan hebt) een stem op Groei&Bloei Deurne/Venray uit te brengen. Bij vragen of problemen met het stemmen, kun je contact opnemen met onze penningmeester, Jeanet van Hylckama Vlieg, 0493-380840, jvanhylckamavlieg(at)kpnmail.nl. Zij helpt je graag.

Daarnaast bevelen wij onderstaande groenverenigingen van harte aan. Ossenbeemd, Bijenhoudersvereniging St. Ambrosius Peelland, Natuur Hobbypark Deurne.

11 mei Groei&Bloei Plantenmarkt-Tuinmarkt

Zoals we al eerder melden vindt op zaterdag 11 mei van 10.00 tot 16.00 uur de jaarlijkse Plantenmarkt-Tuinmarkt in het centrum van Deurne plaats. Kom in ieder geval ook een kijkje nemen bij onze Groei&Bloei kraam waar ieder uur een bloemstuk verloot wordt. (Voor de bezetting van deze kraam zijn we nog opzoek naar vrijwilligers, je kunt je opgeven bij Anja Houben 0653710836)
Verder is er natuurlijk weer een uitgebreid en gevarieerd aanbod op het gebied van bloemen en planten.

Herinnering 15 mei Excursie Gardenista

Er zijn nog plaatsen vrij in de bus, voor de excursie op 15 mei naar Gardenista het landgoed van Kasteel Ophemert. Beslis snel en maak in ieder geval voor 1 mei je betaling over. Het is een ledenprijs/reis. Je moet je lidmaatschapskaart meenemen.
We vertrekken om 9 uur vanaf Haageind en verzamelen om half 4 weer voor de terugreis; we zijn dan om 17.00 uur weer thuis. De kosten bedragen € 29,50. Dit is inclusief busvervoer, entreebewijs en koffie met gebak. Betalen is opgeven. Maak het bedrag over op Rabobank IBAN NL88 RABO 0104.1456.25 K.M.T.P. afd. Deurne onder vermelding van 15 mei 2019 en je adresgegevens.

25 mei 2019 bezoek kwekerij Muijderman

Veel tuinliefhebbers hebben ieder jaar weer zin in andere en nieuwe planten. Daarom gaan we op zaterdagochtend 25 mei naar kwekerij Muijderman in Veldhoven op zoek naar iets moois.

De kwekerij is in 1963 gestart in Zeelst en is inmiddels op een nieuwe locatie uitgegroeid tot een kwekerij met een breed assortiment tuinplanten, die veelal zelf worden opgekweekt. Je vindt de kwekerij aan de Volmolenweg 9, 5504 PT Veldhoven. Kijk alvast even op de website www.kwekerijmuijderman.nl
We vertrekken om 10.00 uur vanaf het parkeerterrein bij de Ossenbeemd aan het Haageind. Geef aan Hettie van Beek (liefst per mail) hettievanbeek(at)gmail.com, 0493 313352, door dat je meegaat en ook of je eigen vervoer hebt en of je medepassagiers kunt meenemen. We verwacht dat we rond 14.00 uur weer in Deurne zijn.

1 juni Eendaagse tuinreis - Tientjesreis

Dit jaar gaat de eendaagse tuinreis naar Brummen en omgeving op de Veluwe.
We hebben gekozen uit het Brummens tuinarrangement wat bestaat uit 3 prachtige tuinen, zeer verschillend en opgenomen in de gids van de Nederlandse Tuinenstichting.
We bezoeken de volgende tuinen:
De Brummense Overtuin, een parkachtige tuin van 5000 m2
De Johannahof, een tuin van plantenliefhebbers met kleurige borders waar vaste planten weelderig bloeien en groeien.
Tuin aan het Leusveld, een romantische tuin omgeven door natuurgebied.
Omdat de tuinen zo dicht bij elkaar liggen brengen we aan het eind van de dag nog een bezoek aan Rozenkwekerij De Wilde in Zutphen.
In 1 van de tuinen maken we gebruik van de aangeboden lunch.

De reis wordt aangeboden voor 30 euro (3 tientjes) all-in, busreis, entree tuinen, koffie en thee en lunch.
We vertrekken om 8.00 uur bij parkeerplaats bij de Ossenbeemd aan het Haageind en zijn om ongeveer 18.00 uur weer terug.
Betalen is opgeven. Maak voor 11 mei het bedrag over op Rabobank IBAN NL88 RABO 0104.1456.25 K.M.T.P. afd. Deurne onder vermelding van: tuinreis 1 juni 2019 en je adresgegevens.