Nieuwsbrief maart 2019 met groennieuws over de vereniging

De jaarvergadering van 13 februari 2019

Na 16 jaar heeft secretaris Mieke van Stratum tijdens de jaarvergadering van 13 februari afscheid genomen. Na het afhandelen van de reguliere punten van de jaarvergadering (die overigens door de leden allemaal goedgekeurd werden) stond voorzitter Francien Koolen uitgebreid stil bij de vele verdiensten die Mieke in al de afgelopen jaren voor de vereniging. Als secretaris (en ook nogal wat jaren als de facto voorzitter) was Mieke de sturende en organiserende kracht van de vereniging. Tijdens de toespraak van de voorzitter werden foto’s getoond die het veelzijdige karakter van het werk van Mieke onderstreepten. Uiteraard werd haar, in de beste Groei&Bloei-traditie, een prachtig boeket aangeboden.

Anja Houben en Antoinette Knoet-Michels werden door het bestuur als nieuwe bestuursleden voorgedragen.
De vergadering was unaniem akkoord met de bestuursbenoemingen, Anja Houben wordt de nieuwe secretaris, Antoinette Knoet-Michels gaat zich o.a. bezighouden met de Plantenmarkt.

Na afloop van de jaarvergadering werd Mia van den Broek gehuldigd die 25 jaar lid is van de vereniging.

Na de pauze konden we luisteren naar een lezing van de heer Fred van Ammelrooij die ons boeiend vertelde over “Sterrenkunde, planeten en verder…”. Hij gaf ons een inkijkje in de wondere wereld van planeten, zonnestelsels, het uitdijende heelal, maar ook de nachtelijke sterrenhemel met zijn dierenriem.

13 maart Lezing Pioenen in volle bloei

Op woensdag 13 maart staat de lezing “Pioenen in volle bloei” door Ruud Warmerdam op het programma.
Ruud Warmerdam is een grote naam in de Pioenenkweek. In zijn eigen woorden: “Liefde voor het geslacht Paeonia en passie in onze pioenenactiviteiten, dat is waar wij voor staan. Onze familie is altijd al helemaal verslingerd geweest aan pioenen; Warmerdam Paeonia staat voor 4 generaties en ruim 100 jaar ervaring in de pioenenteelt." Pioenen zijn er in alle kleuren en vormen. Natuurlijk is er een enorm assortiment ‘normale’ pioenen, maar ook steeds meer spectaculaire hybriden en niet te vergeten, de boompioenen. In mei en juni zijn hun imposante bloemen echte blikvangers in de tuin. Pioenkweker Ruud Warmerdam zal ons meenemen in de wereld van de Pioenen en tips geven voor jarenlang bloeiplezier. Natuurlijk kun je alvast kijken op zijn zeer informatieve site: www.paeoniapassion.com
We beginnen om 20.00 uur; Gerardushuis, Parkstraat 2, 5752 AP Deurne.

23 maart Actie ‘Tegel eruit, Plant erin’

De jaarlijkse actie ‘Tegel eruit, Plant erin’ wordt dit jaar al vroeg in seizoen gehouden (zodat je langer plezier hebt van je planten) en wel op zaterdag 23 maart bij Intratuin in Venray. Tussen 10.00 uur en 15.00 uur krijg je twee mooie planten in ruil voor een stoeptegel bij onze stand in de winkel. Voor de voorwaarden, zie de site van Groei&Bloei.
Op diezelfde dag heeft Intratuin zelf ook iets handigs: een drive-in potgrondactie. Je bent er toch en je hoeft niet met zware zakken te sjouwen.

Vrijwilligers voor onze stand
We vragen nog wel enkele enthousiaste vrijwilligers om voor enkele uren onze stand bij Intratuin in Venray te bemensen. Regelmatig horen we van leden dat ze best bereid zijn om de vereniging te helpen, dus als je op 23 maart een paar uurtjes tijd hebt, laat het Anja Houben (de nieuwe secretaris) even weten via groeienbloei.ahouben(at)gmail.com, 06 53710836

16 april bezoek Koningstuin

Zoals je ook al in vorige nieuwsbrief hebt gelezen, organiseren we ook dit jaar weer een bezoek aan een interessante kwekerij.
Op dinsdag 16 april zijn we welkom om 19.00 uur bij Boomkwekerij Koningstuin, Grashoekeseweg 6 5759 PV Helenaveen voor een rondleiding over het bedrijf. Koningstuin is een internationaal begrip als het gaat om winterharde grotere tuinplanten. Er is een prachtige collectie van onder andere bijzondere naaldgewassen, dwergconiferen, heesters, tuinbonsai en Niwaki.
Kosten: € 7,50 inclusief koffie en vlaai; dit bedrag kun je ter plekke afrekenen.
We vertrekken om 18.30 u vanaf het parkeerterrein bij de Ossenbeemd aan het Haageind, Deurne.
Aanmelden (verplicht) bij Hettie van Beek (liefst per mail) hettievanbeek(at)gmail.com, 0493 313352

15 mei excursie Gardenista

Van 15 t/m 19 mei 2019 organiseert Groei & Bloei een nieuw buitenevent Gardenista. Dit jaar is gekozen voor een mooie locatie: Kasteel Ophemert. Je kunt er van alles vinden op tuin- en groengebied. Het is geen gewone tuinbeurs, het is een tuinevenement. Kijk eens zelf op gardenista.nl.
Om het voor iedereen gemakkelijk te maken, hebben we een excursie met een bus gepland op 15 mei, meteen bij de start van het evenement. Zet deze datum alvast in je agenda! In de nieuwsbrief van april zullen we je verder informeren.

Vogelwerkgroep de Kulert

Organiseert een lezing over de koekoek op 12 maart om 20.00 uur in de Ossenbeemd Deurne.
Gastspreker Lou Megens gaat op deze avond in op onderwerpen; hoe legt de koekoek haar ei? Waarom verwijdert zij de eieren uit het nest van de waardvogel? Hoeveel waardvogels heeft een koekoek? Hoeveel eieren legt een koekoek? Waarom accepteert de waardvogel een koekoeksei?