Nieuwsbrief april 2019 met groennieuws over de vereniging

Lezing 10 april, ‘Verrassingen in de schaduw’

De aangekondigde lezing op 10 april “Gevolgen en kansen van klimaatverandering voor bomen’ door Henny Kuppen kan helaas niet doorgaan.

Gelukkig hebben we Hub Driessen bereid gevonden om een van zijn lezingen op die avond voor ons te komen geven. Leden, die een van de eerdere lezingen van Hub hebben meegemaakt, weten dat Hub een boeiende verteller is én dat zijn fotomateriaal van een enorme schoonheid is.

Zijn lezing heeft als titel: ‘Verrassingen in de schaduw’

Iedere tuin heeft, in meer of mindere mate, schaduw. Deze schaduw kan van nature voorkomen door aanwezige bomen of gebouwen.
Ook in een nieuw aangelegde tuin zullen na enkele jaren schaduwplekken ontstaan, mits de tuin goed aangelegd is.

Schaduw in een tuin is onmisbaar. Hoe komt het dan toch dat men nog heel vaak medelijden heeft met tuiniers met schaduw?
Want nog altijd heerst het veelgehoorde misverstand: “In schaduw wil niks groeien en dan kun je er toch geen mooie tuin maken”!?!?!?

Deze lezing zal u laten zien dat er, met enig overleg en moeite, van elke schaduwplek iets moois te maken valt en dat er onder de vele schaduwplanten echte juweeltjes zitten die het ook in onze tuin goed doen.

4 april – 30 april 2019 Rabobank Clubkasactie

Ook dit jaar houdt de Rabobank Peelland Zuid weer zijn Clubkasactie. De stemperiode is van 4 tot 30 april.
Net als vorig jaar mogen de leden van de Rabobank weer vijf stemmen uitbrengen, maar wel op vijf verschillende verenigingen die zij een warm hart toedragen.
Voor onze vereniging is het daardoor wat moeilijker om geld te krijgen dan toen er op een vereniging nog twee stemmen mochten worden uitgebracht. Daarom zijn wij, net als vorig jaar, een lijstverbinding aangegaan met enkele groenverenigingen waarmee wij al samenwerken, zodat we elkaar ondersteunen.

Vanzelfsprekend willen we alle leden die lid zijn van de Rabobank van harte uitnodigen om een stem op Groei&Bloei Deurne/Venray uit te brengen. Bij vragen of problemen met het stemmen, kun je contact opnemen met onze Penningmeester, Jeanet van Hylckama Vlieg, 0493-380840, jvanhylckamavlieg(at)kpnmail.nl. Zij helpt je graag.

Daarnaast bevelen wij onderstaande groenverenigingen van harte aan.

• Ossenbeemd
  • Bijenhoudersvereniging St. Ambrosius Peelland
  • Natuur Hobbypark Deurne

16 april Bezoek Koningstuin Helenaveen

Vergeet niet je aan te melden voor het bezoek aan Boomkwekerij Koningstuinen, bij Hettie van Beek (liefst per e-mail) hettievanbeek(at)gmail.com of telefonisch 0493 313352 vóór 10 april 2019.
Zoals je al in de vorige nieuwsbrief hebt kunnen lezen, zijn we op dinsdag 16 april welkom om 19.00 uur bij Boomkwekerij Koningstuinen, Grashoekeseweg 6, 5759 PV Helenaveen voor een rondleiding over het bedrijf.
Kosten: € 7,50 inclusief koffie en vlaai; dit bedrag kun je ter plekke afrekenen.
We vertrekken om 18.30 u vanaf het parkeerterrein bij de Ossenbeemd aan het Haageind, Deurne.

28 april Bezoek aan Limburgse voorjaarstuinen

Op diverse zondagen in april zijn er drie mooie voorjaarstuinen te bewonderen in Hout-Blerick (www.brookergarden.nl), in Roosteren (www.hoeveschettereind.nl) en in Klimmen (www.decarishof.nl). Entree € 3,-- per tuin.
Op zondag 28 april willen we de eerste twee bezoeken. We vertrekken om 10.00 uur vanaf het parkeerterrein bij de Ossenbeemd aan het Haageind. Geschatte reiskosten per persoon zijn 10 euro.
Geef aan Hettie van Beek (liefst per e-mail) hettievanbeek(at)gmail.com of telefonisch 0493 313352 door dat je meegaat en ook of je eigen vervoer hebt en of je medepassagiers kunt meenemen. Zorg voor een eigen lunchpakket.

15 mei Excursie Gardenista

Aansluitend op de informatie in de vorige nieuwsbrief nodigen we iedereen van harte uit om deel te nemen aan de geplande excursie op 15 mei naar Gardenista het landgoed van Kasteel Ophemert. Om optimaal te kunnen genieten van al het moois hebben wij ervoor gekozen om dit uitstapje meteen bij de start van het tuinevenement te organiseren.
We vertrekken om 9 uur vanaf Haageind en verzamelen om half 4 weer voor de terugreis; we zijn dan om 17.00 uur weer thuis. De kosten bedragen € 29,50. Dat is inclusief entreebewijs en koffie met gebak.
Betalen is opgeven. Maak vóór 25 april het bedrag over op Rabobank IBAN NL88 RABO 0104.1456.25 K.M.T.P. afd. Deurne onder vermelding van 15 mei 2019 en je adresgegevens.

20 april Plantenruil

Op zaterdag 20 april vanaf 10.30 uur, houden we weer onze plantenruil op het bekende adres: familie Schalk, Aarle-Rixtelseweg 10, Bakel.
De gang van zaken is de meesten bekend: we zamelen eerst alle meegebrachte planten in om ze daarna aan de liefhebbers uit te delen.
Iedereen kan op een eenvoudige manier planten inbrengen: ze hoeven niet te worden opgepot of van naam te worden voorzien. Wel is het prettig als het handzame, losse planten zijn en niet hele plaggen.

11 mei Plantenmarkt-Tuinmarkt

Zaterdag 11 mei organiseren wij onze jaarlijkse Plantenmarkt-Tuinmarkt in het centrum van Deurne. Als vanouds wordt het weer een gezellige markt met een grote diversiteit aan planten en tuinartikelen. Dankzij de verschillende kwekers van bijzondere vaste planten en struiken, kan menig tuinliefhebber ook dit jaar weer met een of meer bijzondere aanwinsten naar huis gaan. Voor de markt worden toonaangevende kwekers uit het hele land en België, alsmede hobbyisten en leden uit de hele regio uitgenodigd.

Het is ieder keer weer een gezellige markt met een ruim aanbod voor liefhebbers. Naast planten vind je er tal van aanverwante tuinartikelen. Maar ook een kinderhoekje en muziek.

Liefhebbers voor de huur van een kraam kunnen voor nadere informatie contact opnemen met Henny Linders, hlinders(at)hotmail.com, tel.: 0493-311 463, 06-221 385 85